2016. szeptember 19., hétfő

Gyömbéres keksz


Itt az ősz, esik az eső, ilyenkor kedvem támad kekszet sütni. Egyébként is eléggé kedveltek a családban.  tegnap a Regina talált egy keksz mintázót, és kellett  vele  valamit sütni:) 
Citromos kekszet sütöttünk, mert egyszerű, és mert minden volt hozzá.  Pár darab itt maradt, a többit útravalónak megkapták:)



Ma ebéd után elkezdett zuhogni az eső, és a  tegnapi kekszsütés meghozta a kedvem, a János is szereti , ne a bolti nápolyit majszolja, inkább az enyémet.
Mivel a citromosat szereti, olyan nápolyit szokott venni, brrrrr, sose szerettem  :) akkor legyen a citromos keksz újra. 
De ez gyorsan kész, miért is ne legyen még egy?  Kókuszos motoszkált a fejemben, aztán találtam gyömbéres keksz receptet. Kandírozott gyömbérem van, folyton a kezembe akad amikor a sütős dobozomban keresgélek. 
Annyira egyszerű, alig kell hozzá valami. Vaj, liszt, cukor meg gyömbér. Minden kéznél volt.





Hozzávalók:  25 dkg liszt
   7 dkg cukor
15 dkg vaj
2 evőkanál kandírozott gyömbér apróra vagdalva
fél teáskanál őrölt gyömbér

5 dkg étcsoki
1 ek olaj

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a gyömbért, a lisztet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze egy ek hidegvíz megoldja a problémát.

Egy órát pihentetni kell, azt írták hűtőben, én csak a konyhában hagytam. Vékonyra 2-3 mm-re kinyújtani, valamilyenre kiszaggatni, és 170 fokos sütőben szép világosra sütni. Ennyi. 
Flancosabb, ha a kekszek egyik végét csokoládéba mártjuk.


Itt alant pedig a gyermek, aki bőszen süt velem, és amint látszik a frissen sült kenyeret is szereti :) 


1 megjegyzés:

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...