2017. február 16., csütörtök

Fokhagymás

Talán egyszer már főztem.
Múltkor Liptószentmiklóson egyik ebédre ezt választottuk.
Ma meg elmentünk Tompára a diszkont áruházba vásárolni, nagy rettentő ebéd főzésére már nem volt idő.
Grízes tészta - na jól elszúrtam, mert egy nehéz étel :)  Sose tudom mennyi vizet kell a pirított grízre önteni, hogy pont jó is legyen és ne is legyen ragacsos.
Ma sok ment rá.

Aztán eszembe jutott a fokhagyma leves.  Rendes magyar fokhagymából. Illetve, de magyar.
Ludasi hagyma , a határ túloldaláról való, voltunk a fesztiválon, ott vettem.


Még recepteket is olvasgattam.
Végül így készült :
1 fej fokhagymát  pépesítettem.
Kevés vajon megfuttattam, nem barnára csak üvegesre.
Megszórtam egy evőkanál liszttel, ezt is csak világosra pirítottam.
Kb. 8 dl vízzel felengedtem, símára kevertem.
Egy erőleves kockát tettem bele. Aki nem használ soha ilyesmit az sózza meg. 

Egy kis őrölt bors, szerecsendió volt a fűszere. 
Kb. 5 percig forraltam. Ez idő alatt hoztam be pár zsálya levelet és finomra vágtam.
Megpirítottam két kis szelet tönkölyös kenyeret ropogósra.

Tálaláskor a leves tetejére szórtam a zsályát, majd rácsipegettük a pirítóst is. 

Mit mondjak ?  Rendesen fokhagymás lett :)


Itt pedig a  fokhagyma fesztiválról egy kép.  Olyan fokhagymáik vannak !  5 gerezd egy nagy fej.  Érdemes meglátogatni őket.


3 megjegyzés:

  1. A mamám főzött mindig ilyesmit, de szerettem! :)

    VálaszTörlés
  2. A fokhagymalevest mi is szeretjük, többféle módon szoktam főzni. A grízes tésztával meg úgy vagyok, mint te, csak eddig nem árultam el senkinek. Nagyon restellkedtem miatta, hogy hatvan fölött nekem ez nem megy...De kicsit megnyugodtam, hogy nem vagyok vele egyedül. :D

    VálaszTörlés