2017. június 22., csütörtök

Kétségek

Legalább 10 éve sütök kenyeret. Vagy több.  Kezdetben kenyérsütő géppel, praktikus, egyszerű? , egészen jókat lehet sütni, ha odafigyel a receptre a sütő egyén.
Úgy tésztát kidolgozni ahogy ezek a gépek , hát ember legyen a talpán  aki tud.

Aztán jött, hogy a gép dagaszt, a kenyér a sütőben sül.  Jénaiban, sütőzacskóban, sütőformában, kinek mi van otthon.
Persze élesztővel.  Kovász ekkortájt még szóba sem került.

Egyszer csak megjelent az öregtészta, morzsoltka,  én láttam ahogy az én anyám sütötte, ő meg feltételezem a nagyanyámtól tanulta,  kovászolt, dagasztott, szakajtott, sütött.

A kovászoláskor használt élesztőt is.  Liszt, kovász ill. az előző sütéskor összekapart és megszárított morzsa beáztatva, élesztő , főtt, áttört krumpli. Összekeverte, letakarva hajnalig szaporodott, majd 4 óra körül kelt, dagasztott, és amikorra rákerült a sor a faluban lévő kemencénél, akkorra készen volt a tészta.
Később pék sütötte meg, de Ő dagasztotta a tésztát.

Én is így csinálom. Kovásszal és egy kevés élesztővel.

De mostanában kezdem rosszul érezni magam, mindenhonnan az jön, hogy CSAK az a kenyér ami CSAK kovásszal készül, élesztő a közelében sem volt.  Lassan bélyeg lesz  , ha élesztő is van a kenyérbe, kalácsba.

Próbáltam, nem sikerült. Lapos lett, rágós lett, nem olyan amit szívesen  adok ki a kezem közül.  Aztán sokáig kel, nem lehet időzíteni.

Akiknek én sütök , ők időre jönnek, pénteken munka után, hogy adná ki magát ha akkor még szakajtóba lenne a kenyér, mert nem kelt meg időben ?
Mind tudja, hogy élesztő is van benne,  nincs bajuk vele.  Nekünk sincs.

Szép, ropogós héjú , finom kenyerek jönnek ki a kemencéből.  Egy hétig eláll, ehető.

A magam megnyugtatására azért majd főleg, hogy nyár van, meleg, próbálkozom a csak kovászossal is, hátha sikerül egy olyan szisztémát kitalálni, ami nekem is tetszik.
Addig meg marad az öszvér.  Nem mutogatom sehol őket. Se itt, bár itt kevésszer voltak, se a Fb-n.

5 megjegyzés:

  1. Szerintem ez csak gasztrosznobság. Ne törődj vele. :) A kovászost annyit kell pátyolgatni... jesszus, kinek van arra érkezése és állandóan? Egy péknek lehet, de egy háziasszonynak? Ugyan már.
    Marhaság, szerintem. :) Lehet kísérletezni vele, de nem kell beleesni a kétségbe meg a hüleségbe (sznobságba), ha más beleakar, essen. :)

    VálaszTörlés
  2. Hja az élesztőnácikról beszélsz? Card le őket, a kenyereid gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm. Nem értem mi ez a dili az élesztővel, olyan , mint amikor a vajat kiáltották ki fő ellenségnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamit mindig ki kell, ellenség az köll. :))

      Törlés
  4. Cukrom miatt egy éve magam sütöm a kenyeret itthon, persze gépben. Sokáig kísérleteztem amíg megtaláltam az aranyformulát: Literes edényben: 3/4 teljes kiőrlésű liszt, 1/4 rozsliszt, negyed kocka ráma margarin, egy kiskanál só, egy erre a célra használt edényke víz és a 7 grammos tasakos élesztő, ezzel istenes kenyér sül ki. Próbálkoztam rendes élesztővel, de azt sosem tudtam rendesen kimérni, hol kifolyt minden, hol nem kelt meg, de ezzel a tasakos, száraz élesztővel milliméterre ugyanakkora a kenyér. Ha valami működik, szerintem sem érdemes sokat variálni, pláne ha ízlik és jó.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...