Van nekem egy gyönyörűséges könyvem, a Nagy csokoládékönyv.
Nézegettem, nézegettem. Torták, bonbonok, sütemények, szebbnél szebbek.
Szomszédunkkal már 15 éve élünk egymás mellett jóbarátságban. A legkisebb gyerek, a Csenge, itt született, félig "közös" gyerek.
Tegnap ballagott a nyolcadikból. Szép is, okos is. Neki készült.
Nagy sikere volt, elfogyott az utolsó
szeletig.
Nem nehéz elkészíteni.
Eredetileg málnáról szól a recept,
nekem szedrem volt .
Így készült:
A szedres töltelékhez:
20 dkg szeder
12 dkg cukor
4 lap zselatin
3,5 dl tejszín
A szedret és a cukrot addig főztem, amíg szétfől. Áttörtem és hűlni hagytam.
A zselatint hideg vízbe áztattam, majd a még meleg szederbe tettem, olvadásig kevergettem.
A tejszínt vagy növényi tejszínt habbá vertem, és a hideg gyümölcskrémhez kevertem.
Egy 20 cm átmérőjű kerek formát , tortaforma, lábos, műanyagdoboz, folpackkal kibéleltem, beleöntöttem a masszát, befedtem és a fagyasztóba tettem.
Mikor a tál faláról lenyaltam ami ottmaradt, már akkor sejtettem, hogy nem volt rossz választás.
Ez történt szerdán.
Csütörtökön sütöttem 3 tojásból egy barna piskótát. Amikor kihűlt visszatettem a tortaformába.
Tejszínes töltelék:
5 dkg cukor
4 tojássárgája
6 cl tej,
5 lap hideg vízbe áztatott zselatin
4 dl tejszín
A tojássárgát és a cukrot habosra kevertem. A tejet egy csipet sóval felforraltam, feloldottam benne a zselatint és a tojásmasszához adtam. Melegíteni kell, de forrnia nem szabad, előtte lekapcsoltam a gázt és kihűtöttem.
A tejszínt kemény habbá vertem, és a kihúlt krémhez kevertem.
A tortaformában lévő barna piskótát megkentem vékonyan a tejszínes krémmel.
A fagyasztóból elővettem a megfagyott szedres kisebb tortát, és a forma közepére tettem.
A fehér, tejszínes krémet nyomózsákba tettem, és a vastag síma lyukú csővel a kistorta és a tortaforma közé nyomtam a krémet. Fontos a nyomózsák, kanállal nem lehet teljesen símára kitölteni a helyet.
A tetejét is befedtem fehér krémmel, folpackkal letakartam és visszatettem a fagyasztóba.
Csokimáz, canache máz:
1,25 dl tej
8,5 cl tejszín
5 dkg cukor
6,5 cl víz
6,5 gr glükóz szirup ( 7 g szőlőcukrot 3 gr vízzel pár percig főzünk , kihűtjük )
38 dkg ét tortabevonó csokoládé
A csokoládé kivételével a többi hozzávalót kevergetve felforraljuk. Levesszük a tűzről, majd beletesszük az összetördelt csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csoki feloldódik.
Merülőmixert teljesen beleteszünk a masszában és körözve benne, homogenizáljuk a mázat.
Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig.
Tegnap mielőtt elkezdődőtt a vacsora, kivettem a tortát a fagyasztóból. Körülvágtam, de visszatettem a tortakarikát rá.
A csokimáznak kb. a felét vízfürdőben folyósra olvasztottam és ráöntöttem a torta tetejére. Mivel az fagyos gyorsan szilárdul, de olyan merev kemény, mint a rendes csokimáz nem lesz.
Kiszedtem a tortaformából, szépen tálra tettem és tejszínhabbal, szeder szemekkel díszítettem.
A rendes hűtőszekrénybe várta vacsora végét.
Mire megvacsoráztunk pont olyan lett, hogy lehetett szeletelni és enni.
Nem nehéz elkészíteni, mégha annak tűnik is, és érdemes, mert sok elismerő pillantást és dícséretet zsebelhetünk be egy ilyen szép és nagyon finom ünnepi tortával.
Fantasztikus! Nagyon ügyes vagy, gratulálok!
VálaszTörlésGyönyörű!Egy tökéletes nyári torta,remek,remek,remek!
VálaszTörlésCsodaszép, csodaszép, és milyen finom lehetett!!!
VálaszTörlésa zselélapot hol lehet venni? vagy te csináltad hogy? lehet hogy nagy hülyeségeket kérdezek de kezdő vagyok, nagyn... :)
VálaszTörlésköszi a válaszodat
köszönöm a receptet, hétvégén ezt sütöm a szülinapomra a vendégeknek!
VálaszTörlésA zselélap zselatinlap, nagyobb bevásárlókp-ban lehet kapni. jó helyette a zselatin por is :-)
köszönöm még egyszer, ahogy írtam, tegnapra elkészítettem a tortát. nyáron fagyasztottam epret, abból készült, a tetejére csak egyszerű csokimáz került és nem lap-, hanem porzselatinból készült. még ennnnnnnyi sok változtatás sem "ártott" neki, azt hitték, cukrászdából van!!!! :-)))))
VálaszTörlés