KELT HÁJASKIFLI
A hájat jó beáztatni ecetes vízbe, elveszi a szagát.
Aztán le kell darálni húsdarálón, de előtte a kemény hártyáját le kell húzni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő 1 dl langyos cukros tejben felfuttatva
só
25 dkg háj
Töltelék lekvár dió mák.
A tészta hozzávalóiból a háj kivételével és plusz tejjel rétestészta keménységű tésztát dagasztunk, tehát inkább puhát nem keményet.
Kinyújtjuk, rákenjük a háj harmadát. Feltekerjük, mint a mákoskalácsot, kicsit lelapogatjuk és kettéhajtjuk.
Ezt még kétszer megismételjük 20-30 perces pihentetéssel.
Tehát háromszorra kenjük rá a hájat, és háromszor is hajtogatjuk meg.
A harmadik hajtás után is pihen a tészta. Ekkor kinyújtjuk, kockákra vágjuk és megtöltjük.
Saját tapasztalatom, hogy a csücskösre hajtott szebben kinyílik, illetve anyukám mindig azt tanította, hogy a nyílással befele kell betenni a sütőbe, úgy lesz szép réteges.
Azért szeretem ezt a receptet, mert nem az a zsíros kalács lesz belőle. Ez kívül ropogós, belül omlós puha.
Aztán le kell darálni húsdarálón, de előtte a kemény hártyáját le kell húzni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő 1 dl langyos cukros tejben felfuttatva
só
25 dkg háj
Töltelék lekvár dió mák.
A tészta hozzávalóiból a háj kivételével és plusz tejjel rétestészta keménységű tésztát dagasztunk, tehát inkább puhát nem keményet.
Kinyújtjuk, rákenjük a háj harmadát. Feltekerjük, mint a mákoskalácsot, kicsit lelapogatjuk és kettéhajtjuk.
Ezt még kétszer megismételjük 20-30 perces pihentetéssel.
Tehát háromszorra kenjük rá a hájat, és háromszor is hajtogatjuk meg.
A harmadik hajtás után is pihen a tészta. Ekkor kinyújtjuk, kockákra vágjuk és megtöltjük.
Saját tapasztalatom, hogy a csücskösre hajtott szebben kinyílik, illetve anyukám mindig azt tanította, hogy a nyílással befele kell betenni a sütőbe, úgy lesz szép réteges.
Azért szeretem ezt a receptet, mert nem az a zsíros kalács lesz belőle. Ez kívül ropogós, belül omlós puha.
Ez tetszik..))
VálaszTörlésAnyukámat és a gyerekkoromat idézi.. Összefutott a nyál a számban.. Nem is tudom, mikor ettem utoljára - valahogy Anyu már nem süt, hájat nem is tudom hol lehetne beszerezni.
VálaszTörlésGyöngyíi!a hájat megkapod a hentesnél.
VálaszTörlésEppen most csinalom, majd leirom mijen lett!
VálaszTörlésKivancsi vagyok.
TörlésMilyen lett ????
TörlésIsteni a recept, már két éve ezzel sütök, a család oda van érte.
VálaszTörlésDisznóvágáskor ledaráljuk az összes hájat és egyszerre meggyúrom. Jelenleg 6,75 KG hájat a hozzávalókkal. Kissebb adagokban végigjátszom a nyújtás-kenés-pihentetés ... folyamatot és a végét a 20-25 kb 1,2 kg-os tésztákat elcsomagolom, fagyasztóba teszem és amikor kell előveszem. Olyan mintha frissen készítettem volna. :))) Köszi a fincsi receptet a család nevében is.
Receptet vittem, köszönöm!!
VálaszTörlés