2010. január 1., péntek

Hájas kifli

Maristól  származik a recept, többször sütöttem már.


KELT HÁJASKIFLI


A hájat jó beáztatni ecetes vízbe, elveszi a szagát.
Aztán le kell darálni húsdarálón, de előtte a kemény hártyáját le kell húzni.

Hozzávalók: 50 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő 1 dl langyos cukros tejben felfuttatva


25 dkg háj
Töltelék lekvár dió mák.

A tészta hozzávalóiból a háj kivételével és plusz tejjel rétestészta keménységű tésztát dagasztunk, tehát inkább puhát nem keményet.

Kinyújtjuk, rákenjük a háj harmadát. Feltekerjük, mint a mákoskalácsot, kicsit lelapogatjuk és kettéhajtjuk.
Ezt még kétszer megismételjük 20-30 perces pihentetéssel.

Tehát háromszorra kenjük rá a hájat, és háromszor is hajtogatjuk meg.
A harmadik hajtás után is pihen a tészta. Ekkor kinyújtjuk, kockákra vágjuk és megtöltjük.

Saját tapasztalatom, hogy a csücskösre hajtott szebben kinyílik, illetve anyukám mindig azt tanította, hogy a nyílással befele  kell betenni a sütőbe, úgy lesz szép réteges.

Azért szeretem ezt a receptet, mert nem az a zsíros kalács lesz belőle. Ez kívül ropogós, belül omlós puha.

8 megjegyzés:

  1. Anyukámat és a gyerekkoromat idézi.. Összefutott a nyál a számban.. Nem is tudom, mikor ettem utoljára - valahogy Anyu már nem süt, hájat nem is tudom hol lehetne beszerezni.

    VálaszTörlés
  2. Gyöngyíi!a hájat megkapod a hentesnél.

    VálaszTörlés
  3. Eppen most csinalom, majd leirom mijen lett!

    VálaszTörlés
  4. Isteni a recept, már két éve ezzel sütök, a család oda van érte.
    Disznóvágáskor ledaráljuk az összes hájat és egyszerre meggyúrom. Jelenleg 6,75 KG hájat a hozzávalókkal. Kissebb adagokban végigjátszom a nyújtás-kenés-pihentetés ... folyamatot és a végét a 20-25 kb 1,2 kg-os tésztákat elcsomagolom, fagyasztóba teszem és amikor kell előveszem. Olyan mintha frissen készítettem volna. :))) Köszi a fincsi receptet a család nevében is.

    VálaszTörlés