2010. január 4., hétfő

Tönkölykenyér



Végérvényesen ez a kedvencem.  Legtöbbször ezt esszük, ezt sütöm.

Kovász:  20 dkg lisztből készül negyed kocka élesztővel és annyi vízzel, hogy sűrű nokedli keménységű legyen.   Összekeverem, és elteszem. Kamrába vagy a hűtőbe egy napra.

Készítése: a kovászt beleteszem a dagasztó üstbe.  Belereszelek egy tyúktojásnyi főtt krumplit.
                  Teszek hozzá árpamalátát, a teáskanál hegyére ami fér.
                  22 dkg tönkölyliszt teljes őrlésű
                  10 dkg fehér tönkölyliszt
                  10 dkg finomliszt
                   1 dl víz
                   1 dl tej vagy joghurt  ( a folyadékot helyettesíthetjük 2 dl tejsavóval )
                   2 kismérőkanál só
                   1,5 dkg élesztő.

A géppel megdagasztatom. Arra azért figyelek, mennyire kemény és szükség esetén a vizet pótolom, illetve ha netán lágyabb a tészta akkor lisztet teszek hozzá.

Kétszer kelesztem, másodszorra sütőzacskóban.  Hosszúkás formában sütöm.

Néha megszórom magokkal a tetejét, az különösen finom.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a kenyered! És az új "ruhád" is, gratulálok!

    VálaszTörlés