2010. május 17., hétfő

Születésnap és répatorta

Pénteken volt egy éves  Zsófi unokánk.

Meglátogattuk, megszeretgettük őket.

Anyja gyümölcstortát sütött, szamócásat.
Én már régóta nézegettem ezt a répatortát, nagy előnye a szállíthatósága.

Érdemes volt reszelgetni a répát, nagyon finom lett. Zsófi mikor meglátta kerek szemekkel nézte, láthatóan tetszett neki.
A gyertyát közösen fújták el a Julival és a Kamillával, ő unokatestvér.

A torta hozzávalói:


50 dkg sárgarépa
5 dkg méz
25 dkg porcukor
10 dkg dió, mandula vagy mogyoró őrölve
25 dkg liszt
4 tojás
egy sütőpor
kiskanál szódabikarbóna
10 dkg olvasztott margarin
egy tábla fehércsoki

A reszelt répát egy nagyobb tálba tesszük.    Rácsurgatjuk a mézet és beleöntjük a vajat vagy margarint.

A négy egész tojást a porcukorral habosra kavarjuk.  Az eredeti recept több cukrot ít, de elég ennyi, így is jó édes lesz.
A répához adjuk.

A lisztet, a sütőporral, fahéjjal, szódabikarbónával szárazon összekeverjük, majd a többi anyaghoz adjuk és elkeverjük.

Sütőpapírral kibélelt 23 cm-es tortaformában 170 fokon sütjük tűpróbáig, kb. 60-70 percig.

Amikor kivettük és kikapcsoltuk a sütőt, akkor egész vékonyra szeletelünk vastag sárgarépát és a meleg sütőben  papíron kiszárítjuk.

Ha kihűlt a torta a gőz fölött olvasztott fehércsokit ráöntjük és megdíszítjük répaszeletekkel, citromfűvel. A közepére reszelhetünk friss répát is.

Biztos vagyok benne, hogy ha valaki egyszer kipróbálja beírja a kedvencek közé.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az unokád. És a sütikéje is biztos finom lehetett

    VálaszTörlés
  2. Szép lett a tortád, biztos finom is, de azért a pálmát nálam Zsófi csodaszép szemei viszik el:)

    VálaszTörlés
  3. A Zsófi (is) gyönyörűűűű! :):):)

    VálaszTörlés