2010. augusztus 18., szerda

Áfonyás tejfölös pite


Próbálkoztunk már áfonyabokorral, de nálunk erősen meszes a talaj, az meg a savanyút szereti, így nem maradt meg. 
Erdélyben úton-útfélen kínálják ilyenkor, bár borsos áron az igaz.  Sokszor nem találkoztunk  még, az áfonya és én, akkoris feldolgozva, lekvárként.
Tegnap hoztak a gyerekek áfonyát egyik multiból.   Valami finomat szerettem volna belőle,  különböző recepteket nézegettem, végül ezt egy újságban találtam.
Feketeribizlivel van az eredeti recept, de szerintem sokféle savanykás apró gyümölccsel is finom a szamócától a szilváig.

Hozzávalók:   tészta:    15 dkg liszt
                                   10 dkg vaj v. margarin
                                     5 dkg cukor
                                     1 tojás.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a cukorral és a tojással összegyúrjuk.  Egy 20 cm átmérőjű pie formában, vagy egy kis tepsibe beletesszük.
10-15 percig hidegre tesszük.
180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.

Töltelék:     25 dkg gyümölcs
                  3 tojás
                  3 dl tejföl
                 10 dkg cukor
                  citrom vagy narancshéj
Az elősütött tésztába tesszüka gyümölcsöt és a többi hozzávalókat összekeverve ráöntjük.

Vissztesszük sülni.  Akkor jó, ha a széle barnul, a közepe pedig rezeg amikor megmozdítjuk.

Langyosan tálaljuk.

2 megjegyzés: