2011. január 12., szerda

Tésztás nap

Ma szabad enni süteményt is !
Az ebéd  kelkáposzta leves  volt,  zöldséges  masnitésztával.

Estére pedig sütöttem.  Sokan készítettek croissant mostanában, és megkívántuk.  Én egy régi régi Magyar Konyha újságból sütöttem eddig is, és megtanultam, hogy a bevált recepteket nem kell lecserélni.
A végeredmény biztosan hasonló, ez talán macerásabb, mert hajtogatni kell. Bár nekem ezzel semmi bajom, pogácsából is azok az igazán finomak, amiket hajtogatni kell.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
2 dkg élesztő, egy zacskó sütőpor
kiskanál só
5 dkg cukor
evőkanál citromlé
tej, víz

A szobahőmérsékletű vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, tégla alakúra formázzuk és hűvös helyre tesszük.

A maradék lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a sütőport, (hogy miért kell mindkettő nem tudom, így szól a recept ).
Beleütjük a tojást, sót, cukrot, citromlevet hozzáadjuk.
Kb. 3 dl víz és tej keverékkel könnyen gyúrható  tésztát készítünk.

Deszkán lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére tesszük a vajat.  Ráhajtjuk négy oldalról a tésztát. Konyharuhába csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órán át.


A pihentetett tésztát a deszkán hosszú keskenyre nyújtjuk.
Gondolatban hat részre osztjuk.  Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.
Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor mégegyszer hajtogatunk, én 90 fokban elfordítom a második hajtáshoz.
Újra egy órát pihen a tészta.
4 mm vastagra  , hosszú keskenyre nyújtjuk.  Kb. 50-60 x 20 cmre.  Szoktam szélesebbre nyújtani és hosszában kettévágni, úgy könnyebb, mert lelógna a deszkáról.
Ahogy az újságból származó képeken is látni, háromszög alakúra vágjuk a kinyújtott tésztát. Kicsit kézzel is húzhatunk rajtuk, illetve feltekerésnél a jobb kezünkkel tekerjük, a ballal meg kicist visszatartjuk a tészta alsó elkeskenyedő végét.
A tölteléke lehet lekvár, csokoládé, dió, mák, gesztenyemassza.
Lazán kell a tepsibe rakni, megkelnek sülés közben.
Nem kell megkenni semmivel.
Másfél két órát pihentessük langyos helyen.
Sütni előmelegített 190 fokos sütőben kell. 20 perc alatt szép barnára sül.
Pici porcukorral megszórva szebben mutat.
Kívül ropogós, belül puha, édes, hmmmm, nagyon jól esett !

6 megjegyzés:

  1. Megint csak az a kérdésem, szerinted ezt fele adagból is el lehet készíteni? Nagyon szép, gusztusos, szeretném megcsinálni :)

    VálaszTörlés
  2. Húú,de finomat készítettél!!!!
    Nekem ma gyüminapom van.
    Viszont bele tudnék harapni ebbe is croissantba:):):)
    Gratula ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  3. 20 kifli lett. Szerintem ezt a tésztát is fagyaszthatod, de símán felezheted is. A tojásnak csak a sárgáját rakod, vagy ha az egészet akkor kevesebb vizet.
    Nagyon finom, alig vártam, hogy kisüljön:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi, akkor majd begyúrok egy adagot és 5 felé veszem, ebből négyet fagsztok adagonként...mert csak így tudom odafigyelve enni :):)

    VálaszTörlés
  5. A héten készítettem mangalica hájjal élesztős tésztát. Igaz én nem hajtogattam, tekertem. Le van fagyasztva, ki fogom próbálni így is. Nagyon szép croissant-ok.

    VálaszTörlés