2011. március 14., hétfő

Fűszeres cékla, köretnek

Talán az iskolai menza a ludas, de sokan nem szeretik a céklát.  Én is mostanában kezdem  nem csak savanyúságként asztalra tenni.
Minden előnyös tulajdonságán túl  ha változatosan készítjük el, a család előbb utóbb megkedveli, mert finom !

Hozzávalók:  1,5 kg bébicékla
                     8 gerezd fokhagyma
                     1/2 narancs héja csíkokra vágva
                     1 ujjnyi gyömbér csíkokra vágva
                     1,2 dl fehérbor
                     1,2 dl narancslé frissen facsarva
                     9 dkg barna cukor
                     só, bors

A céklát megmossuk, meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.  Nekem rendes kerek cékláim voltak, ezeket ujjnyi hasábokra vagdaltam.
Minden fűszert hozzáteszünk, összekeverjük.
Egy edényt kibélelünk sütőpapírral, jó nagy ráhagyással szakítsuk le.
Beleöntjük a céklát, és befedjük a lelógó papírral.
200 fokos sütőben másfél óra alatt sült meg.

Szerintem lehet a papírból egyből zacskót hajtogatni és úgy önteni bele a céklát. Illetve a sütőzacskó ugyanúgy jó lehet.

Töltött csirkecombbal  tálaltam, párolt rizst is tettem az asztalra.

Mindenki megkóstolta, nem mindenki evett belőle, ők arra hivatkoztak, hogy sose szerették a céklát.
Bánhatják !

6 megjegyzés:

  1. Én már szeretem a céklát:))))Nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Én szeretem, de eddig jobbára csak a klasszikus savanyított váltazozatot ettem belőle.
    Viszont ez itt az ízesítésből kiindulva igazán finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretem a céklát mindenhogyan. Az utóbbi időben gyakran készítem sütve.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...