2011. március 20., vasárnap

Nigella rántott csirkéje zöldséges gerslivel







A héten véletlenül:):):) a Tv Paprika csatornára kapcsoltam. Nigella és Chack Hughes főzött. Nigella a megunhatatlan rántott csirkéjét készítette. Én is gyakran csinálom. Vasárnapi luxus, csak így hívjuk itthon...

Aki nem ismeri, annak íme a csoda:

Tetszőleges mennyiségű csirkecombot megfőzünk annyi tejben, amennyi ellepi. Közben sózzuk. Nekem már így nagyon finom, de ezután jön a panír. A megfőtt csirkecombokat tálra szedjük, megvárjuk amíg kihűl, papírtörlővel leitatjuk a ráragadt túrós tejmaradékot. És bepanírozzuk. Nigella csak tojást és lisztet használ, de nálunk követelték a zsemlemorzsát. Bő olajban ropogósra sütjük. Elronthatatlan, és garantáltan mennyei a puha szaftos hús és a ropogós bunda.



A köretet Chuck készítette, a Szakács, ha szabadnapos c. műsor kiváló séfje. Na jó, nem pont ezt , de az ötlet jónak bizonyult. És most kérek mindenkit, hogy ne vessen meg azért, mert nem készítettem még soha gerslit köretnek. A gasztroblogokat böngészve, meglepődve tapasztaltam mennyien próbálkoztak már vele. A vélemények nagyon biztatóak voltak. Általában így kezdődtek a bejegyzések:
"Hónapok óta áll a kamra polcán a gerslis zacskó, fogalmam sem volt mit kezdjek vele, de..."
" Megkérdezhetném, hogy a gerslit az áruház melyik polcán kell keresni? Esetleg a rizs környékén?...
Én sem használtam eddig valami túl gyakran, de most....Töltött káposztát gyerekkorom óta ezzel készítjük. A sóletbe szintén ezt teszek. De köretnek is kiváló. Mit köretnek? Önálló fogásnak is. Rendkívül ízletes és laktató.




Én a következő módon készítettem:

25 dkg gerslit beáztattam hideg vízbe. 2-3 óra múlva leszűrtem és sós vízben megfőztem.
A megfőtt gerslit ismét leszűrtem. Bármilyen zöldség jó hozzá. Én most brokkolit, sárgarépát, karfiolt, gombát használtam. Egy fej hagymát olívaolajon megdinszteltem, majd megszórtam petrezselyemzölddel és az előzőleg roppanósra párolt zöldséggel összekevertem. Szóval gersli, hagyma ,és a zöldség összekeverve. Sóval és őrölt fehér borssal fűszereztem.

Ui.: A csirkefőzésből megmaradt tejet TILOS kiönteni, mert a házi kedvencünk nagyon fog neki örülni :))))

9 megjegyzés:

  1. Hú! Sosem ettem még gerslit köretként! :) Biztos nagyon finom, minden estre rendkívül guszta! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó 5let, holnapra:)

    VálaszTörlés
  3. Én még sosem főztem, talán ettem valamikor száz éve:) De bizalomgerjesztő, sőt !

    VálaszTörlés
  4. Bátran ajánlom, mert nagyon finom. Én magában ettem. Al -dentére főztem és olyan fini roppanós lett.

    VálaszTörlés
  5. A gerslivel én is most ismerkedek, jó ötlet a zöldséges megoldás. De nekem a tejben megfőtt csirkecomb még jobban tetszik. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  6. Barbette, kérlek nézz be hozzám:-)
    http://citromhab.blogspot.com/2011/03/dijozon.html

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta a pipicomb és a köret is.
    Bevallom, én még életemben nem ettem gerslit. Ideje lenne? :))

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...