2011. március 13., vasárnap

Töltött káposzta római tálban






Sokszor és sokféleképpen főztem már töltött káposztát. Fazékban, bográcsban, (az nagyon finom) , még üstben is.Töltött káposzta imádó famílía a miénk. De kié nem? Minden lehetséges írást elolvastam a töltött káposztáról. De az igazi, a nagyszüleinktől hozott hagyomány szerint elkészített káposzta. Receptet nem írok. Minek is, hisz mindenki úgy készíti, ahogy otthon megszokták, megszerették.

A római tálban elkészült káposzta valami eszméletlenül finom. Puha, szaftos és az ízek remekül összefőnek-sülnek benne. 3-4 óra kell neki, hogy igazán fincsi legyen. Minden ugyanúgy készül, mintha fazékban főznénk. Alulra szalonna szeletek, rá egy adag savanyú káposzta, arra a töltelékek,közé egy kis füstölt ez+az, megint káposzta és annyi víz, hogy ellepje.Rá a fedő, hideg sütőbe betenni, aztán meg kivenni. Na kész is van.:)


Aki nekikészül, számoljon vele, hogy lakodalmas adag nem fog beleférni. 10 db nagy töltelék kényelmesen elfér benne, de több nem. Nálunk készült még csirkepörkölt bográcsban, úgyhogy ez a mennyiség most elég lett.



Készült hozzá kenyér és tepertős pogácsa is.

10 megjegyzés:

  1. Mi is emlegettük ma a töltött káposztát. Én szoktam lakodalmas adagot is, kemencében cserépedényekben:)

    VálaszTörlés
  2. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ nálunk is ez volt nemrég, kedvenc ételem, degeszre tudom enni magam

    VálaszTörlés
  3. Imádom a savanyú káposzta minden formáját. Tegnap fogyott el a székelykápszta nálunk, de esküszöm, szivesen ennék most a Te kápsztádból is:) Megúnhatatlan!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem.Római tálban valahogy sokkal finomabb lesz, szerintem is.

    VálaszTörlés
  5. Még soha nem készítettem töltött káposztát bográcsban. Soha jobbkor az ötlet! Köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...