Fehér kenyér gyorsan.
Vagy expressz.
Vagy minél hamarabb.
Vagy öreg tészta nélkül.
Vagy kovász nélkül.
Egyszerűen élesztővel.
Vagy expressz.
Vagy minél hamarabb.
Vagy öreg tészta nélkül.
Vagy kovász nélkül.
Egyszerűen élesztővel.
Akár ezeket a címeket is adhattam volna a mai posztnak.
Egyre jobban, és egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy munka mellett is sütöm itthon a kenyeret. Még ha macerás is. Még ha idő igényes is. Akkor is. Ezt elhatároztam. Most már szinte napi rutinná vált. Meg az is, hogy néha nem teszek a tésztába sót, esetleg kihagyom az élesztőt,vagy egyszerűen nincs itthon öreg tészta. Sehol.
Meg aztán az ember fia iskolába jár, a férj dolgozik, meg a feleség is. Aztán jönnek a gyerekhez barátok is. És ők szeretnek együtt enni. Imádják a francia pirítóst. De pont olyan legyen a kenyér mérete, mint a piritós sütőnek! És nehogy legyen benne valamilyen mag???!!!!! Jesszus!Egyre jobban, és egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy munka mellett is sütöm itthon a kenyeret. Még ha macerás is. Még ha idő igényes is. Akkor is. Ezt elhatároztam. Most már szinte napi rutinná vált. Meg az is, hogy néha nem teszek a tésztába sót, esetleg kihagyom az élesztőt,vagy egyszerűen nincs itthon öreg tészta. Sehol.
Nos ilyen körülmények között sült ez a kenyér. Na nem" játszott" mindegyik egyszerre, de...
Recept:
60 dkg BL 80-as liszt
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav
fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.
Elkészítés:
Az élesztőt a folyadékkal ,a cukorral és kb. a fele liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.
A tésztát a duplájára kelesztjük, (félidőben átgyúrjuk! ezt Limarától tanultam és milyen igaza van) és ízlés szerint formázzuk. Nálunk a hétköznapokra a "kocka" kenyér válik be. Ez pont befér a pirítós sütőbe:) :) :) Szóval formázás után sütőzacskó, és sütőforma. Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe.
A tésztát a duplájára kelesztjük, (félidőben átgyúrjuk! ezt Limarától tanultam és milyen igaza van) és ízlés szerint formázzuk. Nálunk a hétköznapokra a "kocka" kenyér válik be. Ez pont befér a pirítós sütőbe:) :) :) Szóval formázás után sütőzacskó, és sütőforma. Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe.
1 kg-os kenyér lesz belőle.
Nagyon szép!Csak tisztelni tudom azokat akik otthon készítenek, sütnek kenyeret.
VálaszTörlésSzia,nagyon szép lett a kenyered.
VálaszTörlésMilyen formában sütöd?
Nagyon szép lett belülről is ez a kenyér! Ennyi kívánalomnak megfelelni - hát, nem egyszerű a Te életed sem..
VálaszTörlésIsmerős a helyzeted, nálunk is ugyanígy müködik a kenyérsütés.Kétnaponta sütök mindenféle igény figyelembe vételével.
VálaszTörlésKöszönöm.
VálaszTörlésKedves Csuri! A kenyeret széthúzható doboz formában sütöm.
Hú, ez nagyon szép lett! Igazi pirítósnak való! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett
VálaszTörlés