2011. április 10., vasárnap

Mákfelfújt csokoládémártással



Hozzávalók: 4 dkg vaj
8 dkg liszt
forró tej
4 tojás
2 púpozott ek mák
12 dkg cukor
1 citrom
vaj, liszt a formák kikenéséhez
vaníliás porcukor a tálaláshoz
Csokoládémártás: 10 dkg étcsoki
1 dl habtejszín
2 ek rum

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és csak felhabosítjuk, de nem pirítjuk meg és annyi forró tejjel felöntjük, hogy a sűrű besamel elváljon a lábas aljától.  2,5 decit öntöttem rá, így lett jó állagú.
Lehúzzuk a tűzről, 5 perc pihenő, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a darált mákot, a cukrot, a citrom reszelt héját és jól összekeverjük.
Végül a keményre felvert tojáshabbal elkeverjük és vajazott lisztezett felfújtformákba kanalazzuk, háromnegyedig legyenek a formák.
Forró vízzel töltött tepsiben 170 fokon kigőzöljük.
A mártáshoz a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, bele a tejszín, elkeverjük, hozzáadjuk a rumot és 3-4 percig gőzöljük.
A mákfelfújtat forrón tálaljuk, meghintjük porcukorral és meglocsoljuk a csokoládéval. 

A recept egy könyvből származik, melynek címe  A mák,  és a Cser Kiadó Házi praktikák sorozatából való.



Elfogyott a porcukrom, így is finom volt, de ha picit megszórjuk , az jól áll neki.

Elég nagy adag, 4-6 tálka lesz belőle, attól függően mekkorák.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz! A csokoládémártást tripláznám:)))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, én is szuflét készítettem a hétvégén, csokisat, a tiedek szebben felnőttek mind az enyémek.

    VálaszTörlés
  3. Gyorsan összeesik, még forrón frissen fényképeztem.

    VálaszTörlés
  4. Vittem a receptet, köszönöm!

    VálaszTörlés

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...