Hozzávalók: 4 dkg vaj
8 dkg liszt
forró tej
4 tojás
2 púpozott ek mák
12 dkg cukor
1 citrom
vaj, liszt a formák kikenéséhez
vaníliás porcukor a tálaláshoz
Csokoládémártás: 10 dkg étcsoki
1 dl habtejszín
2 ek rum
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és csak felhabosítjuk, de nem pirítjuk meg és annyi forró tejjel felöntjük, hogy a sűrű besamel elváljon a lábas aljától. 2,5 decit öntöttem rá, így lett jó állagú.
Lehúzzuk a tűzről, 5 perc pihenő, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a darált mákot, a cukrot, a citrom reszelt héját és jól összekeverjük.
Végül a keményre felvert tojáshabbal elkeverjük és vajazott lisztezett felfújtformákba kanalazzuk, háromnegyedig legyenek a formák.
Forró vízzel töltött tepsiben 170 fokon kigőzöljük.
A mártáshoz a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, bele a tejszín, elkeverjük, hozzáadjuk a rumot és 3-4 percig gőzöljük.
A mákfelfújtat forrón tálaljuk, meghintjük porcukorral és meglocsoljuk a csokoládéval.
A recept egy könyvből származik, melynek címe A mák, és a Cser Kiadó Házi praktikák sorozatából való.
Elfogyott a porcukrom, így is finom volt, de ha picit megszórjuk , az jól áll neki.
Elég nagy adag, 4-6 tálka lesz belőle, attól függően mekkorák.
Ez is milyen finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon klassz! A csokoládémártást tripláznám:)))))
VálaszTörlésNagyon guszta, én is szuflét készítettem a hétvégén, csokisat, a tiedek szebben felnőttek mind az enyémek.
VálaszTörlésGyorsan összeesik, még forrón frissen fényképeztem.
VálaszTörlésAnnyira guszta, hogy csak na
VálaszTörlésVittem a receptet, köszönöm!
VálaszTörlés