2011. szeptember 9., péntek

Céklás batyu

Első pillantásra megtetszett a TV Paprika Magazinban a képe is meg a recept is.  Céklákat úgyis ki kellett már szedni a földből, a kisebbekből készült ma ebéd.

Hozzávalók:  fél kiló cékla
                    2 ek olívaolaj
                    1 lila hagyma
                    1,5 ek mustármag
                    1 ek sherryecet ( helyette balzsamecetet raktam )
                    1 csipet cukor
                    3 ág kakukkfű vagy egy teáskanál szárított
                    28 dkg leveles tészta
                    15 dkg lágy kecskesajt ( egyszerűen túróval helyettesítettem)
                    1,5 ek méz
                    1 tojás

A céklát alufóliába csomagolva a sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük.  Kihűtjük. Ezt akár előző nap is lehet végezni. Meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.

Serpenyőben olajat forrósítunk. Rátesszük a vékony karikára vágott lilahagymát, megszórjuk a mustármaggal és 5-6 percig pároljuk.
Hozzáadjuk az ecetet a cukrot a kakukkfüvet, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve 2-3 percig forraljuk. Összekeverjük a céklával és kihűtjük.

A leveles tésztát belisztezett deszkán 3 mm-re nyújtjuk.  Négy egyforma kocka alakot vágunk ki belőle.
Közepére teszünk a kecskesajtból, kis mézzel meglocsoljuk.  Erre jön a cékla.  A tésztát ráhajtjuk, batyut készítünk. A széleit jól lenyomkodjuk, akár villával is rásegíthetünk. Megkenjük felvert tojással. Ha volt leeső tésztadarab, kidíszíthetjük vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire téve forró sütőben szép barnára sütjük.


Salátával, párolt zöldségekkel igazán finom ebéd vagy vacsora.

5 megjegyzés:

  1. Egy újabb remek céklás recept! Nagyon gusztusos és milyen szép mosolygós , pirospozsgásak a batyuk:)

    VálaszTörlés
  2. Hú, de jól jönne most ebédre. Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés