Ott kellették magukat a kelkáposzták a zöldséges polcon. A Príma Konyha Magazin elején pedig ott virított , hogy mit is főzzek belőle.
A külső nagy leveleket, szám szerint 12-t, leszedtem és forró vízben előfőztem. Kiszedtem, lecsepegtettem. A vastag eret levágtam.
Töltelék: 60 dkg darált hús
20 dkg rizs, előfőzve
1 tojás
2 szelet vízbe áztatott kenyér, bár ha rizs van benne, talán nem is fontos.
1 közepes sárgarépa almareszelőn lereszelve
só, bors, szerecsendió
A masszát összegyúrjuk és a kel levelekbe töltjük.
Szép sorba egy lábasba rakjuk és felöntjük víz és száraz fehér bor 1:1 arányú keverékével. Jó lesz csak vízzel is, de nem kell félni a bort használni. Az alkohol elpárolog 72 fokon, az ízanyagok viszont emelik az étel élvezeti értékét.
Hintünk rá egy kanálhegynyi fahéjat, pár szegfűszeget és rászeletelünk egy kisebb citromot. Belemorzsolunk egy húsleveskockát, majd lassú tűzön megfőzzük. Kb. egy óra kell neki.
Kiszedjük a tölteléket, és a mártást elkészítjük.
10 dkg cukrot karamellizálunk, szép világosra. Rászűrjük a hús levét, beleteszünk 10-15 dkg mazsolát. 5 percig főzzük.
2 dl főzőtejszínt 2 evőkanál liszttel elkeverünk és besürítjük vele a mártást. Nekem híg maradt, étkezési keményítővel behabartam még.
Tálaláskor tányérra teszünk egy tölteléket és mellé, ráöntjük a mártást.
Hogy milyen ? Aki szereti a hús-gyümölcs párosítást, annak érdemes kipróbálni. . Olyan finom és különleges ízeket kapunk cserébe, akármilyen ünnepi asztal méltó étele.
Érdekes ez a mazsolamártás, még soha nem ettem ilyet. Egyszerű natúr csirkemellhez is biztosan jó lenne. Listára felvéve!
VálaszTörlésAzta! Micsoda páros:D
VálaszTörlésA töltött kel isteni lehet, sajnos a mazsolát nem szeretem
VálaszTörlésEz egyszerűen csodálatos! :)
VálaszTörlésEz nagyon jól hangzik!!! :)
VálaszTörlés