2011. szeptember 25., vasárnap

Csokoládés körtetorta

Lehet valami titkos vonzalom a körte a csokoládé és közöttem:)  Ez a negyedik ilyen recept.

A mai ebéd máshogy alakult, mint reggel gondoltam.
A második fogásnak kinéztem egy kelkáposztás receptet, de kaptunk töltött káposztát, így csak levest kellett főznöm.
Szép körtéket vettem, gondoltam egy ILYEN sütire, de a Príma konyha hátuljában egy másik recept elcsábított.

Így készül:

10 dkg étcsokoládét 1,5 dl tejszínnel gőz fölött megolvasztunk.
Meghámozunk 2-3 körtét, negyedeljük, citromlével meglocsoljuk, hűtőbe tesszük.

12,5 dkg cukrot  3 egész tojással habosra keverünk. Több részletben hozzáadunk, folyamatosan keverve, 12,5 dkg szoba hőmérsékletű vajat. Belecsorgatjuk a langyosra hűlt olvadt csokoládét.
Összeforgatjuk 25 dkg liszttel és egy csomag sütőporral.

Egy kisebb, 24 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, liszttel, vagy kibéleljük  sütőpapírral. Belekenjük a masszát. A tetejére rakjuk a körtéket úgy, hogy a szára felőli rész kerüljön  a közepe felé. Kissé bele is nyomkodjuk.

Előmelegített, közepesen forró, 180 fokos  sütőben 50-60 percig sütjük.

Ha kész, rácsra emeljük és megkenjük felforrósított baracklekvárral.
Amikor kihűlt hűtőbe tesszük, hogy a lekvár kissé rádermedjen.
Csokimázat öntünk rá, úgy, hogy lefolyjon az oldalára is.

Máz:   0,5 dl víz, 12 dkg porcukor, 15 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, kiskanál citromlé.

Én most a csokimázat kihagytam, majd télen teszek rá:)

9 megjegyzés:

  1. Csodás lehet! Nagyon szép és biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez isteni finom lehet, meg nagyon mutatós is.

    VálaszTörlés
  3. Mi szerettük ebéd után :) Nem túl édes, finom a tésztája. Jobban bele kell nyomkodni, akkor csak a kerek része látszik ki a körtének. A csokimáz meg nem is hiányzik róla.

    VálaszTörlés
  4. Nem kell belenyomkodni jobban:))) Így olyan szép, mint egy virág!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! Süssétek meg, könnyű és finom !

    VálaszTörlés