2011. március 31., csütörtök

Születésnap

Nem nálunk, a szomszédban.  Csak én vállaltam a sütést.
Mivel őszibarackosuk is van a Gyuláéknak, gondoltam stílusosan sütök neki ajándékba Őszibarack süteményt. Kerestem receptet, aztán tegnap megsült a világ legrandább barackja.  Ahogy nőtt repedezett lett a teteje, nagyon csúnya. Ajándéknak semmiképpen nem jó, itthon este sötétben majd elmajszoljuk.

Hogy valami különleges legyen eszembe jutott  Morzsóka gyönyörű zebratortája.

Csak nyers állapotában fényképeztem,  mikor kisült átvittem, rejtegesse az Éva:)
Szép körkörös csíkok vannak benne. Persze le kellett volna vágni a fölösleges tésztát, mert a melegre egyből lehajlott, azt meg visszahajlítani már nem lehetett.

Mivel most van szezonja, és nagyon szereti a csapat, természetesen  Medvehagymás táska  is kell.
Egy adag leveles tésztából annyi lesz, hogy kóstolónak jut egy - egy mindenkinek.

Leszünk tizenvalahányan, aztán az ünnepelt nem igazán szereti a "mirigyes " azaz túrós, tejes dolgokat, annál inkább a mákosat, és ez teljesen meglepetés lesz,  csináltam  Mákosguba tortát  vanília krémmel.


Pie formában sütöttem, remélem azért lehet majd szeletelni.

És mivel a szomszéd nagy rajongója a kenyereimnek,  természetesen én sütöttem a vacsorához való kenyeret is.  Rendes fehér kenyér, ahogy utoljára is sütöttem. Nem Pataki tálban sült, hanem egy olasz kerámia edényben, amit nem kell áztatni és csak porosodik a szekrény tetején.
Mit mondjak ? Gyönyörű lett !

A vacsora májgombóc leves lesz,  a második fogás  pedig malacsült.

Biztosan emlegetni fogjuk a Gyula anyukáját, a Gizi mamát, aki  most a télen  hunyt el.  Március 31-e az már majdnem április elseje, mondta is mindig, hogy a szele azért megcsapott, Gyulá !  Így  á- val, mert a Felvidékről telepítették ide Hajósra.   Ő volt talán a legelső, aki sváb fiúval házasodott. Ez nagy dolog volt akkortájt.
Az apósa, a Feri bácsi, aki a faluban az idősebbeknek még mindig a TANÍTÓ ÚR , Szabadka mellől menekült gyerekként a családjával.


Azt is elmeséli mindig a Gyula, hogy született.  Nem mutatott sok életjelet, ezért már "félrerakták".  Akkoriban  otthon születtek a gyerekek, Mídi néni , a bába úgy ítélte meg, fontosabb az anyát ellátnia.
Aztán megérkezett az apja, és csak megnézte a gyereket, bár mondták neki, hogy nem él. És észrevette, hogy lüktet egy ér a gyerek nyakán.
Hát így lettünk szomszédok.

Ma pedig ünneplünk.

Jó szó

Családi tűzhely egy kedves, jó szót hozott nekem. Inkább nekünk, mert Babettel igazán jó együtt blogot írni.

Eszter  kezdeményezte ezt a  játékot, ha játéknak lehet nevezni.  Kedvesség inkább. Ma itthon is kedveskedő nap    van, szülinapra megyünk.    Adom tovább itt is a szeretetet.

2011. március 28., hétfő

Kenyerünk

Sokáig próbálkoztam és kísérletezgettem, melyik az a kenyér amit a mindennapokban szeretünk. Mind formában, mind összetételben. Az idejét sem tudom mióta nem sütöttem már teljesen fehér kenyeret. Mindig teszek bele valamilyen más lisztet is. Általában rozs, graham, tönköly liszteket használok a BL 80-as kenyérliszt mellett. Szerencsésnek mondhattam magam eddig, hiszen a malom, ahonnan hordtam a lisztet ( 40 kg-ot ömlesztve) igen kedvező áron kínálta. Nos ez az ár mára majdnem a duplája lett, de így is 120ft/ kg áron vettem a BL-80-ast utoljára. Utoljára hisz a malom elköltözött. Nagy bánatomra. Zavarta a város lakóit. Túl poros volt a levegő, amikor szállították be a malomba a búzát a kamionok... Nos nem tudom, ha én városban laknék és egy malom is lenne a közelemben mitől tartanék jobban a búza porától,amit szezonálisan szállítanak, vagy a városi autóforgalomtól, a szmogtól, a kipufogógáz mérgező bűzétől. Nos döntse el mindenki...




Szóvak kísérleteztem. Drága bloggertársam Gondaanyu legutóbbi bejegyzésében arról írt, hogy a rozsliszttől csodás illata van a sülő kenyérnek. És ez mennyire igaz. Az illat tehát megvan. A kenyér héja a másik kérdéskör. Puha, lágy,fehér, sülött, ropogós, sercegős... Igen. Sercegős legyen. És sülött. Majdnem fekete. Vízzel dagasztva. És amit már többször észrevettem, ha búzakorpát, és búzadarát is teszek a kenyérbe, akkor ilyen lesz. És a forma. Ha a mindennapokra sütök általában felezni szoktam a megkelt tésztát, és vagy ilyen cipóknak, vagy ezeknek a kis fél kilós minikenyereknek sütöm meg, mint amilyennek ma is. És végül a sütési mód. Sajnos nem rendelkezem túl jó sütővel. Sőt nincs sütőkövem sem, meg semmilyen más eszközöm. Vagy sütőzacskóban, vagy nagy jénaiban sütöm a kenyeret. Ezek a kenyerek is a 8 literes kacsasütő jénaiban sültek.




Recept

10 dkg világos rzsliszt

40 dkg BL 80 -as kenyérliszt

2,7 dl víz

1 kicsi krumpli

20 dkg öregtészta

1 dkg élesztő

1 tk cukor

2 tk só

2 ek búzakorpa

2 ek búzadara

estleg kh aszkorbinsav





Elkészítés


Minden hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe, vagy a karos dagasztóba készítek, és rugalmas tésztát dagasztok. Hagyom duplájára kelni. És ami nagyon,nagyon jót tesz a tésztának kb. 20 perc kelési idő után átgyúrom. Majd folytatom a kelesztést. A megkelt tésztát deszkára borítom és formázom. Mikor hogy. Vagy vekninek, vagy cipóknak, vagy egyszerűen két kis veknit csinálok. Most kettévettem , két kis veknit formáztam hosszúkásra olyan bagettszerűre. Egymás mellé tettem a jénaiba, letakartam és szép formásra kelesztettem a tésztát. Jól beliszteztem és bevágtam. Addig a sütő előmelegedett, majd megsütöttem.






Nagyon finom laza bélezetű , viszonylag vastag héjú, és igencsak sercegős kenyeret kaptam.





A következő nagy próbálkozás a kovászolás lesz.....

2011. március 27., vasárnap

Agrár Expó második nap










Pali bácsi jó ismerős a Biopiacról,  jó emberek egyike.

Zsuzsa, szintén bio homoktövis készítményeivel.

A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend végiglátogatta borosgazdákat.

Cabernet Sauvignonunk  lenyűgözte őket, és NAGYON megdícsérték, egyhangúan a legjobb vörösbornak nevezték.
Abban is egyetértettek, hogy eljönnek egy pincelátogatásra hozzánk.


Összefoglalva ez a két nap nagy élmény volt.  Mindig írígykedve néztem amikor Angliában a termelők különféle  fesztiválokon bemutatják a termékeiket. 
Ez most egy hasonló rendezvény volt.  Majdnem kizárólag termelők, őstermelők jöttek el. Nagy öröm volt nézni a sok finom húskészítményt, a jobbnál jobb sajtokat, finom mézeket.  Volt savanyúság, zöldség szárítmány,  mustár, majonéz, sóban eltett leveszöldség, felsorolni sem tudok mindent.

Köszönjük, hogy ott lehettünk.

Töltött,rántott kellevél zöldbabbal





Szeretem a hétvégét. Az egyik nap pl. szombaton végigtakarítod a házat, mosol, összedobsz valami egyszerűt. A család többi tagjának az, neked kevésbé. Aztán vasárnap főzöl egy sor menűt, meg még sütsz is valamit. Talán délután 4 órára, miután már 3x mosogattál, valamelyest rend lesz a lakásban.
A gyerekkel is megtanultál. Előkészítetted hétfőre mindenki motyóját, a cipők tiszták, fényesre suvickolva sorakoznak a polcon. Általában ilyenkor jönnek drága gyermekeink azzal, hogy mit kell vinni hétfőre a suliba. Nem reménytelen a beszerzése, csak egyszerűen lehetetlen.
Aztán , ha ezeket véghezvitted ájultan dőlsz kora este az ágyba. És arra gondolsz, hogy ismét hétfő lesz......és nem is pihentél.
Ja , el is felejtettem. Itt az ültetési idő, a tavasz, ragyogó napsütéses az idő, gondolkodol, hogy még a kertbe is ki kellene menni. Na de mikor? Hogyan egyeztessünk, hogy pihenjünk is és a családdal is legyünk....


Besamellel és darált hússal töltött , rántott kel

Tegnap én is egész nap a kertben voltam. Mindent meg akartam csinálni, mert rossz időt mondott a hétvégére. Ennek ellenére itt hétágra süt a nap. Még tegnap elterveztem, hogy ma kiadós ebédet főzök, mondván úgyis rossz idő lesz...
Gyakran készítek rántott dolgokat. Tudom, tudom nem a legegészségesebb, de akkor is. Most egyszerűen leforráztam a kelkáposzta leveleit, és besamellel, valamint fűszeres, sült darát hússal töltöttem, majd mint a húst paníroztam és sütöttem. Nem mindenki szereti a kelkáposztát, nekik készült a töltött palacsinta verzió. Minden ua.csak a káposztát sós palacsintára cseréltem.







Zöldbab köretnek

Lobogó, sós vízben roppanósra főzöm a ceruzababot, majd szűrés után rögtön jeges vízbe teszem. Így megmarad roppanósnak. Tejföllel és pörcére sütött bacon szalonnával ízesítem. Sózom, borsozom.
Bónuszként héjában sült krumplit is készítettem.






 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...