Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. 
Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vajas, leveles, 
fűszeres...Az a helyzet, hogy ez a pogácsa is egy családi recept. De az 
is lehet, hogy minden szakácskönyv jegyzi, csak attól családi, hogy 
drága nyagyikám lejegyezte egy cetlire.Gondosan rakosgatta a receptes 
füzetébe és éppen attól függően milyen volt a gazdasági helyzet az alatt
 az 50 év alatt amit főzéssel töltött mindig változott egy kicsit. Hol 
két tojás sárgájával készült, hol egy egész tojással,csak tejjel, tejföl
 nélkül, vagy éppen zsírral vaj nélkül. A pogácsa az pogácsa marad, 
minden körülmények között. Kis vakarcsként, emeletes leveles, 
eldűlős,vagy bármilyen méretben, formában. Elrontani és szuper finoman 
sütni egyszerre lehet. Elrontható, ha nem magas hőfokon sütjük, és 
szuper finom lehet, ha odafigyelünk.
Egyszerű vajas pogácsa 
- 50 dkg liszt
 - 25 dkg margarin vagy vaj
 - 3 dkg élesztő
 - 1 dl tej
 - 1 kis doboz tejföl
 - 2 tojás sárgája+ 1 egész tojás a lekenéshez
 - 3 mokkáskanál só
 - 1 evőkanál olvasztott margarin
 - sajt, szezámmag a tetejére
 
Elkészítés
Az
 élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A 
liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Kis mélyedést 
készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, a tojások sárgáját és a 
felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg,
 hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna 
adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a 
tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta 
állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük 
letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a 
kívánt vastagságra.És itt jön a csavar. Olvasztott , de lehűtött margarinnal vékonyan megkenjük a kinyújtott tésztát, és mint a bejglit feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet.Ettől nem lesz leveles, csak olyan szép.... Kinyújtjuk,éles késsel bevagdaljuk, de ezt el is hagyhatjuk. Pogácsa szaggatóval 
kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél 
órát. Ez idő alatt lekenjük a felvert tojással és tetejét sajttal vagy 
mint most én szezámmaggal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró 
sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép 
aranybarnára sütjük.
Nem írok hőfokot, mert minden sütő másként viselkedik....
![]()  | 
| Ilyen szép kinyílós, eldőlős, ropogós pogácsát is sütöttem már.... | 
Érdemes nézelődni nálunk még pogácsa ügyben, itt Gondaanyu pogácsái is fantasztikusak!!!

De rég sütöttem ! Viszont kaptam egy finom sajtos rúdnak a receptjét.
VálaszTörlésnekem szoktak eldőlni néha. De azért senki sem reklamál.
Nem bizony! Az a legfinomabb!
VálaszTörlésUramAtyám, de jól néznek ki!!!!
VálaszTörlésFagyi
Drága Magdolna!:)))) Szia!
VálaszTörlésNagyon szépek, nagymamám tepertős pogácsát szokott sütni, amit senki sem tud leutánozni, még anyíum sem:)
VálaszTörlésCsodásak,megsütöm,nekem van egy turos-sós-sajtos rud
VálaszTörlésreceptem,akit érdekel esetleg,finom,puha,nem szárad ki.