2012. január 14., szombat

Mákos lepény Gondaanyu gyömbéres szilvareszterével



 


Gyors, egyszerű és nagyon finom. Röviden és tömören. 


Óriási hófelhők közeledtek, amikor elkezdett sülni a kenyér előtt a süti. Gondoltam, már biztos nem tudok értelmes képet készíteni, de arra még volt időm, hogy a csoki dermedése után éppencsak elkattintsak egy pár kockát.

A tészta:

12 dkg liszt
7 dkg cukor
5 dkg darált mák
fél csomag sütőpor
1 tojás
csipet só
1 dl joghurt
7 dkg olvasztott margarin
Tölteni:
lekvár, mondjuk szeder, ribizli, szilva...
 Jelen esetben Gondaanyu szivaresztere. Itt kell elmondjam, hogy karácsonyra kaptam Gondaanyutól egy üveg gyömbéres változatot. Nagyon nagyon finom, önmagában is fogyasztható desszert. De ez a mákos lepény, nem egy nagy édesség, inkább csak kísérője a szilvareszternek.
Ennek hiányában bármilyen markánsabb savanykásabb lekvárral megtölthető.

A tetejére:
10 dkg jó minőségű étcsoki
1-2 evőkanál olaj vagy margarin






 

 
 
Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat összekeverjük. Külön tálban alaposan kikeverjük a tojást a joghurttal, majd hozzákeverjük a száraz részt is. Végül alaposan elkeverjük az olvasztott margarinnal is. Az egész masszát egy sütőpapírral bélelt kis!!! tepsibe öntjük, és 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
Kihűlés után a lapot kettévágjuk és megtöltjük a lekvárral.
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a zsiradékot. Kissé lehűtjük, majd rusztikusan rákenjük a sütinkre.


A mennyiségből 20-25 szelet kis kocka lesz..
.3 fő simán eltünteti egy délután:))))





4 megjegyzés:

  1. Eddig tartogattad ? Én csak bögrés mákost szoktam :) Nálunk ma ketten is lebírkóztuk volna:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Becses ajándéknak meg kell adni a módját:) A karácsonyi dömpingben elveszett volna, de így "koronázatlan" királynője lett a kamrának, na meg a gyomrunknak!

      Törlés
  2. Hát ez igazán étvágygerjesztő:)

    VálaszTörlés