A francia csokoládétortát mindenki szereti. Elkészítéséhez kell némi figyelem, de nem ördöngősség.
Az édeskömény a mi családunkban nem nyert tetszést, párszor próbálkoztam, de nem volt nyerő.
Viszont így együtt, nagyon finom. Sőt ! NAGYON FINOM !
Az ötlet a TV Paprika valamelyik műsorából való.
A recept, amit végülis megsütöttem, NEMISBÉKA oldaláról való.
Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé
22,5 dkg vaj
9 dkg cukor
5 tojás
1 ek liszt
2 ek Grand Marnier likőr
porcukor a díszítéshez
vanília fagyi vagy tejszínhab
A csokoládét és a vajat vízfürdő felett kis lángon felolvasztjuk. Hozzátesszük a cukrot is.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a langyos csokoládéhoz kevertem. Úgyszintén az egy evőkanál lisztet is.
A tojásfehérjét jó keményre vertem, és óvatosan beleforgattam a csokoládé krémbe.
Az édesköményt vékony szeletekre vágtam.
Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. Az édeskömény szeletek felét beleigazgattam.
Ráöntöttem a tésztát.
A tortaformát alufóliába bugyoláltam, és az előmelegített sütőben vízfürdőben megsütöttem. 35-40 perc kell hozzá. A közepe még rezgős kell
legyen amikor kivesszük.
Kicsit hagytam hűlni a formában, majd tálra borítottam. Teljesen kihűtöttem.
Tálaláskor a tetejére egy kevés porcukrot szórtam, és lágy tejszínhabot tettem.
Míg sült a torta az édeskömény szelet másik felét cukros vízben megfőztem, ezt is a torta tetejére lehet tenni tálaláskor.
Alig érezhető az ánizsos íz, de maga a torta egy fantasztikusan finom, tömény csokoládétorta. Szeleteléskor nem kell megijedni, a közepe kissé lágy, de ennek ilyennek kell lennie.
Annyira szeretem az édesköményt, hogy szerintem külön megenném, aztán jöhetne a csokitorta :):)
VálaszTörlésGyönyörűséges a torta! Még soha nem kóstoltam az édesköményt édességbe, de a leírás alapján finom lehet, és Neked elhiszem!!!
VálaszTörlésNagyon szép:) Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok:)
VálaszTörlés