2012. március 26., hétfő

Túrós kuglóf

 Ebben semmi kockázat nem volt. Százszor sütöttem, a Ráma süteményes könyvből van a recept. Akárki , kétbalkezes, kezdő , gyerek,férfiember is akár,  meg tudja sütni.

Hozzávalók:  25 dkg túró
                    25 dkg margarin
                    25 dkg liszt
                    15 dkg cukor
                     1 sütőpor
                    2 tojás
                    mazsola
                    citromhéj.
A puha margarint a cukorral habosra keverni, hozzáadni a tojásokat és minden mást.  Vajjal kikent, kilisztezett formába tenni és közepes tűznél megsütni.  Nekem 45 perc alatt sült meg, de ellenőrizni kell hústűvel.


Ha kicsit hűlt, akkor kifordítjuk a kuglófsütőből.
Porcukorral meghintve, vagy citrommázzal díszítve tálaljuk.

Langyosan az igazi !

Jó étvágyat!

2012. március 25., vasárnap

Crepes Suzette


A narancsos desszertek inkább a telet idézik, de higgyétek el, egy rosszkedvű, bánatos napon kitűnő hatása van ennek a palacsintának.
Valami újságban láttam egy csábító fotót, de nem tudom  melyikben.
Az én sütésem a www.mindmegette.hu  oldalról származik.

Palacsinta:  12 dkg liszt, 
          2 tojás
            4,5 dl tej
                           3 dkg olvasztott vaj
            csipet só
                         reszelt narancshéj
                                     két evőkanál narancslikőr

A tésztát összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Azután megsütjük. 

Negyedre hajtogatjuk.

Kb. 8 palacsinta lesz a tésztából, fejenként kettővel számolunk, tapasztalatból mondom, elég is annyi.



Egy citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk.  Egy narancsnak is a héját lereszeljük és kettőnek a  levét kifacsarjuk.
Egy narancsot kifilézve a léhez adunk.
Serpenyőben 10 dkg porcukrot egy-két kanál narancslével karamellizálunk. Mikor felolvadt a cukor ráöntjük a többi levet  a narancs darabokkal, és apránként 10 dkg vajat. 
Ebbe a mártásba beletesszük a negyedbe hajtogatott palacsintákat és jól átforraljuk.  Meg is lehet őket fordítani.
Fél dl narancslikőrt öntünk rá, és azzal is jól kiforraljuk.

Forrón tálaljuk,  díszíthetjük tejszínhabrózsával, vagy citromfűvel.
Nagyon finom !



2012. március 24., szombat

Gyümölcsös ruccola saláta

Azt mondta az unokaöcsém, hogy életében ilyen zöld leveleket sose evett, de ezt most megkóstolja ! Az egy életem, egy halálom, mesebeli megfogalmazás jutott eszembe, de túlélte, és  ha ezentúl máskor is megkóstol ilyesmi zöldeket, akkor teljes a sikerem.

Ez a karácsonyi saláta  volt az ötletadó, és ami volt itthon , abból improvizáltam.
Egy doboz ruccola, azt hiszem 20- 25 dkg van benne, egy rendes fejes saláta közepe, összetépkedtem, kis só, bors, olívaolaj.
Két narancsot a levelek fölött kifiléztem,a filézés után a maradékból a levet kinyomtam,  egy körtét kockára vágtam és mivel nem volt gránátalma vegyes bogyós gyümölcsöket szórtam rá.
Összeforgattam.

A ruccola kesernyés ízét remekül ellensúlyozzák a gyümölcsök, a látvány sem utolsó, elfogyott mind egy szálig.



2012. március 21., szerda

1929. október 26.
2012. március 18.

82 és fél év.  Ő volt a legkisebb gyerek családban.  A nagyszüleim cselédek voltak, vándoroltak. Aztán itt, a kalocsai érsek birtokán lakást és munkát kaptak, hát itt maradtak.
Akkoriban , hiába tanult jól egy gyerek, nem volt pénz tovább taníttatni. Dolgozni kellett.

17 évesen férjhez ment, egy év múlva született a nővérem.  7 évvel később egy halott kisfiú.  8 hónapos terhesen erdőre járt, húzta a fatörzseket.
Bő egy év múlva megszülettem én.

Az állami gazdaság létbiztonságot jelentett, házat vettek, élték az egyszerű falusi emberek életét.
1998. augusztusában megözvegyült.
2003-ban  hozzánk költözött.
Nem szeretett itt, nem a sajátja, mondta.  Nem fogadtunk szót, nem ő irányított. Örök pesszimista volt.

Az utóbbi öt évben több műtét, mindig a rák kerülgette,  az agyvérzés erősen korlátozta a mozgásában.

Pár hónapja a szomszéd falu idősek otthonába felvették, én már nem bírtam megfelelően, jól ápolni.

Vasárnap este elaludt.  

Ő volt az anyám.


Adj Uram örök nyugodalmat neki.


Színes, mártásos tészta


Egy összkomfortos tészta étel, mert az arányokat is és a zöldségeket is tetszőlegesen lehet benne változtatni.

Így készült :   Csirkemellet kockára vágtam.  Egy fél vöröshagymát elszeleteltem. Egy nagyobb sárgarépát megtisztítottam, karikára vágtam
Fazékban feltettem a tészta főzővizét.
Serpenyőben, olajon megpirítottam a húst, rátettem a zöldségeket. Sóztam, borsoztam.
Gyorsan megpárolódik, amire a hús megpuhul, addigra a répa is roppanós lesz.

Spenótot megmostam, beleforgattam, csak annyira, hogy összeessen. 
Tüzet elzártam alatta.
Öntöttem alá tejszínt, és rátettem egy doboz vajkrémet.

A tésztát nem főztem meg teljesen, leszűrtem és a húsos zöldséges mártásra tettem. Összeforgattam és lefedtem. Így beszívja a mártás egy részét amitől megpuhul és ízes lesz.
Ízlés szerint lehet után sózni.
Tálalás előtt paradicsom kockákat szórtam rá és sajt szeleteket.

Spenót helyett brokkolival is finom, azt a tésztával  együtt  lehet főzni.  Hús nélkül, csak zöldségekkel ugyancsak finom akár ebédre, akár vacsorára.

Múlt héten brokkolisat készítettem , Judit lányoméknál. Szoptatós menünek kiváló, Ági pedig boldogan szedegette ki a tésztát és a répát belőle.


2012. március 6., kedd

Majdnem kuglóf



Egyszer már nekifutottam ennek a receptnek.  Akkor se sikerült.
Akkor megváltoztattam a hozzávalókat, úgy gondoltam 44 dkg cukor és 22 dkg liszt ????  Biztosan felcserélték.
Már nem emlékszem milyen lett a végeredmény, de nem az ami a képen illegette magát.

Most hűen az utasításokhoz készült a tészta.
Csakhogy  kell hozzá : 3,3 dl tej
                              44 dkg cukor
                              1 evőkanál vanília aroma
                              25 dkg olvasztott vaj
                               2 egész tojás
                               22,5 dkg liszt egy sütőporral

Ha ezt összekeverem-kavarom  eléggé híg az elegy, ami lesz belőle.

Megfeleztem, a felébe került 2 evőkanál kakaó és 15 dkg jóféle olvasztott étcsokoládé, amitől a sötétebb tészta egy megfelelő állagot kapott.

A fehér felébe egy evőkanál reszelt narancshéj ment ízesíteni. Ez maradt ugyanolyan híg.

Kivajazott formába előbb a csokis krém megy, aztán  kell belekanalazni a narancsosat.  Egyszerűen ráöntöttem és villával próbáltam márványozni.

180 fokos sütőben 60-70 percig kell sütni. Letakartam a tetejét, így a hatvan perc alatt nem égett  meg.

20 percig a sütőedényben kellett pihentetni.  És akkor jön a nagy kaland, a kiborítás. Vagyis inkább a kiborulásJ

Merthogy nem jött ki.  A fele maradt ahol volt is addig.  Jó hely a kuglófsütő, hagyjam én békén. Nem jön.

Katasztrófa nem történt,  a formából kikanalaztuk, kiküzdöttük, a másikat, ami kijött belőle, azt meg két kézzel tömte befele a János és teli szájjal röhögve mondta, hogy ej, ej, kedves feleségem, ilyen selejtet sütni !


Esetleg sütötte más meg a TV Paprikából vagy a Receptvarázs könyvből ezt a Narancsos Csokis kuglófot ? Mit csinálok rosszul?