2012. május 25., péntek

Vaníliás rebarbara eperhabbal

A magunk kedvére már egész hónapban nem sütöttem semmit.  Mikor megtaláltam ezt a desszertet, egyből tudtam, ezt nem hagyom ki.
Különben is 220 kalória.  Pont nekünk való!

Hozzávalók 4 személyre:   70 dkg rebarbara szár
    30 dkg szamóca
2-3 kanál cukor
1-2 dl fehér bor
egy rúd vanília

A rebarbarát  megtisztítás után 3 cm-es darabokra vágtam.  Lábasba tettem, rászórtam a cukrot, ráöntöttem a bort. A vanília rudat kettévágtam, kikapartam a belsejét .  Mind a belsejét, mind a vanília rudat beletettem a rebarbarához. 
Felforraltam, majd fedő alatt, lassú tűzön pároltam 4-5 percig.

Eddig előre el lehet készíteni, kihűlés után hűtőben állhat pár órát.

Belekanalaztam  néhány szép tálkába.

A szamócát kivettem a hűtőből és pár szép szemet félretéve díszítésre, a többit botmixerre pépesítettem.

Ráöntöttem  a rebarbarára,  fél szamócával dísztettem.

Nagyon finom, nem édes, kellemesen gyümölcsízű desszert.

A korábban említett Nagy salátáskönyvből van a recept.



RATATOUILLE

Minden lecsóhoz  hasonlatos étel abszolút nyerő nálunk.  Így bíztam benne, hogy elnyeri a tetszését.  Reggelire jóllakott sonkával, és jó is volt , mert ebben egy fél falatnyi hús sincs.  Azt hittem  nyűgösebb lesz elkészíteni, de mivel a zöldségeket csak pár percig kell sütögetni, végülis gyorsan kész lett. Fél óra.

Egy szelet rozsos kenyeret azért engedélyeztem, hogy két óra körül ne korogjon egyikünk gyomra sem .

Hozzávalók:   1 padlizsán
   1 cukkini
2-3 paradicsom
2 zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
olajbogyó
só, bors
kakukkfű, rozmaring


A zöldségeket külön-külön egyforma darabokra vágjuk.  
Serpenyőben egymás után, szintén külön-külön megsütjük őket.  A paradicsomot célszerű utoljára hagyni,  mert levet enged.

Végül összekeverjük őket, összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük.
Olajbogyókat teszünk rá.

Aztán kiszedjük a tányérra, szelünk egy kenyeret és jól megesszük!  


2012. május 23., szerda

Csirkemáj almával és salátával


Talán kissé macerásnak tűnik, mert pácolni kell, meg sütögetni meg párolni meg megint sütni. De minden csak rövid ideig tart. 

Egy érdekes és izgalmas finom fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

Egy csomag csirkemáj, 40-50 dkg.
2 közepes alma
2 vöröshagyma
saláta, tépő vagy tölgylevelű, de a fejesnek a közepe is megfelelő
olívaolaj
balzsamecet
vörösbor, fehérbor
citromlé
vaj
mazsola, 
egy ág kakukkfű
só, bors, őrölt ánizs, babérlevél

Első lépés:  a máj bepácolása.  Ha a szívek rajta vannak, leszedjük, és a macskának adjuk.
1 dl száraz vörösbort összekeverünk egy kis tálban 2 evőkanál balzsamecettel, beletesszük a kakukkfüvet, a babérlevelet és a májat. Átforgatjuk, félretesszük.

Második lépés:   Az almát meghámozzuk, 8 felé elvágjuk.
Egy evőkanál vajat felforrósítunk egy is lábasban, rátesszük az almát és  rövid  ideig a saját levében pároljuk. Ráöntünk egy evőkanál citromlevet, fél dl száraz fehér bort. Meghintjük  késhegynyi őrölt ánizzsal és egy marék mazsolával.
Összeforraljuk, de ne főjön szét az alma!
Lefedve félre tesszük.

Harmadik lépés:  A két vöröshagymát szép karikákra vágjuk és 3 ek olajon ropogósra sütjük.

Negyedik lépés:   a májat letörölgetjük és serpenyőben olajon megsütjük.

Tálalás:

Egy nagy lapos tálra tesszük a megmosott, lecsepegtetett saláta leveleket.  Erre a májat elosztjuk, majd szépen kidíszítjük az almával, hagymával.
A máj páclevét a sütés után beleöntjük a serpenyőbe , egyet forralunk rajta majd a salátára öntjük. Szintén az alma levét is.

Gyorsan kész és különleges finom ebéd vagy vacsora.

Grillezett paradicsomsaláta

Egy szelet natúr sült hússal kiváló nyári ebéd. Belefér mindenféle diétába, fogyókúrába.

4 személyre kell:

4 szelet bagett, vagy ennek megfelelő mennyiség kenyérből
5 evőkanál olíva olaj
10 hosszúkás paradicsom
pár gerezd fokhagyma
10 dkg rukola, borsmustár
citromlé, só, bors, olajbogyó


A kenyeret kockákra vágjuk és két evőkanál olajon serpenyőben megpirítjuk.

A paradicsomokat hosszában félbevágjuk, a vágási felületükön megtűzdeljük fokhagymával.
Forró grillsütőben, először a vágott felükkel felfelé süssük a paradicsomokat 3-4 percig, majd megfordítva újra 3-4 percig.

Mossuk meg és szárítsuk meg a rukolát, tépjük falatnyi darabokra.   Tegyük egy nagyobb tál aljára, közepére.
Szépen elosztva helyezzük rá a paradicsomokat, szórjuk meg a kenyér kockákkal és az olajbogyókkal.

Készítsünk öntetet, olíva olajból, citromléből, balzsamecetből. Csipet sót és borsot is tegyünk bele.
Öntsük a salátára.

Tapasztalat:  legközelebb tényleg eltépkedem kicsikre a rukolát, mert elég körülményes volt enni, sokat kellett törölközni:)
A sót és a borsot nem az öntetbe teszem, hanem a rukola leveleit szórom meg vele, így jobban eloszlik, nem szívja be a kenyérkocka a sós levet.

Adagonként 325 kalória.

A recept a Saláták nagykönyve című RD kiadványból van.