2012. június 21., csütörtök

Görbe kifli


Olyan meleg van, a macska is fetrengve alszik. Ha beizzad a háta lemegy a szőnyegre vagy a konyhakőre.  Lehetőleg olyan helyre, hogy megbotoljak, de még jobb ha hasra esek benne:)

Mostanában a szomszéd falu pékségéből meglepő újdonságok kerülnek ki, többek között rozscipó. Annyi a bibi, hogy a boltosnak szólni kell, hogy kérek, és úgy rendel belőle.
Nem figyeltem, és elfogyott, nem is szóltam, valamit sütni kellett.  Mert a kutyánk már napok óta alig eszik, akkor is éjszaka, mikor nincs annyira meleg, dehát mi emberek, ilyen melegben is képesek vagyunk éhesek lenni:)

Kenyeret nem volt kedvem, 3 óra hossza mire kész, ez a kifli ez most tetszik nekem:)

Hozzávalók:

60 dkg liszt  - harmadoltam  a finom, a félbarna és a graham liszteket.
2,5 dkg élesztő  
1,5 dl kefír, joghurt vagy aludt tej
kb. 2,5 dl víz  egy részében kis mézzel megfuttattam az élesztőt.
2 evőkanál nem túl kemény vaj


A vaj kivételével összegyúrtam a tésztát, inkább keményebbre, mert kelés közben megpuhul. Mikor jól összeállt, akkor dagasztottam bele a vajat.
Kelesztőtálban szűk  egy óra alatt szép puffancsra megkelt.

Deszkán átgyúrtam, nyolc részre osztottam.  Mindegyikből szép kis golyóbisokat formáztam, gyúrtam és még tíz percet hagytam kelni.

Oválisra nyújtottam, felsodortam, tepsibe tettem.  Egész felvert tojással megkentem, magokkal megszórtam.

Míg a sütő melegedett a tepsin is magához tért a tészta, ez kb. 15 perc volt.


Gőzös sütőben szép barnára sültek.

Mindjárt vacsora lesz belőlük.





2012. június 18., hétfő

Csak hogy témánál maradjunk.....




Kitettem a képernyőre az előző pogácsát.
 Ági imád számítógépen fényképeket nézegetni, jó, fényképeket nézegetni úgy általában, de a gépen van a zöme.

Meglátta a pogácsát és rázendített: podácsa, podácsa, podácsa!
Minden fellelhető pogácsa fényképét szemügyre vettük,  megbeszéltük, holnap sütünk !
Aztán ma különösebben nem mozdult rá, illetve…..azért megkóstolta J





Mintha egy csapat kismadár repült volna be a konyhába, csipegetett,  csicsergett, csipegetett. Meg teli szájjal is csak mondta, mondta:):)


Aztán elhessentettem, elcsalogattam, de kár volt, elesett, megütötte a lábát, vagy egy órán keresztül zokogott.

BINDER SIMI SAJTOS POGÁCSÁJÁT  az Index Fórumán találtam valamikor. Jó párszor sütöttem, finom és kiadós.


Recept :

50 dkg finomliszt, 50 dkg rétesliszt.
25 dkg margarin
5 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
4 tojás sárgája
5 dkg élesztő 
2 dl édes langyos tej
evőkanál só

sajt a tetejére

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatni.  A margarint és a lisztet  elmorzsolni,  a többi hozzávalóval  összegyúrni.  
Fél órát meleg helyen pihen.
Kinyújtani, négyszer hajtogatni 30 perc pihenéssel.

Ujjnyi vastagra nyújtva kiszaggatni, forró sütőben megsütni.

A Tájház avatóján ez a pogácsa lesz sütve a kemencében.



2012. június 13., szerda

Leveles túrós pogácsa


 Korábban sütöttem, de akkor még betegeskedett a számítógép és nem tudtam beírni  a receptet.
Van az a túrós pogácsa, ami 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, só, összegyúr, kinyújt, megsüt.  Szeretjük, elronthatatlan.

Ez más. Légies, könnyed, bár nekem úgy fejre álltak, mint egy részeg  ember, alig találtam fotogén darabot.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg olvasztott margarin
1 pohár tejföl
1 tojás
csipet cukor
teáskanál só
3 dkg élesztő.


Reszelt sajt 20 dkg

Semmi faxni, a sajt kivételével mindent összegyúrunk.
Kinyújtjuk, szórunk rá reszelt sajtot.  Összehajtogatjuk, 30 percig félre tesszük. Ezt még kétszer megismételjük.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük, sajttal megszórjuk és forró sütőben megsütjük.

Isteni finom, gyorsan elfogyott.

Kis csalás volt benne, mert  kaptam egy  darab friss sajtot Erdélyből és azt reszeltem bele túró helyett.  Azóta megsütöttem bolti túróval is, minimális a különbség.




2012. június 12., kedd

Csigalegyező variáció


Van néhány sütemény, amit nem lehet elfelejteni. Ilyen ez is, eMargit oldaláról.

A Falunapra és a Tájház avatóra ezt is sütjük, ma tehát kipróbáltam.  Bár ez egy diétás vagy milyen változat lett, fele részben Graham liszttel készült, és cukor helyett nyírfacukorral.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg Grahamliszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
7 dkg vaj
csipet só
5 dkg cukor 
citromhéj

20 dkg vaj

20 dkg cukor
kakaó vagy fahéj
tojás a kenéshez

Dagasztógépben megdagasztottam, majd áttettem a tésztát a kelesztőtálba. Langyos helyen fél órát kelt.
Kinyújtottam és a fele tésztára elszeletelve rátettem 20 dkg kemény vajat.  Ráhajtottam a másik felét, a szélét jól lenyomkodtam.
Kinyújtottam hosszúra. 
A tésztát gondolatban elharmadoltam, majd egyik oldalról is és a másik oldalról is a középső harmadra hajtottam a tésztát. Mivel túl nagynak ítéltem, még egyet hajtottam rajta , így négyzet alakú lett. 

Hűtőben 20 percet pihentettem.

Ekkor kinyújtottam nem hosszú keskenyre, mert úgy nem fért el a deszkámon, hanem majdnem négyzet alakú lett. Ezért elvágtam kétfelé, két rúd lett belőle. 
A tésztát megvizeztem, megszórtam egy kis nyírfacukorral, egyik rúdra fahéjat, a másikra kakaót szórtam. Felsodortam, kissé lelapítottam.   4-5 cm-es darabokra vágtam, majd középen egy vastagabb kés fokával lenyomtam.

Még pihent 15 percet, hogy kissé összeszedje magát, majd előmelegített sütőben megsütöttem.

A kakaós a finomabb.


Ebben a kemencében fogjuk sütni 30-án.