Van néhány sütemény, amit nem lehet elfelejteni. Ilyen ez is, eMargit oldaláról.
A Falunapra és a Tájház avatóra ezt is sütjük, ma tehát kipróbáltam. Bár ez egy diétás vagy milyen változat lett, fele részben Graham liszttel készült, és cukor helyett nyírfacukorral.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg Grahamliszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
7 dkg vaj
csipet só
5 dkg cukor
citromhéj
20 dkg vaj
20 dkg cukor
kakaó vagy fahéj
tojás a kenéshez
Dagasztógépben megdagasztottam, majd áttettem a tésztát a kelesztőtálba. Langyos helyen fél órát kelt.
Kinyújtottam és a fele tésztára elszeletelve rátettem 20 dkg kemény vajat. Ráhajtottam a másik felét, a szélét jól lenyomkodtam.
Kinyújtottam hosszúra.
A tésztát gondolatban elharmadoltam, majd egyik oldalról is és a másik oldalról is a középső harmadra hajtottam a tésztát. Mivel túl nagynak ítéltem, még egyet hajtottam rajta , így négyzet alakú lett.
Hűtőben 20 percet pihentettem.
Ekkor kinyújtottam nem hosszú keskenyre, mert úgy nem fért el a deszkámon, hanem majdnem négyzet alakú lett. Ezért elvágtam kétfelé, két rúd lett belőle.
A tésztát megvizeztem, megszórtam egy kis nyírfacukorral, egyik rúdra fahéjat, a másikra kakaót szórtam. Felsodortam, kissé lelapítottam. 4-5 cm-es darabokra vágtam, majd középen egy vastagabb kés fokával lenyomtam.
Még pihent 15 percet, hogy kissé összeszedje magát, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
A kakaós a finomabb.
Ebben a kemencében fogjuk sütni 30-án.
Perfekt! És nagyon szép!!!
VálaszTörlésNagyon finom és mutatós! :)
VálaszTörlésÉn is készítettem már párszor, csak én pillangó néven ismertem.