2012. július 30., hétfő

Erdély - Györgyfalva

Szeretném megosztani az elmúlt hétvégémet azzal, aki megnézi ezt a bejegyzést.


Nem volt kedvem elmenni. Szerdán jöttünk haza, alig kimostam, közbe már készülni, készíteni az útra, mert pénteken hajnalban indulás.

Csak hatan voltunk a mikrobuszban, kényelmesen elfértünk.  A határon még most is össze szorul a gyomrom, hiába, ez a reflex:)

A Király hágó..... ha ideérünk, bár van még út előttünk, de már a megérkeztünk érzés jár át.  Mostanra rendezett, burkolat, korlát, toalett.  Meg a kéregető kutya, amelyik a szendvicsből jobbára csak a szalámit kéri:)

Ha jobbra néztem.....

A román oldalon mentünk többet, Nagylaknál mentünk át, és Aradtól felfele Nagyváradig.  Útépítés, és autó autó hátán.

A Borháncson is készül az út, októberre készen lesz, most mentünk utoljára döcögősön.
Györgyfalvára vadiúj út vezet, és a faluban is új burkolatot kapott a  főutca.

Mi 12 éve találkoztunk először a vendéglátóinkkal, lassan a barátságnál is több, ami összeköt bennünket.


Egy korábbi látogatáson készült a kép Pendzsiről, náluk az Erzsébetet így becézik.

Falunapra voltunk hivatalosak.



Lovas felvonulással kezdődött az ünnepség.

Közben megérkezett a másik testvér település,  Nagyida   delegációja is.

Délután, este kulturális műsor volt.  Sajnos az elejéről lemaradtam, elbeszélgettük:)

A táncosokat viszont már láttam.  








Nagyidáról, Györgyfalváról, Tordaszentlászlóból, Tordatúrból, Üllőről voltak tánccsoportok. Kicsik és nagyok.




Menyasszony öltöztetés.  Közben éneklik, hogy : nem az a jó gazda, kinek hat ökre vagyon, hanem az a jó gazda, kinek szép leánya  vagyon :)
És még  mást is, huncutot is:)

Én meg hallgattam, néztem sorban  őket . Aztán egyszercsak összekapcsolódott a tánc, a zene, az ember, megmozdult a láb, és összeszorult a torok. Néha sűrűn kellett pislogni is, és nem a portól.
Többnek, szebbnek, jobbnak éreztem magam, csak azért mert ott voltam, részese voltam az előadásnak, mégha csak nézőként is.

Sajnos az idő aztán elromlott, a román tánc csoport és a györgyfalviak előadása így elmaradt.
Illetve a györgyfalviak később a művelődési házban előadtak a maguk műsorát. Sőt.  Mivel a zenekar húzta, egy-két fiatalember, csak úgy farmerben elkezdte a maga örömére járni a legényest.  Más is kedvet kapott, odaállt, most én jövök, és eljárta ő is magáét. Aztán jött még egy....és még egy.  
Örömtánc.  
A Julika, aki közülünk ezt végignézte, azt mondta, ő még ilyet életében nem érzett, első sorban ültek, mintha csak nekik táncoltak volna, csupa csupa libabőr volt.

Talán felismerik néhányan, Majorosi Marianna van a képen, aki az üllői csoport vezetőjeként volt ott. Még maradnak pár napot, együtt énekelni, táncolni a helyiekkel.


A viselet és a tánc is méltán világhírű.

Szombaton délután gulyásfőző verseny volt, de higgyétek el, a fontos dolgok pénteken történtek.
Vasárnap ökomenikus istentisztelet, közös ebéd, aztán indult mindenki hazafelé.



Kaptam egy nagy kerek sajtot, minden tiltakozás ellenére nem feleztünk. Juhtejből van, nagyon finom. 

Ettünk szegfűgombát majonézzel, nahát, az milyen finom volt !   Recept a fejben, hogy gombát honnan szerzek hozzá???????
Tavaly is született egy borjú az ottlétünkkor, most is vasárnap délelőtt egy szép kis bikaborjúval gyarapodott a család.

A búcsúzás az nem nagyon ment, mindig elhatározom, hogy most semmi bőgés, aztán legtöbbször máshogy alakul. Az már biztos, hogy nem velem van a baj, a nagyidaiaknak is teli volt a szemük könnyel a búcsúzáskor.

Rendben hazaértünk, most egy darabig örülünk az emlékeknek, a találkozásnak, aztán jön a honvágy, Györgyfalva után.







2012. július 21., szombat

Fordított fügetorta


Nem kaptam, mert cseréltünk, de 30 db , különbözően érett fügével jöttem ma haza a piacról.
Én különösebben nem voltam oda érte, a János szereti.   Azért megkóstoltam :)

Lekvárt szívesen főznék fügéből, de ez nem az a mennyiség.  Sütemény viszont  kell hogy süljön belőle.
Szombat késő délutánra, estére jól is esett.
LIMARA receptjét választottam, annyi módosítással, hogy egy kevés rebarbarát is tettem bele.

Egy zománcos serpenyőbe tettem 5 dkg vajat, 10 dkg cukrot, 2 ek mézet, és egy fél vaníliarúd belsejét.   Halvány sárgára pirítottam.

A fügéket vízszintesen félbe vágtam és sorba ültettem az olvadt cukorba. Úgyszintén a rebarbarát is.

A tésztához szükség van:   25 dkg finomliszt
                                        10 dkg cukor
                                         2 tojás
                                         0, 75 dl olaj
                                         2 dl író ( kefír vagy joghurt )
                                         csipet só
                                         fél zacskó sütőpor, egy késhegynyi szódabikarbóna
                                         kiskanál fahéj

Én csak összekevertem, majd a füge tetejére kentem.
Előmelegített sütőben  30-40 perc alatt sül meg. Ha nagyon barnulna a tetejét takarjuk le.

Sütőből ha kivettük 10- 15 perc pihenés után fordítsuk egy nagy tálra.
Jó hozzá egy gombóc fagyi, lágy tejszínhab vagy egyéb finom krém.

Nincs vele sok munka, és nekem maradéktalanul ízlett is. A János szerint vastag a tészta, de talán nem is volt 28 cm átmérőjű az a serpenyő, amiben sült.

Legközelebb a szódabikarbónát kihagyom a tésztából, kiérzem az ízét.

Egy szeletkét ?


2012. július 20., péntek

Kakaós csiga klub


Mióta a szomszédok elhitették velem, hogy az egész faluban én sütöm a legjobb kakaós csigát, na kb. azóta motoszkált a fejemben ez az ötlet.  
Meg amióta a mi kemencénket rendeltetés szerint tudom használni.
Meg főleg most, hogy megépült a Tájház…..
Mert egy Tájház önmagában nem ér semmit. Meg kell tölteni tartalommal.

Hogy ennyien leszünk, azt álmomban sem gondoltam.  Kiírtam a Fb-ra , kiplakátoltam a boltoknál, semmi visszajelzés nem volt.
Reméltem, hogy páran  eljönnek,  néhány embernek akivel össze találkoztam mondtam is,
 hogy MORZSABULIT tartok a Falunapon megmaradt liszt, margarin, stb. felhasználására.
Aki valamiért nem evett az  AKKOR  sütöttekből , most kiköszörülheti a csorbát, megkóstolhatja.

Öt órakor rendesen fújt a szél, aggódtam is miatta.  Hogy mikor állt el, nem is vettem észreJ
De elállt. Mire felfűlött a kemence, szél se rebbent az udvaron.
Azt se tudom mikor lettünk annyian, hogy teli volt az udvar, a fél iskola ott játszott, szaladgált, és felnőttek is sokan, sokan.  Valaki véleménye szerint  a Falunapon nem volt ennyi falubeli.

Nyolcvanan biztos voltunk, nem számolta senki, jöttek, mentek.  Megsült 15 nagy tepsi  pogácsa, kifli, kenyérlángos, pizza, édes kelt kalács. 
Kb. maréknyi pogácsa maradtJ

És igen, büszkék lehetünk a gyerekeinkre !   Ügyesek !  Jöttek segíteni ! 
Aki mindenkit lenyűgözött a Nóra, óvódás, de odaállt az asztalhoz és tudta mit kell csinálni.
 Lehet nem lett pont egyforma a kifli szelete, de valljuk be, nekünk olyan szokott lenni?
Nyújtott, szeleteket vágott, tekerte a kifliket.  Öröm volt nézni.

A nagyobbak is, egy mutatás után ment nekik. Ők csavarták a sajtos kifliket, kenték tojással és szórták sajttal a kifliket, pogácsákat.

Többen otthonról, készen hozták a sütni valójukat. Volt aki ott gyúrta be, készítette el. Aztán közösen megettük.

Legközelebb egy hónap múlva, augusztus 19-én, vasárnap kenyeret sütünk ! 

Aztán  majd keresünk magunknak valami találó nevet, és aztán….  

...aztán úgyis ideírom :)

Képeket a Tájházról és a  morzsabuliról   ITT TALÁLTOK.

2012. július 9., hétfő

Kakaós csiga leveles tésztából - vendégposzt

Bejegyezte: Gonda Eszter





Kakaós csigát házilag általában kelt tésztából szokás csinálni. Amit boltban kapunk, arról messziről látszik, hogy nem kelt tésztából készült, hanem blundeltésztából, ami a hajtogatott élesztős tészta puccosabb neve. Ez a csiga is ebből készült, úgy, ahogy az a cukrász tankönyvünkben le van írva.


Hozzávalók:
1 kg liszt
600 g margarin
100 g cukor
40 g élesztő
20 g só
500 ml tej
4 darab tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj



Elkészítése:

A lisztet és a margarint 90:10 százalékban ketté osztjuk. A margarin 90%-át összegyúrjuk a liszt 10 %-val, téglalap alakúra formázzuk, és bedugjuk a hűtőbe. Az élesztőt feloldjuk a langyos cukros tejben, és a maradék hozzávalókból tésztát gyúrunk, ezt hívják cukrászul előtésztának. Az előtésztából szép gombócot formázunk, bevagdossuk a tetejét, és meleg helyen fél órát kelesztjük. 
Mikor a vajas rész már visszakeményedett  a hűtőben, az előtésztán pedig a bevagdosások mély hasadásokká keltek, a kettőt összedolgozzuk. A tésztának négy "fület" húzgálunk, hogy kereszt alakú legyen. A közepére tesszük a vajas részt és a füleket a vajra hajtogatjuk, a két-két szemben lévőt egymásra. A lisztet mindig söprögessük le a tésztafülekről. A beburkolt vajas részt párszor megcsapkodjuk nyújtófával, hogy elvékonyodjon, aztán a  tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Először szimpla hajtást végzünk rajta, ami azt jelenti, hogy a kinyújtott tésztát három részre osztjuk, a jobb oldali harmadot középre hajtjuk, aztán rá a baloldali harmadot. A lisztet megint söprögessük le róla. Fordítunk egyet a tésztán, újra téglalap alakúra nyújtjuk, és dupla hajtást végzünk. Ezt úgy csináljuk, hogy a tésztát négy részre osztjuk, mindkét szélső negyedet középre hajtjuk, majd a két dupla réteget még egymásra. Ezután hűtőben pihentetjük a tésztát egy órán keresztül. Pihentetés után megint nyújtjuk, és egy duplát hajtunk rajta. Így a tésztát háromszor hajtogattuk.
Hajtogatás után a tésztát kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk porcukros kakaóval, és feltekerjük. Felvágjuk 2 cm széles darabokra, és a keletkezett csigákat tepsibe rakjuk. Nem kell szorosan egymás mellé, mint a kelt tésztás változatban. A tekercsek végét bedugjuk a csigák alá. Megkenjük tojással, és negyed órát még szobahőmérsékleten kelesztjük őket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A csigákat gőzös sütőben kell sütni, ezért vagy egy tál vizet teszünk a sütő aljába, vagy vizet spriccelünk bele amikor a tepsit berakjuk. A sütő szellőzőnyílását zárjuk le valamivel. Anyu sütőjében ma kb. 40 perc alatt sültek finom ropogósra, de belül jó puhára. Nem ronthattam nagyon el, mert apu hármat megevett belőle vacsorára:)


Remélem a hajtogatást sikerült érthetően leírnom, nekem eltartott egy darabig, amíg a könyv alapján realizáltam, miről is van szó.
A vajas részt jól fagyasszuk ki, mert különben kibugyog az előtésztából, minden csupa ragacs lesz, és nehéz nyújtani.
Ebből a tésztából készül a túrós táska, a búrkifli, és az ízes párna is.



Az eddigieket, és a csigát is a legidősebb lányom, Eszter követte el.  Cukrásziskolába jár, a gyes ( vagy minek is hívják )utolsó évében.

A csiga finom lett, igaz megküzdött vele, harmincvalahány fokban vajas tésztát hajtogatni elég merész vállalkozás .
Szépen megsültek, puhák is lettek, levelesek is, ropogósak is.  Azt hiszem kipróbálom majd én is, a kakaós csiga úgyis nagy kedvenc a barátaink között.

A legfőbb zsűri az Eszter két lánya volt.



Most békésen alszanak, holnaptól az én, a mi gondjainkra lesznek bízva.  Zsófi nem volt még távol a szülőktől, így komoly próba lesz mindenkinek.


Lányok élvezték a nyaralást. Már otthon vannak, én pedig kipróbáltam ezt a csigát.
Eszter??







2012. július 2., hétfő

Tökfőzelék másképp


Nem tudok már mihez kezdeni a cukkinikkel, muszáj főzeléket is főzni belőle. Egyébként is szeretjük:)

Azt hiszem ezentúl így főzöm a tököt, semmi rántás, nem fröcsköl, nem ég le, és különben is folyton olyanra akarnám, mint a Mama amit főzött , és sose sikerült.

Recept a Nők Lapja konyha c. újságból származik.

Két kicsi fehér cukkinit héjastól lereszeltem alma reszelőn.  Megsóztam, nem kell kinyomkodni a levét.
Serpenyőbe olívaolajat öntöttem, bele tettem a reszelt tököt és a saját levében megpároltam.
Ez max. 5 perc.  Egy evőkanál 10 %-os ecetet, kis cukrot vagy édesítő szert és összevágott kaporlevelet tettem bele, végül egy kis pohár tejföllel elkevertem.

Hidegen ettük.




2012. július 1., vasárnap

Ünnep

Építkeztünk.  Volt egy romos háza az önkormányzatnak, amiből egy pályázaton nyert pénzből  Tájház épült. Egy év alatt készült el, most a Falunapon, tegnap volt az átadása.

Mostanában sok időt töltöttem én is a berendezésével, az átadási ünnepségben is jó nagy feladatot kaptam.

Maga a ház már félkészen elvarázsolt, szerelem volt első találkozásra. Vannak megmagyarázhatatlan dolgok, ez is ilyen, egyszerűen jó nekem ott lenni.

A  ház berendezését a falubeliek adták össze, talán olyan, ahogy éltek itt valamikor a cselédek. Talán.

Tegnap jöttek a testvértelepülésekből  vendégek, jött a pályázat elbíráló
Hivatalból is valaki, a Kalocsai múzeumból is. Volt több ünnepi beszéd, a helyi plébános felszentelte az épületet, azután lehetett nézelődni.
A Deli Feri bácsi évtizedek óta gyűjtötte a falu történetére vonatkozó adatokat, emlékeket, fotókat.
Sok régészeti anyagot is gyűjtött, sokezer éve lakott terület  ez itt, bronzkori  cserepeket lehet találni , barlangok, földvár van feltáratlanul.
Sajnos Ő már nem láthatja, de a Palástiné Erzsike szépen megcsinálta a helytörténeti kiállítást.   Néha elakad az ember lélegzete, amikor nézi a régi képeket.  Aztán elcsodálkozik, micsoda klassz helyen is élünk!
Sokan eljöttek a faluból a megnyitóra is, aztán sokan visszajöttek délután és megnézték kényelmesen, és bizony sokan elérzékenyültek.

Délután még gálaműsor volt, este buli, tüzijáték.

Mire jöttek reggel a vendégek, addigra a kemencébe sütöttünk kalácsokat.

Majd egy kis ráfűtéssel  6 nagy tepsiben sült csirkecomb. 25 kiló marhalábszárból  2 bográcsban főzték a fiúk  a pörköltöt, és vagy 200 töltött szőlőlevél is volt a Gabojsza receptje szerint.
Krumplisaláta, káposzta saláta és még pénteken sütöttem szintén a kemencében 4 nagy kenyeret.
Kb. 120 embert etettünk meg.

TÁJHÁZ  ide kattintva további képek vannak a házról és környékéről.

Nem múzeumot építettünk, működtetni szeretnénk a  házat, vannak ötletek, tervek. Lehet jönni látogatni, aludni is lehet benne, egyik szoba arra szolgál.

Jó kis nap volt a tegnapi igazi ünnep !

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...