2013. január 31., csütörtök

BAGEL

Jó ideje szemezek már vele.  Aztán    VIZICSIBE   megsütötte, és akkor én is nekifogtam.
Múlt héten betegápoló  nagymama voltam, és nagy sikert arattam a bagellel.  Zsófi megevett másfelet, pedig nem kis darabok, és ő nem egy  nagyevő. Juli kettőt, óvoda után.

Nem sodorgattam, hanem kilyukasztottam a közepét .

Cukros vízben főztem 15-20 másodpercig mindkét oldalát.

Különböző magokkal szórtam meg.  (Na jó, itt a bal sarokban azon barnacukor van:)

Húsz perc kellett, hogy megsüljenek.




A recept pedig:   60 dkg liszt
     3 dl víz
1 tojás
teáskanál só
teáskanál cukor
1 dkg vaj
evőkanál étolaj
negyed kocka élesztő

És lépésről - lépésre így csináltam.



2013. január 30., szerda

Citromos tonhalas tészta


A TV Paprika magazinban van az eredeti recept, bár szóról-szóra úgy csináltam.

Első lépésként gyúrtam ilyen szép szélesmetélt tésztát. Flancosabban tagliatelle, de maradjunk csak a szép és precíz magyar nyelvnél:)  10 dkg liszt, egy tojás, pár csepp olíva olaj. Géppel nyújtottam és vágtam jó hosszúra.  
Enyhén sós vízben kifőztem, mire kifőtt kész lett a mártás is.


4 fő részére kell 40 dkg tészta, 20 dkg konzerv tonhal, 1 citrom héja, só, bors, snidling a tálaláshoz.

A mártás: 6 dkg vaj, 2-3 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, az 1 citrom leve, 6 dkg parmezán sajt reszelve. Petrezselyem zöld.
A vajat közepes tűzön felolvasztjuk, beletesszük a tejszínt és 5-6 percig forraljuk.  Levesszük a tűzről és gyorsan belerakjuk az előzőleg összenyomott fokhagymát és a lereszelt sajtot.  Megszórjuk a vágott petrezselyem zölddel, hozzátesszük a halat és a tésztával elkavarjuk. 
Ráreszeljük a citrom héját, rászórjuk a snidlinget és mehet is a tányérba !


Érdeme s jóféle halkonzervet venni, először a Rio mare márkájúval csináltam és sokkal finomabb volt.


2013. január 18., péntek

Zöldülünk



Mosószódát egy ideje használok már. Felesben a mosóporral és inkább csak fehér, világos ruháknál.

De most  JUDITTÓL kaptam mosószappant és használati jó tanácsokkal is ellátott.  Ma volt a próbamosás.
Vegyes világos ruhákat raktam a gépbe, egy darab , 50 gramm, mosószappant tüll zacskóban, a mosószer adagolóba 2 evőkanál mosószódát.

Az öblítő részbe két evőkanál 10 %-os ecet és  15 csepp illatanyag került, azt is a Judit adta, valami vegyes  fűszernövény illat.

40 fokon indítottam a gépet, legtöbbször azt a programot használom.

Teljes siker. Olyan foltok is eltüntek, amiket máskor csak a hipó vett ki.   Legközelebb teszek egy evőkanállal a dobozban lévő fehérítőből is bele.

Azt hiszem holnap hozok öblítőt a piacról, öko öblítőt.   Most csak a szappan illata érzik a ruhákon, de ha pl. jó időben kint szárítom akkor friss szélszagú ruhákat szednék be a szárító kötélről.

Meg aztán, aki nézte a Csengetett Mylord ? című sorozatot, hát  ott is a Teddy  a mosószappan illatú cselédlányokat szerette:):)

Egy szó mint száz, pozitív  benyomás volt a mai mosás. Emlékszem , ahogy anyám szappant főz, de pontosan nem tudom hogy csinálta? 

Azt hiszem leváltom a bolti mosóporaimat.

Utóirat: felmerült a kérdés, hogy mennyibe kerül így a mosás?    Mosóporral nem számoltam, ez 100 forint alatt van egy adag ruhát ha kimosok.
De jó a mosógépnek, nem rakódik tele mindennel, jó a ruháknak és jó a környezetnek. Akkor pedig jó nekem is:)

2013. január 9., szerda

Utózönge

Ez még a karácsonyi sütöttek közül való,  STOLLEN  , 3 variációban.

Egy könyvből vettem a receptet, német  szerzője van, feltételezem  autentikus  leírások.

Haladjunk balról jobbra.

Mandulás stollen:

Hozzávalók egy rúdhoz:  50 dkg liszt
                                      40 g élesztő
                                      1/8 liter, 1,25 dl langyos tej
                                      125 g cukor
                                      csipet só
                                      1-1 csipet őrölt szerecsendió virág és szegfűszeg
                                       20 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
                                      100-100  g hámozott, darált ill. vágott mandula
                                       3 reszelt keserű mandula  ( ezt elhagytam )

A lisztet tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk.  Az élesztőt, a tej felét és egy kevés cukrot a mélyedésben elkeverjük, lefedve 30 percig állni hagyjuk.

Hozzáadjuk az összes  hozzávalót és hólyagosra dagasztjuk.  1 óra hosszat kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk  20 x 30 cm-es téglalappá.  Az egyik hosszanti oldalát behajtjuk a tészta feléig, majd ráhajtjuk a másik oldalát.
Tepsibe tesszük, ruhával letakarva még újra egy órát kelesztjük.

180 fokos sütőben kb. egy órán át sütjük.  Kivéve megkenjük jó alaposan vajjal, és megszórjuk porcukorral.


Mákos stollen:

Hozzávalók 2 rúdhoz:     1000 g liszt
                                      80 g élesztő
                                      3/8 liter , 3,75 dl tej
                                      2 tojás
                                      250 g puha margarin
                                      csipet só
                                      1 citrom lereszelt héja
         
Töltelék:  250 g darált mák
               75 g cukor
               3/8 liter tej
 A tejet felforraljuk, beleöntjük a mákot és a cukrot. Levesszük a tűzről,  30 percig duzzadni hagyjuk, majd a felesleges tejet leöntjük róla.

A tésztát a hozzávalóiból ugyanúgy készítjük, mint az előzőt.  Az első kelés után elfelezzük, és a kinyújtott tészta közepére kenjük a tölteléket, majd megformázzuk és tepsire tesszük a stolleneket. Újra kelesztjük és sütjük  180-200 fokos sütőben kb. egy órán át.

Megkenjük vajjal, megszórjuk porcukorral.


Túrós stollen

Hozzávalók egy rúdhoz:     500 g liszt
                                         40 g élesztő
                                         125 ml langyos tej
                                         125 g cukor
                                         150 g vaj vagy margarin
                                         1 citrom reszelt héja
                                         csipet só
                                         150 g túró
                                         50 g mazsola
                                         2 ek rum

Elkészítése ugyanaz, mint az elsőé. A mazsolát rumba áztassuk be és a  formázáskor tegyük a tésztához.

Ez annyira finom lett, hogy el is határoztam, fogok ilyet sütni ünneptől függetlenül is.

Mindegyikből kettő készült.  Egy túrósat frissen megettünk, nem lett szép , muszáj volt :)
Egy mandulásat elajándékoztam.
Hármat elvittünk a piacra  - de hová lett egy mákos ???? Négyet vittünk a piacra?   Lehet.

Hagyományőrző jelleggel ugyanis az idén is főztünk halat karácsony előtt, 22-én.
20 kiló halból, bajai módra, tésztával.

Hangulat fokozása céljából  volt a sütemény.   Páran kérdezték, lehet-e rendelni????  Jövőre :)

2013. január 6., vasárnap

Csokoládés rétes

Egy különleges desszert.
Igazából egy héttel ezelőtt kellett volna megsütni, akkor többen voltunk, de halászlé után  túrós rétes  dukál.  

Csöppet sem több munka, mint egy torta, a piskóta sütésnél talán kicsit több gyakorlat, tapasztalat, bátorság kell hozzá.


Hozzávalók:  3 rúd rétes lesz egy adagból, tehát annak megfelelő réteslap
5 dkg marcipán
2-3 dkg vaj
15 dkg olvasztott bevonó csokoládé
1 vanília rúd
csipet só
9 tojás
10 dkg cukor
20 dkg  őrölt mandula

Vaj a kenéshez.

A marcipánt lereszeltem és elkevertem a szoba hőmérsékletű  vajjal.  Hozzátettem a csipet sót, az olvasztott csokoládét majd egyenként belekevertem a tojás sárgáit.
A tojás fehérjéből kemény habot vertem a cukorral. Először csak egy kicsit kevertem el a csokis krémmel, majd mind szépen beleforgattam.  Utoljára a mandulát is hozzáadtam.


Igyekeztem egyenlő arányban elosztva a vajjal megkent réteslapokba tölteni.


Tepsibe tettem, és a tetejét ugyancsak megkentem vajjal.


160 fokos sütőben sütöttem, közben is megkenegettem párszor vajjal.  35 perc alatt sült meg. A sütés 15. percében  meglocsoltam  Royal öntettel.  Ehhez egy tojás sárgáját elkevertem 4 dkg kristálycukorral,  hozzáöntöttem egy dl  forró tejet.  A réteseket hústűvel teljesen átszúrkáltam, és így öntöttem rá az öntetet.


Ilyen szép barnásra sültek, majd hagytam langyosra hűlni.



Tálaláshoz egy meggybefőtt levét leöntjük, elkeverjük kevés cukorral , evőkanálnyi étkezési keményítővel és felforraljuk.  Visszatesszük bele a meggy szemeket.
Ezt a rétes szelet mellé kanalazzuk.

Lehet díszíteni lágy tejszínhabbal, de igazán úgy finom, ahogy a recept is írja, hogy  1 dl tejfölt elkeverünk 1 evőkanál mézzel és ezt tesszük még a tányérra. 


Ha van friss meggy, azt borban is megfőzhetjük.  És ha nem télen készül, egy levél citromfű növeli a szépségét.

A recept a Nagy csokoládés könyvből van.


2013. január 1., kedd

Újévi séta



Találtunk fészket alacsonyan....

...közepes magasan...

..és egészen magasan.

Hangyaboly?

Koronaakác termése...

..és tövisei.

Galagonya....

...kökény...



...és moha, moha, moha.


A legszebb jég.

Jégtörő.

Turbó fokozat:)

Már csak egy ugrás hazáig.

Itthon pedig várt a finom lencseleves.

Év forduló

Boldog, sikeres , nyugtalanságtól mentes új esztendőt kívánok!

Szerényen ünnepeltük az óév elmúltát. Igaz minden megvolt a szilveszteri partihoz:)
Voltak vendégek:)

Volt finom vacsora.

Házi főzésű ketcup, a mustár az bolti:)

Jóféle almalé a koccintáshoz.
Ez túl jól is sikerült, a Zsófi 3 pohárral ivott, aztán éjszaka át kellett öltöztetni. Utána mellettem aludt, de a Juli szerint is úgy alszik, mint egy százlábú,  mert vagy oldalba rúg, vagy takargatom a drágát:)

Tévét nem néztünk, csak néhány mesét az interneten, Bogyó és Babócát, Micimackót, ilyesmit.  Aztán  meglátogattuk még Rumcájszékat a jicini erdőben  és elaludtak.
Volt petárda is meg tüzijáték is, nem zavarta egyik sem őket. Én ébredtem rá föl, meg a  kutya 
nyüszögött a konyha asztal alatt.

Most főzünk egy lencse levest, kirándulunk közbe egyet míg fől, holnaptól pedig jönnek a dolgos hétköznapok. 

Azt mondja a népi bölcselet, hogy amilyen lesz az újév első napja, olyan lesz a többi is. Ezek szerint van rá esély, hogy sokat  lesznek nálunk az  apróbbak .