2016. január 31., vasárnap

Csokiszuflé vanília öntettel

Karácsony előtt volt a nagy akció, hogy ha  x pénzért vásárolunk, akkor kapunk bilétát, és ha abból összejön egy bizonyos mennyiség kaphatunk könyvet.

Ha jól emlékszem Móron álltunk meg, ott gyűlt össze a pont, így meglett a könyv.


Nézegettem  már, elég jó dolgok vannak benne, de gyakorlati haszna ma lett neki, ebből készült a desszert.
Mert tepsivel nem akarok, akkor addig eszegetjük, míg van, így gyorsan elfogy.  Mindenki kap, aztán annyi.
Fél adaggal számoltam, mégis négy tálka lett:)




Így készül:
Vaníliaszósz:
1 dl tej
100g ! tejszín
csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
2 tojás sárgája
5 gr finomliszt
10 gr vaj
1 ek kristálycukor
A tejet, tejszínt összeöntjük,  Beletesszük a sót, a vaníliát a cukrot.  
A lisztet és a vajat eldörzsöljük egymással. 
A tojásokat szétválasztjuk.
A tejet felforraljuk, habverővel való kevergetés mellett beletesszük a vajas lisztet, majd a tűzről levéve  a tojás sárgáját is. 
Besűrítjük a tűzre visszatéve.
Tálalásig hidegre tesszük.



Csokoládészuflé 
20 gr finomliszt
20 gr vaj + a formák kikenéséhez
220 ml tej
20 gr kristálycukor + a formákba
1 csipet só
200gr étcsokoládé 70 %-os
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje
A vajat és a lisztet elmorzsoljuk.
A tejet felforraljuk a cukorral, és a sóval.
Habverővel keverve beletesszük a vajas lisztet, besűrítjük.

Levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét, és beletesszük a tojássárgáját.
Félretesszük kicsit hűlni.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként a csokis krémhez keverjük.
Az előkészített formákba öntjük, ne teljesen teli, és a 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, addig, míg 3-4 cm magasan kiemelkedik a formából.




Forrón tálaljuk, a közepébe lyukat vájva oda öntjük a vanília szószot. Vagy ki is  boríthatjuk és akkor nyakon öntve a szósszal.




A szufléformák előkészítése:  ez az első lépés, a formákat kivajazzuk, csak úgy lazán az ujjunkat használva és betesszük a hűtőbe.
Amikor kész a szuflé tésztája akkor elővesszük, újra átvajazzuk és kristálycukorral meghintjük, mindenhol legyen cukros. 
És mehet a sütőbe.


Rendesen csokoládé ízű, nem túl édes desszert. 

És elkövettem egy borzalmas dolgot, a vaníliaszószt pudingból csináltam.  Így gyorsabb volt, és per pillanat csak kettő tojásom volt, talán az összhatáson nem változtatott:)

2 megjegyzés:

  1. Képzeld én is megkaptam ezt a könyvet karácsonyra, a lányomtól, de eddig csak a sörös csokis marha ragadta meg a fantáziám :):)Ez a szuflé jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon klassz lett, de a 15 perc elég neki. Nyulasat fogok belőle legközelebb.

      Törlés