2018. november 26., hétfő

ÖSSZEGZÉS


Vége a kenyérsütő szezonnak. Jön a hideg, a tél, ilyenkor nem jó kinti kemencében sütni. Néha fogok, amikor olyan szép idő lesz, de mostantól téli szünet.

Írom, hogy mennyi kenyér kell, itthon is jönnek páran, meg persze a biopiacra is viszünk.  Fele csere, kapok érte reggelit, kávét , mézet, van amiért fizetnek.

Szóval írom. Most meg összeadtam.

Nem 100% pontossággal, de  500 kiló lisztből sült kenyér. Ehhez jön a  kovász, és a krumpli.  Meg a víz.  Az nagyjából  600 kilónál több kenyér.

Általában 15 kiló lisztet sütöttem hetenként.  Fehéret és tönkölyöset.  Nagy különbség van a lisztekben, sok függ attól, milyen minőségű. Más a kenyér héja, a vastagsága, a színe, más a kenyér bele. Máshogy kel.
A kemence is máshogy reagál  ha más az idő.




Próbálkoztam lisztekkel.  Az Eccofood Kft lisztjét használtam sokáig.   Mostanában  a boltban kapható liszteket vettem, és mondhatom kiválóak. A fehér kenyérhez teszek fehér tönkölyt,  ettől sokkal buborékosabb a tészta. Magasabbra sül, illatosabb, finomabb.
 Teljes őrlésű tönkölylisztet a piacon veszem, a Rábcakapi Biomalom lisztjét. Kis lenmag is kerül a kenyérbe, a sárga színűből, észre sem veszik talán, hogy benne van :)








Augusztus 20-át is megünnepeltük, nagy buli volt, sokan eljöttek. 


Idén lakodalomba is sütöttem. Először kenyeret a szomszédba. Aztán kifliket, sokat. Szépre sültek, remélem olyan boldog lesz minden házasuló, amilyen örömmel sütöttünk.


Pogácsa is sült párszor, kalácsok is.


Biztosan hiányozni fog a sütés,  de várjuk a tavaszt. Addig gyűjtünk  venyigét , hogy legyen mivel tüzelni  :)

Ez a kenyérsütés egész napos munka. Bizony fárasztó, de mindenképpen nagy élmény is. 

Az unokák  is nagyon szeretik a kenyereimet, a Zsófi, az Ági nem is eszik meg más kenyeret, csak az enyémet :)  A Regina aktívan segít is nekem. De megígértették már velem, hogy megtanítom őket :)   Nyáron dagaszthatnak :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése