2018. november 26., hétfő

ÖSSZEGZÉS


Vége a kenyérsütő szezonnak. Jön a hideg, a tél, ilyenkor nem jó kinti kemencében sütni. Néha fogok, amikor olyan szép idő lesz, de mostantól téli szünet.

Írom, hogy mennyi kenyér kell, itthon is jönnek páran, meg persze a biopiacra is viszünk.  Fele csere, kapok érte reggelit, kávét , mézet, van amiért fizetnek.

Szóval írom. Most meg összeadtam.

Nem 100% pontossággal, de  500 kiló lisztből sült kenyér. Ehhez jön a  kovász, és a krumpli.  Meg a víz.  Az nagyjából  600 kilónál több kenyér.

Általában 15 kiló lisztet sütöttem hetenként.  Fehéret és tönkölyöset.  Nagy különbség van a lisztekben, sok függ attól, milyen minőségű. Más a kenyér héja, a vastagsága, a színe, más a kenyér bele. Máshogy kel.
A kemence is máshogy reagál  ha más az idő.




Próbálkoztam lisztekkel.  Az Eccofood Kft lisztjét használtam sokáig.   Mostanában  a boltban kapható liszteket vettem, és mondhatom kiválóak. A fehér kenyérhez teszek fehér tönkölyt,  ettől sokkal buborékosabb a tészta. Magasabbra sül, illatosabb, finomabb.
 Teljes őrlésű tönkölylisztet a piacon veszem, a Rábcakapi Biomalom lisztjét. Kis lenmag is kerül a kenyérbe, a sárga színűből, észre sem veszik talán, hogy benne van :)








Augusztus 20-át is megünnepeltük, nagy buli volt, sokan eljöttek. 


Idén lakodalomba is sütöttem. Először kenyeret a szomszédba. Aztán kifliket, sokat. Szépre sültek, remélem olyan boldog lesz minden házasuló, amilyen örömmel sütöttünk.


Pogácsa is sült párszor, kalácsok is.


Biztosan hiányozni fog a sütés,  de várjuk a tavaszt. Addig gyűjtünk  venyigét , hogy legyen mivel tüzelni  :)

Ez a kenyérsütés egész napos munka. Bizony fárasztó, de mindenképpen nagy élmény is. 

Az unokák  is nagyon szeretik a kenyereimet, a Zsófi, az Ági nem is eszik meg más kenyeret, csak az enyémet :)  A Regina aktívan segít is nekem. De megígértették már velem, hogy megtanítom őket :)   Nyáron dagaszthatnak :)



1 megjegyzés:

  1. Gratulálok a munkáidhoz! Azon kívül, hogy gyönyörű kenyereket és kalácsokat sütsz, a velük való foglalatosság, idő sem semmi! Sokszor készültem, hogy elmegyek hozzád tanulni, de mindig elmaradt...Most sajnálom, mert betegség miatt rákényszerültem, hogy én is kovászoljak, és bizony első nekifutásra nen is olyan egyszerű - legalábbis nekem. Tanulmányozom a blogokban fellelhető tapasztalatokat, hátha egyszer hasonlóan megy majd nekem is a házi kenyérsütés. 😊

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...