2020. április 1., szerda

Mákos pite rumos aszalt szilvával

Szerintem írtam már én, hogy mi jó szomszédok vagyunk :)  Velük is, másokkal is.

A 60. születésnap nekem is sokkoló volt, 3 napig letargikus kedvem volt, azóta elmúltak évek is, ki lehet bírni.

 Az ünnepeltet is kissé rosszul érintette, na, kimondani, hogy 60 - azért elég rémísztő. Sok. De ez van,  mi legalább megértük.

Szóval szereti a Gyula a mákos sütiket, szoktam születésnapjaira sütni, ajándéknak.
Most a kórság miatt úgy volt, hogy nem is ünnepel, aztán szűk körben, nagy asztal mellett csakcsak  megköszöntöttük.


A Desszert c.  lapból a recept, megvehetitek csudajó receptekkel v an teli. 

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 40 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 tojás sárgája.

15 dkg aszalt szilva, 1 dl rum,  20 dkg darált mák , 15 dkg cukor,  5 dkg búzadara,  2 dl almalé, 3 ek barack lekvár,  2 tojásfehérje

Az aszalt szilvát elvagdossuk, a rumba beáztatjuk, félretesszük. 
A lisztet, vajat, cukrot elmorzsoljuk, a tojás sárgákkal összegyúrjuk, ha nem áll össze pici vizet lehet tenni hozzá.  Hideg helyen egy órácskát pihentetjük.

A mákot tálba öntjük, hozzáadjuk a többi   belevalót, a tojás fehérjét habbá verve. 
A tészta két harmadát kinyújtjuk kerekre és egy rendes nagy 26-28 cm-es piteformát kibélelünk vele. 
Beleöntjük a tölteléket, a maradék tésztából rácsokat teszünk rá. 
Tojással megkenve 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt sül meg. 

Kihűlve fogyasztandó.
Tettem a tésztába is és a töltelékbe is kevés reszelt citromhéjat, mert szeretem.
A szilva saját aszalás volt, ősszel kaptam pont a Gyuláéktól, és a kemencében szépen megaszaltam kenyérsütés után.  Mennyivel jobb , mint a bolti !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...