A 60. születésnap nekem is sokkoló volt, 3 napig letargikus kedvem volt, azóta elmúltak évek is, ki lehet bírni.
Az ünnepeltet is kissé rosszul érintette, na, kimondani, hogy 60 - azért elég rémísztő. Sok. De ez van, mi legalább megértük.
Szóval szereti a Gyula a mákos sütiket, szoktam születésnapjaira sütni, ajándéknak.
Most a kórság miatt úgy volt, hogy nem is ünnepel, aztán szűk körben, nagy asztal mellett csakcsak megköszöntöttük.
A Desszert c. lapból a recept, megvehetitek csudajó receptekkel v an teli.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 40 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 tojás sárgája.
15 dkg aszalt szilva, 1 dl rum, 20 dkg darált mák , 15 dkg cukor, 5 dkg búzadara, 2 dl almalé, 3 ek barack lekvár, 2 tojásfehérje
Az aszalt szilvát elvagdossuk, a rumba beáztatjuk, félretesszük.
A lisztet, vajat, cukrot elmorzsoljuk, a tojás sárgákkal összegyúrjuk, ha nem áll össze pici vizet lehet tenni hozzá. Hideg helyen egy órácskát pihentetjük.
A mákot tálba öntjük, hozzáadjuk a többi belevalót, a tojás fehérjét habbá verve.
A tészta két harmadát kinyújtjuk kerekre és egy rendes nagy 26-28 cm-es piteformát kibélelünk vele.
Beleöntjük a tölteléket, a maradék tésztából rácsokat teszünk rá.
Tojással megkenve 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt sül meg.
Kihűlve fogyasztandó.
Tettem a tésztába is és a töltelékbe is kevés reszelt citromhéjat, mert szeretem.
A szilva saját aszalás volt, ősszel kaptam pont a Gyuláéktól, és a kemencében szépen megaszaltam kenyérsütés után. Mennyivel jobb , mint a bolti !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése