2009. szeptember 4., péntek

Próbálkozás

Vagy öt éve megvan a kemence. Sokmindent sütöttem, főztem benne, kenyeret is, de nem igazán sikerült.
Ma nagy fába vágtam a fejszét, elhatároztam, hogy azért is! Csak tanultam valamit kenyérsütésből az utóbbi időkben!

Azt a receptet használtam, amit itthon a sütőben is szoktam. Szépen bekovászoltam, ahogy a képen is látszik. Krumplival, öregtésztával.
5 óra hosszat hagytam a kovászt dolgozni, erjedni.
Akkor dagasztottam. Kézzel, mert sok volt a tészta, 4 kiló lisztet raktam a vájlingba.
Amikor megkelt a tészta, kiszakajtottam. 3 kenyeret csináltam. Szakajtóm az nincs, még ! ezért nagy tálakba tettem konyharuhába, ott újra kelt.
Ekkor sütőlapátra borítottam, elláttam intelmekkel, süljél szép barnára, magasra, ropogósra, illatosra ! Vágást tettem a tetejére, megsimogattam vizes kézzel, és bevetettem a kemencébe.
Mivel nagyok voltak a kenyerek, másfél óra alatt sült meg. Közepes magas lett, kissé meglágyult a tészta kelés alatt. De illatos, ropogós, cserepes. És finom.

Ismétlés lesz, van még mit tanulni, de nem adom fel.

Egyik megy holnap reggel Pestre. A másik kettőt félbe vágva szétosztottam a szomszédoknak.




6 megjegyzés:

  1. Szívesen ennék belőle egy serclit.:)

    VálaszTörlés
  2. De jó dolguk van a szomszédoknak :)
    Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  3. Az összes kenyérsütőgép lehúzhatja magát a wc-ben!!!

    VálaszTörlés
  4. Én már láttam korábban is, de itt sem birom kiállni, hogy ne jegyezzem meg. Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  5. Jaj, köszönöm. Igyekszem tökéletesíteni a dolgot, de nem is olyan könnyű. Itthon sütőben egyszerűbb és könnyebb.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...