2009. október 19., hétfő

Kedvenc rozsoskenyerem


Érettségi után az NDK-ba mentünk építőtáborba. Akkor érett a szamóca, azt szedegettük.

Ott találkoztunk először a barna kenyérrel, a rozsossal, kicsit savanykás ízűvel, köménymagossal.
Nem tudom, hogy nekem ízlett-e, más nem volt, megettük, de most nagyon szeretem.

ÍGY KÉSZÍTEM:

Kovász:  10 dkg finomliszt,
              10 dkg fehér rozsliszt
                1 dkg élesztő
               kis méz, árpamaláta vagy cukor
               víz, hogy galuska keménységű legyen.

Hagyom egy éjszakán kelni, savanyodni.

A dagasztógépbe teszem. Hozzáadok  :  22 dkg  tk rozslisztet
                                                              10 dkg fehér rozslisztet
                                                              10 dkg finomlisztet.
                                                              egy tyúktojás nagyságú főtt krumplit
                                                              1 dl vizet, 1 dl tejet vagy joghurtot
                                                              2 kismérőkanál sót
                                                              negyed kocka élesztőt
                                                              teáskanálnyi köménymagot.

Jól kidagasztatom, és duplájára kelesztem.  Ekkor átgyúrom, formázom, sütőzacskóban újra kelesztem és megsütöm.

Mostanában ezt esszük.

A rozslisztek helyett tönkölyliszttel is sütöttem már többször ugyanezt a receptet.
                                    

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! :) Mi is, illetve a gyerekeim is kezdik megszokni a félbarna kenyeret, de a tönköly nekünk jobban bejön mint a rozs:))

    VálaszTörlés
  2. De nagyon szép! Imádom a rozskenyeret :):)

    VálaszTörlés
  3. Ez a Páromnak való, Ő szereti a magos, barna, rozsos kenyereket. Szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Koszonet a rozsos kenyer receptert. Szeretnem tdni, mi a sutozacsko? Milyen hofokon sutik es meddig? Koszonettel Piri K.

    VálaszTörlés
  5. Sütőzacskót lehet kapni pl. a Tescoban. Meg máshol is. Ez van ráírva. Celofánhoz hasonló az anyaga, és benne marad a gőz, ez a lényege. Nem kell vizet tenni a sütőbe a kenyérsütésekor.
    Nekem gázos sütőm van, maximumon szoktam sütni, kb egy órs kell neki. Villanysütőnél 200 fokon és ugyanannyi az idő, de nézni azért kell rá.

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...