2010. december 23., csütörtök

2010. december 19., vasárnap

Tegnap Pestről jöttünk haza.  Délután négy körül indultunk, a hó az délelőtt kezdett esni.  Autópályán járunk, fizetjük a pályadíjat, az üzemanyagban  mindent ugye.  Estig nem volt ideje az illetékesnek eltúrni az AUTÓPÁLYÁRÓL a havat.  Az alsóbbrendű utakról majd a Jóisten elviszi, ezt megtanultuk évek alatt.
Amiket gondoltunk és magunkban mortyogtunk, az nem tűr nyomdafestéket.

Talán, ha azok , akik nagy hangon bejelentik, hogy felkészültek a télre, ilyenkor autóba ülnének, akkor meglepődnének.

Számomra a fent idézett mondat azt jelenti, hogy van elég autó, sofőr, szóróanyag, tolólap. Meg üzemanyag is.
Az a gép, amelyik felemelt tolólappal, üres sótartállyal  szimplán végigmegy az utakon az  NEM CSINÁL SEMMIT !

2010. december 15., szerda

Mit sütöttem??


Igen, beiglit.  Gondolom megvan mindenkinek a jól bevált receptje, amit süt.   Mióta a saját beiglijeimet esszük, azóta Pelle Józsefné receptes könyvéből sütöm.
Emlékszem anyámra, mindig rettentően szenvedett, ha megrepedt a beigli.  A Pelléné könyvében írva vagyon, hogy a bejgli megreped, ha tól kemény a tészta, ha túl puha, megreped, ha sok a töltelék, megreped ha híg a töltelék és megreped ha kemény a töltelék.
Ha nem reped, az csak véletlen. 
És a repedt beigli ugyancsak finom, esetleg nem olyan szép látvány.
És elfogy az utolsó morzsáig.

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg vaj, 15 dkg zsír
1 tojás
2 dl tej
1 dkg élesztő
csipet só 
8 dkg cukor

A lisztet a zsiradékokkal elmorzsoljuk.
Az élesztőt felfuttatjuk.
Összegyúrjuk az összes hozzávalót. Nem lesz szép sima, inkább olyan fura "lemezes" széteső tészta lesz.
Pár órára langyos helyre tesszük.

Töltelék:   40 dkg dió darálva
        2 dl víz
                  22 dkg cukor
mazsola, citromhéj, fahéj

40 dkg darált mák
26 dkg cukor
2,5 dl víz
citromhéj, fahéj

A cukorból és a vízből szirupot főzünk és ráöntjük a dióra ill. a mákra.  Kihűtjük.

A tésztát 6 darabra osztjuk. Kb. 29 dkg lesz egy-egy gombóc.
Téglalap  vagy oválisra nyújtjuk, ahogy sikerül. Megkenjük az egyik  töltelék  harmadával. A két oldalán, ami a vége lesz,  1 cm tésztát visszahajtunk, majd  nem szorosan feltekerjük a tésztát.

Ha mind a hat kész, tojással megkenjük a tetejét és meleg helyen hagyjuk, amíg a tojás megszárad rajta. Ekkor újra átkenjük , most hideg helyre tesszük, amíg márványos repedéseket látunk  rajta. Én most két órát hagytam.
Közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt sül meg.

2010. december 14., kedd

Mézes-mogyorós csillag

Valamilyen újság melléklete volt az a kis füzet, amiből sütöttem.

Hozzávalók:   30 dkg liszt
                      késhegynyi sütőpor
                      125  gramm   lágy margarin
                      50 gramm barna cukor vagy nádcukor
                      100 g méz
                      100 g mogyorókrém
                      50 g mogyoró apróra törve


A lisztet elkevertem a sütőporral és egy tálba szitáltam.  Hozzátettem a többi hozzávalót és összekeverjük jó  alaposan. Lehet dagasztógép spiráljával, fakanállal, kézzel.
Deszkán fél cm vastagra nyújtottam és kétféle méretű csillag alakú  kiszúróval  kiszaggattam.
Kb. 30 db lesz belőle, úgy kell kalkulálni.
Sütőpapírral bélelt tepsiben  180 fokon középen sütjük világosra.  Nekem 15 perc volt az első, a második tepsi kicsit gyorsabban sült meg.
A kicsi csillagok hátát megkenjük lekvárral, vagy mogyorókrémmel és a nagy csillagra ragasztjuk.
Csokoládéval megdíszítjük.

Tanakodtam, hogy nutella vagy mogyoróvaj kell-e bele?  Mivel aztán a mogyoróvajat előbb elhasználtam, így nutellával sütöttem. Valószínű a mogyoróvajjal szebb sárga lett volna, ahogy az eredeti képen is.



                  

2010. december 13., hétfő

Aprók

Tavaly nem volt semmire időm, most élvezem, hogy van :)  Bár így estére maradt a nyűgös kötelező adminisztráció.

A baloldali süti egy  mogyoróvajas keksz, ami tökéletesen megfelel karácsonyi aprósütinek.
A jobboldali csillag az a Fahéjas csillag vagy Zimtstern.

Így készült :   3 közepes  tojás fehérjét 30 dkg porcukorral nagyon kemény habbá verünk.
                     4 evőkanállal kiveszünk belőle, eltesszük a hűtőbe.
                     A maradékhoz hozzáadunk 40 dkg darált mandulát, evőkanál fahéjat, fél citrom héját, egy
                     evőkanállal a levéből, fél teáskanál őrölt szegfűszeget és szegfűborsot.
                     Fakanállal összeforgatjuk.  Nyújtható keménységű kell legyen.
                     Cukorral meghintett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és 4 cm kiszúróval csillagokat  készítünk .

                     A félretett habbal megkenjük a tetejét és közepesen meleg sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük.

Egy részét utólag kentem meg, rögtön forrón és megszórtam cukorgyönggyel.

2010. december 8., szerda

Harmadik felvonás


Lassan abbahagyom, és áttérek a szaloncukrokra:)

Ez a fehér csoki macerásabb volt, mint az ét.  No de amilyen finom lett! Megérte küzdeni vele.
A krémje maradék canache krém, kis narancshéjjal. És a narancshéj csodát művelt, olyan, de olyan finom !


Ezeknek a kis félgömböcöknek az első számú ihletője Gesztenyének  ez a  bonbonja volt.
Aztán a Nagy  csokoládékönyvből hozzáolvastam a sligovicás  aszalt szilvás bonbon készítését, és a kettőből lett egy új. 
Fél csomag aszalt szilvát beáztattam jóféle vörösborba (Cab. S. 2009.) két napig.  Mixerrel összezúztam, elnyomkorásztam 10 dkg marcipánnal és beletöltöttem az étcsokoládéval kikent formába. Azonnal le lehetett zárni, és ment a hűtőbe.


Na, eddig ez a legfinomabb !  - mondta volt a főkóstoló erre a kis tarka-barka  bonbonra.
Kicsit összemaszatoltam a formát a fehér csokival, majd kikentem rendesen az étcsokival.
A tölteléke  Puszedli  blogjából való, szintén megturbózva egy fél narancs héjával.

Ezekkel telt a délután, és nagyon jól szórakoztam ! Aki még gondolkodik, csak fogjon hozzá, garantált a sikerélmény !

2010. december 6., hétfő

A folytatás...

Csak mutogatom. Mindkettő a  Bonbonmánia  blogból való, azt hiszem karácsonykor sokan gondolunk nagy szeretettel a Gesztenyére:)

A Zserbógolyókról nem tudtam éles képet csinálni. Ilyen. Kicsit hunyorítsatok hozzá.
A hűtőben várja sorsa beteljesülését még egy nagy adag kókuszos is.


Ázik az aszalt szilva, és  ficereg a hűtőben a Jagermeister, szóval ez még nem a vég !

Nagyszakállú

2010. december 5., vasárnap

Remegős házikrémes

Hozzávalók:  tészta :legegyszerűbb ha kész bolti levelesből készítjük. A friss tésztából kettőt véve, a nagy gáztepsi teli lesz krémessel.   Én csak egyet sütöttem meg és fele adag krémet csináltam.
De álljon itt a méretes, családi adag:

A tésztát kitekertem és elfeleztem.  Kicsit mindkét darabot nyújtottam, hogy a tepsit kitöltse.
FONTOS !  Meg kell szúrkálni villával sülés előtt.  Forró sütőben gyorsan megsül.  Egyik lapot, ez lesz a teteje, akkora darabokra, kockákra vágjuk, amekkora süteményeket akarunk.



Krém:  4 zacskó vaníliás pudingpor
            7-8 tojásfehérje
           40 dkg cukor
           vanília rúd vagy kivonat

Ez a pudingos akkor jó , ha megmarad tojásfehérje, és nem tudunk mit kezdeni vele.

1 liter vizet 20 dkg cukorral felforralunk.   2 dl vízzel  simára keverjük a pudingport.  Amíg melegszik a víz, mindjárt verjük is a tojás fehérjét a másik 20 dkg cukorral.
A forrásba lévő sziruphoz hozzákeverjük a pudingot, egy egyből forrni is kezd. A tüzet mérsékeljük, vagy félrehúzzuk a lábast és egyből a forró krémbe keverjük a habot. Óvatosan, hogy ne törjük össze, alaposan elkeverjük.

Az egész lapot betesszük egy tepsibe, rákenjük a krémet majd az eldarabolt lapot is szépen ráillesztjük.
Porcukorral megszórjuk és lehűtjük.

A boltihoz kísértetiesen hasonló süteményt kapunk.

2010. december 3., péntek

Habos diós

Törtünk diót, és ilyenkor kicsit kötelező sütni belőle valamit.   A desszert.eu oldalon láttam meg ezt a sütit. Egyszer sütöttem már ilyesmit, annak meggyel volt kirakva széle és úgy feltekerve, ha jól emlékszem azt elég macerásnak találtam akkor.
De a dió, a baracklekvár és a fahéj  szereti egymást.  Gyorsan kész, akár a karácsonyi sütemények közé is beilleszthető.

Hozzávalók:  30 dkg liszt
                      4 tojássárgája
                     12 dkg vaj vagy margarin
                      2 ek cukor
                      csipet só
                      1 dkg élesztő  0,5 dl tejben felfuttatva

Krém:   15 dkg dió
             12 dkg cukor
              a 4 tojás fehérjéből vert hab
              teáskanál fahéj

              baracklekvár

A hozzávalókból egy rugalmas  szép sima tésztát készítünk.   Amíg daráljuk a diót, és verjük a habot félretesszük, de különösebben keleszteni nem kell.  A cukrot, a diót és a felvert kemény habot összeforgatjuk.

Háromfelé elosztjuk a tésztát  és 2 mm vastagra kinyújtjuk, oválisra.  Megkenjük a lekvárral.
A két hosszanti oldalát elkezdjük feltekerni, úgy a  harmadát alul is meg felül is.

Én így tettem  a sütőpapírral bélelt tepsibe.  A diós hab harmadát elkenjük a közepén.
A másik két tésztát ugyanígy elkészítjük és 180 fokos sütőben  megsütjük.


Ha kisült picit, csak díszítésnek, megporcukrozzuk, és kétujjnyi szeletekre vágva tálaljuk.

Nagyon finom, alig lehet abbahagyni az evését.

2010. december 1., szerda

Első bonbonjaim

Tegnap volt a nagy nap.
Jó régóta nézegettem , csodálkoztam, kicsit irigykedtem is,  nem gondoltam, hogy sikerülni fog.

Banános a töltelék, ez a krém van belül.   Nagyon finom !
Ez volt a tanuló adag, mert hát nem lett mind ilyen szép. Érdekes módon, most nem volt senki, aki megrójon érte, ott állt és várta legyen már végre egy selejt, mert azt akkor ő gyorsan gyorsan hammbekapja:)

Fontos csoki minőség, fontos, hogy jól ki legyen kenve a forma és fontos, hogy ne töltsem teli , hanem maradjon elég hely az aljának is.

Folytatom !