2011. június 26., vasárnap

Rebarbara


Tegnap este 30 embert láttunk vendégül.  A többség Nagyidáról érkezett, Szlovákiából, de volt  3 holland is és a Vajdaságból, Ludasról a polgármesterék.   Merthogy falunap volt nálunk.
Közös ebéd volt, sültek hidegen, melegen, franciasalátával.
Gondoltam egy leves féle jól fog esni a magyar gyomornak.   Gulyást főztem hát bográcsban, és utána , mellé kígyórétest.
Mi legyen a töltelék ?  Érik ugye a meggy, aztán a hűtőben volt két napja megpucolva, összevágva egy nagy adag rebarbara.
Szoktam villogni vele, sokan nem ismerik, nekem van, mostanra elég sok is, a felejthetetlen élmény része, olyat rakni a vendég elé, amit otthon nem talál.

Kígyórétest  mindig szívesen sütök.   Túl azon, hogy finom, szép is a fonott teteje és igazán nem ördöngősség elkészíteni.

A meggyhez pirítottam egy kis grízt, a rebarbarát pedig kis vizet aláöntve megpároltam. Igenám, csak levet engedett , szétfőzni meg nem akartam.  Puding nem volt kéznél, de a gondolatot elraktároztam , mert a pudingos rebarbarás rétes nem is lehet olyan rossz .
Volt viszont  a dara, ami felszívja a gyümölcs levét.  Tettem a  rebarbarához is.  Jó ötlet volt, egyből krémes lett a tölteléknek való.
Pikánsan savanykásra hagytam.

Elmeséltük aki nem ismerte, mi a növény, hogy a levélnyelét kell sütni - főzni.  Tetszett, finom lett. 


Az jutott eszembe, hogy lehet a virágok miatt nőnek így a rebarbaráim?   Jól érzik magukat a ház fal tövében, pedig azt gondoltam, majd kevés napot kapnak, de nem, nem.

Próbáljátok ki, érdemes !

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Nekem még csak egy szálacska van és tőről ültettem, de jövőre már én is szeretnék sütni belőle:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretnék én is a kertemben ilyent látni. Majd jövök tanácsot kérni. :))))))
    Ez a "kígyó" nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  3. A "kígyó" azért jó, mert viszonylag kevés a tészta és sok a töltelék:)

    Babett, majd vetek magot jövőre.

    VálaszTörlés
  4. Én is ültettem egy tő rebarbarát a tavaszon, érdekes a története, mert Svájcból került hozzánk, nagyon szépen fejlődik. lehet már a nyáron készíthetek belőle valamit. Nagyon jól hangzik a kigyórétesed.

    VálaszTörlés
  5. Inkább hagyd meg jövőre, Kati. Had erősödjön.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...