2011. június 12., vasárnap

Ribizlis pufókák



Pufóka lenne, ha lenne tarkedli sütőm. De nincs. Ezért nem annyira pufókák:)

Itt a ribizli szezon. Nagyon szeretjük, a többi más gyümölcshöz hasonlóan. Ribizlit használok gyümölcsleves alapnak,pitéhez,csak úgy megenni...Nagyon egyszerű elkészíteni, nem igényel különösebb rákészülést. Minden évben elkészítjük, az alaptészta variálható más gyümölccsel is. De apró bogyóssal a legfinomabb...

Hozzávalók:

-2 tojás
-10 dkg por cukor
-csipet só
-2 dl tej
-20 dkg liszt
-3-4 dkg vaj
- kb. 30 dkg ribizli


Elkészítés:

A tojások sárgáját a sóval meg a tejjel kissé felverjük, majd a lisztet is beledolgozzuk. Az olvasztott vajat belecsorgatjuk,a kemény habbá vert tojásfehérjét és a ribizlit beleforgatjuk. Az eredeti recept nem ír cukrot a tésztába, de a gyümölcs savanyúsága miatt én tettem bele 10 dekát. Egyszerűen belekevertem a tojásos , tejes masszába.
Ha van tarkedli sütőnk,vagy tükörtojás sütőnk, akkor azt kivajazzuk és a sütő mélyedéseibe kanalazunk egy-egy adagot. Kb.1,5-2 percig sütjük oldalanként. Ha nincs sütőformánk, akkor úgy mint én egyszerű teflon serpenyőben sütővajat olvasztottam, a tésztából evőkanálnyi kis halmokat tettem a forró zsiradékba és mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Még melegen meghintjük porcukorral.


Ja, házi vanília fagyival isteni...

4 megjegyzés:

  1. Most aztán jól megcsiklandoztad az ínyemet! :)))

    VálaszTörlés
  2. A fagyit is otthon csináltad ?? Talkedlit anyám is sütött régen, lábatlan tyúknak hívta :):)

    Finomnak látszik.
    nekem is érik a ribizli, de Ágika ma eléggé lekopasztotta.

    VálaszTörlés
  3. Igen, igen...hasonló a te levendulásodhoz, csak tejszín és vaníliakivonat...
    Mi gyerekkorunkban kelt palacsintának neveztük.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...