Pár éve ott ragadtunk. Kértek valamit, hogy vinnénk-e? Elvittük, aztán alig elindultunk tőlük, valami furcsa hangot adott az autó, és tudtuk, baj van. Pedig a kólát nem is hoztuk el , hiába készítette ki a Pendzsi, jót vidultam is rajta. Aztán a kárörömért büntetésül :) náluk töltöttünk még pár napot.
Na, akkor írtam le recepteket. Édes, sós süteményekét, és ezt a zakuszkát is.
Vinettás zakuszka, ahogy a Pendzsi főzi
Hozzávalók:
2 kiló padlizsán (vinetta)
2 kiló paradicsom
2 kiló pritamin paprika
2 kiló húsos tv paprika vagy amilyen van éppen
1/2 kg hagyma
só, 3-4 babérlevél
2-3 dl étolaj
A padlizsánt vaslapon vagy sütőben megsütjük. Jó feketére, kell, hogy égett íze legyen, úgy finom a padlizsánkrém is és a zakuszka is. Betakargatjuk, ha eléggé kihűlt lehúzzuk a héját. Ezt akármikor is megcsinálhatjuk, amikor kedvező áron kapunk padlizsánt. Mélyhűtőből kivéve tökéletesen használható.
( A vinettát az oltyánoktól vesszük, jó sokat a piacon, mert ahol ők élnek ott terem a legjobb, legszebb vinetta.- mondta Pendzsi.)
A húsos paprikát ugyancsak megsütjük. Tepsit alufóliával kibéleljük, beletesszük a paprikákat és szintén úgy megsütjük, hogy feketére égett részei is legyenek minél több. Jól betakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Lehúzzuk a bőrét. Egész könnyen lejön, szinte egyben marad a paprika húsa. Természetesen a csumáját, magját is kiszedjük.
Ezt is megcsinálhatjuk a főzés előtti napon.
A paradicsomot átpasszírozzuk, a hagymát a pritamin paprikát ledaráljuk, úgyszintén a lehéjazott paprikát és a padlizsánt is.
Kiváló erre a célra a késes mixer.
A hagymát az olajon megpároljuk, rátesszük az összes többi hozzávalót. Ízlés szerint sót, a babérlevelet, borsot.
Főztem vagy másfél- 2 órán keresztül, sűrű kevergetéssel, mert ha nem elég gyors a kavargatás, bizony forrón posszan a kezünkre e szósz.
Ági ott hammogott, nyammogott, megkóstoltuk mi is, ő is. Igen-igen ízlett neki.
Most a takaró alatt pihen, hogy elálljon sokáig.
Bízom benne, megéri a telet:)
Nagyon jól néz ki... Eddig Györgyfalváról még nem is hallottam:)
VálaszTörlésMegkérlek, nézzél be hozzám, díjat szeretnék átadni és örülnék, ha elfogadnád.
Babérlevél?
VálaszTörlésHm.
Bizony, Erdélyben így készül a zakuszka, amit mi givecsnek nevezünk.:)
VálaszTörlésMegkóstolnám!!!!
VálaszTörlésFinom lett, hagytam kóstolóba.
VálaszTörlésEzt , hogy givecs ezt nem hallottam. Vagy 15 éve barátkozunk, sok mindent megtanultunk, voltak vicces helyzetek, pl. a borkán és a borkén között csak egy betű az eltérés, de óriási a jelentésében.
Azt hiszem zakuszka fertőzést fogunk kapni, és eztán főzöm rendületlenül minden évben:)
Ezt így ahogy elnézem, kétlem, hogy megérné a telet. :)))) No, nem azért, mintha valami hibát találnék az elkészítési módozatában, de ez olyan fiiiiinooom, hogy mielőtt a hó leesik, biztos megeszitek. :))))
VálaszTörlésA vinettát mi is mindig az oltyánoktól vettük, még akkor is, mikor már itt laktunk, de a zakuszkához valóért átjártunk:-)
VálaszTörlésIMÁDOM
VálaszTörlés