2011. szeptember 11., vasárnap

Györgyfalvi zakuszka


Pár éve ott ragadtunk. Kértek valamit, hogy vinnénk-e?   Elvittük, aztán alig elindultunk tőlük, valami furcsa hangot adott az autó, és tudtuk, baj van. Pedig a kólát nem is hoztuk el , hiába készítette ki a Pendzsi, jót vidultam is rajta.  Aztán a kárörömért  büntetésül :)  náluk töltöttünk még pár napot.
Na, akkor írtam le recepteket. Édes, sós süteményekét, és ezt a zakuszkát is.

Vinettás zakuszka, ahogy a Pendzsi főzi

Hozzávalók:
2 kiló padlizsán (vinetta)
2 kiló paradicsom
2 kiló pritamin paprika
2 kiló húsos  tv paprika vagy amilyen van éppen
1/2 kg hagyma
só, 3-4 babérlevél
2-3 dl étolaj

A padlizsánt vaslapon vagy sütőben megsütjük. Jó feketére, kell, hogy égett íze legyen, úgy finom a padlizsánkrém is és a zakuszka is.  Betakargatjuk, ha eléggé kihűlt lehúzzuk a héját.  Ezt akármikor is megcsinálhatjuk, amikor kedvező áron kapunk padlizsánt.  Mélyhűtőből kivéve tökéletesen használható.
( A vinettát az oltyánoktól vesszük, jó sokat a piacon, mert ahol ők élnek ott terem a legjobb, legszebb vinetta.- mondta Pendzsi.)


A húsos paprikát ugyancsak megsütjük.  Tepsit alufóliával kibéleljük, beletesszük a paprikákat és szintén úgy megsütjük, hogy feketére égett részei is legyenek minél több. Jól betakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Lehúzzuk a bőrét. Egész könnyen lejön, szinte egyben marad a paprika húsa. Természetesen a csumáját, magját is kiszedjük.
Ezt is megcsinálhatjuk a főzés előtti napon.

A paradicsomot átpasszírozzuk, a hagymát a pritamin paprikát ledaráljuk, úgyszintén a lehéjazott paprikát  és a padlizsánt is.
Kiváló erre a célra a késes mixer.

A hagymát az olajon megpároljuk, rátesszük az összes többi hozzávalót.  Ízlés szerint sót, a babérlevelet, borsot.

Főztem vagy másfél- 2 órán keresztül, sűrű kevergetéssel, mert ha nem elég gyors a kavargatás, bizony forrón posszan a kezünkre e szósz.

Ági ott hammogott, nyammogott, megkóstoltuk mi is, ő is.  Igen-igen ízlett neki.  
Most a takaró alatt pihen, hogy elálljon sokáig.
Bízom benne, megéri a telet:)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki... Eddig Györgyfalváról még nem is hallottam:)

    Megkérlek, nézzél be hozzám, díjat szeretnék átadni és örülnék, ha elfogadnád.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, Erdélyben így készül a zakuszka, amit mi givecsnek nevezünk.:)

    VálaszTörlés
  3. Finom lett, hagytam kóstolóba.
    Ezt , hogy givecs ezt nem hallottam. Vagy 15 éve barátkozunk, sok mindent megtanultunk, voltak vicces helyzetek, pl. a borkán és a borkén között csak egy betű az eltérés, de óriási a jelentésében.
    Azt hiszem zakuszka fertőzést fogunk kapni, és eztán főzöm rendületlenül minden évben:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt így ahogy elnézem, kétlem, hogy megérné a telet. :)))) No, nem azért, mintha valami hibát találnék az elkészítési módozatában, de ez olyan fiiiiinooom, hogy mielőtt a hó leesik, biztos megeszitek. :))))

    VálaszTörlés
  5. A vinettát mi is mindig az oltyánoktól vettük, még akkor is, mikor már itt laktunk, de a zakuszkához valóért átjártunk:-)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...