A képviselőfánk mindenki nagy kedvence a családban. Általában édesen vaníliás krémmel készítem, de ezt a változatot is szeretjük.
A tésztáját ugyanúgy készítjük, mint a hagyományos képviselő fánknak.
Én is a Horváth Ilona változatot használom, mint Gondaanyu itt . Nem csalódtam még benne.
Hozzávalók a tésztához:
2 dl víz
10 dkg zsír (vagy ennek megfelelő vaj, margarin)
20 dkg liszt
5 tojás
Krém I.
3 tojás sárgája
2 dl tejszín
20 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
Elkészítés:
Gőz fölött a sárgájából és a tejszínből krémet keverünk,majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a vajat. Ízesítjük sóval, borssal.
Krém II.
3 dkg margarin/vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
reszelt sajt ízlés szerint , de legalább 15 dkg
só, bors, szerecsendió
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A vajból, lisztből világos rántást készítünk, majd a tejjel felengedve besamelt készítünk. Reszelt sajttal, fűszerekkel ízesítjük. Esetleg 1-2 tojássárgájával lágyíthatjuk.
Krém III.
Bármilyen krémsajtot kikeverünk különböző zöld fűszerekkel,apróra vágott sonkával, olívabogyóval, kapribogyóval, fokhagymával, lila hagymával...stb. A variációk száma végtelen. Ki hogy szereti..
Tészta készítése:
A vizet forraljuk fel és adjuk hozzá a zsiradékot. Öntsük hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, még teljesen összeáll.A tűzről levéve még forrón keverjük bele a tojásokat egyesével. Mindegyik tojással egyesével jól keverjük ki. Ezután kanállal kis halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Ha van csillagcsöves habzsákunk, abba is tölthetjük a masszát, és azzal adagoljuk a tésztát. Kicsit pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük Sütőajtót nyitogatni tilos!!!
Sülés után a fánkok kalapját levágjuk, és a krémek bármelyikével megtöltjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd a kalapokat visszahelyezzük.
Nagyon szépek lettek! Most meg is enném, már elég volt az édességből, inkább sós ízekre vágyom.
VálaszTörlésSzerinted azt lehet,hogy ma kisütöm a tésztát, és csak holnap töltöm meg? Nem fog megpuhulni az állástól úgy üresen?
Inkább ne hagyd állni, mert belappadnak a csúcsok, nem lesz olyan csinos.
TörlésKöszi! Nem tudom Szemi! Én mindig megtöltöm...igaz , ha töltötten áll sokáig, úgy is megpuhul...
VálaszTörlésSzemi, nem lesz baja a tésztának másnapig, én többször sütöttem már előző nap, és másnap töltöttem vaníliás krémmel.
VálaszTörlésFagyi
Babette, azért is gondoltam,hogy nem tölteném meg... holnapra kellene, de mindent nem lesz időm délelőtt megcsinálni,mire jönnek a vendégek. Amit lehet, azt szeretnék ma előkészíteni
VálaszTörlésFagyi, köszi a választ neked is! :)
Ez is nagyon finom lehet! Szépek!!
VálaszTörlésHű, de guszták! Boldog Új Évet Kívánok!
VálaszTörlésJudit sütött karácsonyra. Ági üresen ette :)
VálaszTörlésIgazi szép kis fánkok.
Gyönyörűek ezek a fánkok! Még barátkozom a recepttel egy kicsit, aztán egyszer talán el is merem készíteni (a tésztájától "félek" picit). :))
VálaszTörlésTetszik az oldalad is!
Gabriella! Üdvözöllek az oldalunkon! Gondaanyu az oldal gazdája, én vagyok a csendestárs:))) A tészta nem bonyolult, próbálkozni kell!
VálaszTörlésNem tudom mit csináltunk rosszul de sehogy sme lettek halmok, az egész szétfolyt a sütöpapiron:(
VálaszTörlésNem tudom mit csináltunk rosszul de sehogy sme lettek halmok, az egész szétfolyt a sütöpapiron:(
VálaszTörlésJó a krémhez a főző tejszín?
VálaszTörlés