2012. február 13., hétfő

Töpörtyűs pogácsa

Nincs mese, ezt jól eltalálták az időjósok. Térdig érő  hó van.

Szép, szép, de elég lenne belőle.

Pogácsát sütöttem, ilyen napon mit is lehet ?

Jó régen volt, amikor középiskolás voltam Baján. Egyik osztálytársam, bár helyben lakott, mégis kollégista volt. Ő hetente mehetett haza, mi többiek bizony csak havonta egyszer. Az Éva hozott többször egy nagyon finom, leveles, könnyű töpörtyűs pogácsát.  Azt hiszem levelet írok neki, hátha tudja a receptet.

Ez a fenti a Horváth Ilona könyvében van, jó, jó, de nem az igazi :)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
35 dkg darált töpörtyű
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor vagy borecet
kevés cukor, só

Az élesztőt  a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A töpörtyű kivételével a többi hozzávalóból rétes keménységű, tehát nem lágy, de könnyen dagasztható tésztát készítünk.  Jó alaposan kidagasztjuk.

Deszkán kinyújtjuk és rákenjük a töpörtyűt.  Feltekerjük és a nyújtófával meglapogatjuk.

Kettéhajtjuk. Most háromba hajtottam, mert túl hosszú lett.
Fél óra pihenés következik.
Összesen háromszor hajtogatunk és pihentetünk.

Az utolsó pihenés után 2 cm vastagra kinyújtjuk,a tetejét bevagdossuk.  Kiszúrjuk a közepes méretű pogácsa szaggatóval, tepsire tesszük és megkenjük tojással.


Forró sütőben 20-25 perc alatt megsül.

Finom lett, leveles is, elégedett is lehetnék, mert a kutya és macska is megette. 
Ha nem lenne annak régi pogácsának az emléke....




14 megjegyzés:

  1. Ezt szoktam én is sütni a horvátilonából. :)
    A teszkós, az is nagyon finom, melegen...amikor ott megyek el, nem bírom ki, hogy ne vegyek belőle legalább kettőt, aztán meg hazaérve már nagyon bírom magam utálni érte. :):):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És jóllakottan elhatározni a legkönnyebb, hogy majd holnaptól....

      Törlés
  2. Ennek a pogácsának K. örülne, de még várnia kell rá.. Nálunk csak bokáig ér a hó, de nekem az is elég:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem csak térdig érő hóban sütsz neki :):)

      Törlés
  3. Nem úgy néz ki, mint ami nem az igazi:)) nagyon szép lett, a síma hajtogatott én is a Horváth Ilonából sütöm. Nekem tetszik:)
    Fagyi

    VálaszTörlés
  4. Juhé! A Horváth Ilona nagyon okos volt amikor ezt beírta a könyvébe! Gyönyörűséges lett!

    VálaszTörlés
  5. Nekem van egy nagyon egyszerű,de tuti tepertős pogi receptem.Remélem nem haragszol,ha leírom.(hátha hasznát veszed:))
    Hozzávalók:
    -1kg liszt
    -1 kanál zsír
    -1 tojás
    -1 kanál ecet
    -5dkg élesztő
    -1 kanál só
    -kb 1/2 l tej,vagy víz
    -1/2kg tepertő
    A készítés ugyanaz,amit leírtál.
    A lényeg,hogy forró sütőbe kell tenni,és nem szabad mérsékelni a tüzet.

    VálaszTörlés
  6. Jó, jó, de nem az igazi? Szerintem tökéletes, nagyon szép! És nem lehet, hogy csak szépülnek az emlékek?! :)

    VálaszTörlés
  7. Megsütöttem a hétvégén a krumplis,töpörtyűs pogit amit olvastam nálad!Isteni finom lett.Némelyik leveles lett, némelyik nem, de sebaj!Mind elfogyott!:)Köszönöm szépen a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Babetté az érdem, azt ő írta ide. De azért én is örülök:)

    VálaszTörlés
  9. Vágyom egy kis töpörtyűsre!!! :)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...