2012. június 12., kedd

Csigalegyező variáció


Van néhány sütemény, amit nem lehet elfelejteni. Ilyen ez is, eMargit oldaláról.

A Falunapra és a Tájház avatóra ezt is sütjük, ma tehát kipróbáltam.  Bár ez egy diétás vagy milyen változat lett, fele részben Graham liszttel készült, és cukor helyett nyírfacukorral.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg Grahamliszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
7 dkg vaj
csipet só
5 dkg cukor 
citromhéj

20 dkg vaj

20 dkg cukor
kakaó vagy fahéj
tojás a kenéshez

Dagasztógépben megdagasztottam, majd áttettem a tésztát a kelesztőtálba. Langyos helyen fél órát kelt.
Kinyújtottam és a fele tésztára elszeletelve rátettem 20 dkg kemény vajat.  Ráhajtottam a másik felét, a szélét jól lenyomkodtam.
Kinyújtottam hosszúra. 
A tésztát gondolatban elharmadoltam, majd egyik oldalról is és a másik oldalról is a középső harmadra hajtottam a tésztát. Mivel túl nagynak ítéltem, még egyet hajtottam rajta , így négyzet alakú lett. 

Hűtőben 20 percet pihentettem.

Ekkor kinyújtottam nem hosszú keskenyre, mert úgy nem fért el a deszkámon, hanem majdnem négyzet alakú lett. Ezért elvágtam kétfelé, két rúd lett belőle. 
A tésztát megvizeztem, megszórtam egy kis nyírfacukorral, egyik rúdra fahéjat, a másikra kakaót szórtam. Felsodortam, kissé lelapítottam.   4-5 cm-es darabokra vágtam, majd középen egy vastagabb kés fokával lenyomtam.

Még pihent 15 percet, hogy kissé összeszedje magát, majd előmelegített sütőben megsütöttem.

A kakaós a finomabb.


Ebben a kemencében fogjuk sütni 30-án.






2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és mutatós! :)
    Én is készítettem már párszor, csak én pillangó néven ismertem.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...