2011. október 26., szerda

Sütőtök mustban eltéve VKF!


Most van a sütőtök szezonja, must is van saját készítésű.   Inspiráció is volt több felől.

Így készítettem:   a tököt kettévágtam, a magokat kikapartam belőle.
Felkockáztam és citromos vízbe áztattam.


Egy liter mustot lábasba öntöttem, pár szem egész borsot tettem bele és egy kávéskanálnyi sót. Felforraltam. Annyi tököt tettem a mustba, amennyit ellepett.
Csak addig kell főzni, amíg a tökbe egy fogvájót vagy hústűt könnyen beleszúrunk.   Üvegekbe szedjük, rámerjük a levet és betakargatjuk.

Hús mellé szól a recept, de kiváló csak úgy önmagában is.

Tojással, tofuval főételként tálalható.


És ide a végére had tegyek egy húsos képet is:


2011. október 23., vasárnap

Sárgabarackos habos mákos





Most már tudom, hogy mire fogom használni azt a rengeteg sárgabarackbefőttet , amit az idén elraktam. Szerintem tökéletes páros a mák és a sárgabarack. Hát még ha a hab alatt egy kissé savanykásabb lekvárral megkenjük, akkor a tömény édesség is élvezhető finomsággá válik.



A tészta tulajdonképpen a Rákóczi túrós tésztája .

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
1/2 cs. sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg darált mák
25dkg cukor
1,5 dl tej
1 üveg sárga barack befőtt
zsemlemorzsa
Tetejére:
4 tojás fehérje
20 dkg cukor

A hozzávalókból a tésztát összeállítjuk.Tepsibe nyújtjuk. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a barackok levét felszívja. Ezután egy üveg sárga barack befőttet lecsöpögtetünk és  kirakjuk vele a tésztát.
A mákot a cukorral elkeverjük és leforrázzuk a fövő tejjel. Ízesítjük citromhéjjal, mazsolával, fahéjjal.Óvatosan rásimítjuk a barackra a mákos masszát és forró sütőben 180 fokon majdnem készre sütjük. Mielőtt végleg kivennénk rásimítjuk a cukorral alaposan felvert tojáshabot és addig szikkasztjuk alacsony hőfokon, míg a tojáshab szép barna színt nem kap. Én még a hab alá kentem egy jó adag híg sárgabarack lekvárt is.


Ilyen szép fényes, kemény  habot sikerült kreálnom, hogy megállt a kanálon:)))





A tészta Citromhab bejegyzése nyomán

2011. október 16., vasárnap

Szeretünk bimbóskel. ! ?


A kelbimbó még talán olyanabb, mint a tök.  Én se vagyok oda  érte. Van az a semmivel össze nem téveszthető nagyon kelbimbó íz. Na azt nem szeretem.

Egyszer valami fogyókúrás nekibuzdulásom alkalmával főztem egy joghurtos kelbimbó receptet, ami ízlett.Ez valami hasonló.

 Kelbimbó csőben sütve:


Mirelitet vettem, az a legegyszerűbb.  Enyhén sózott, forrásban lévő vízbe öntöttem a bimbókat és majdnem puhára főztem őket.
Egy sütőtálat kivajaztam, megszórtam zsemlemorzsával.
Beleöntöttem a kelbimbót.
2  kispohár natúr joghurtot  egy tojással elkevertem.  Borssal, szerecsendióval ízesítettem.
Ráöntöttem a zöldségre, tetejére sajtot reszeltem és sütőben szép barnásra megsütöttem

Rántott pulykamell szelettel, sárgarépával, főtt krumplival ettük.

Érdemes kipróbálni, finom !

Valamelyik gyerek vagy az enyémek közül, vagy a szomszédék gyerekei  közül sokáig KELT bimbónak hívta. Merthogy így van értelme:)


2011. október 15., szombat

Süss még egy kenyeret a Kenyér Világnapja alkalmából!


Szezámos minibagettek



Tönkölyös magvas bucik

A kenyér világnapja alkalmából Limara egy nemes mozgalomra hívott meg. A közösségi portálon még lehet jelentkezni, pontosan ide:Süss még egy kenyeret a Kenyér Világnapja alkalmából!

Sütni szerető olvasóink. Még nem késő. Süssetek TI is kenyeret ! 

Egy kedves rokonnak, barátnak, családtagnak, vagy épp egy rászoruló családnak.

2011. október 9., vasárnap

Ételízesítő házilag

Házi ételízesítő képekben....és szavakban
Zöldség szedés, mosás, pucolás ,szeletelés, darálás (csak akkor, ha van a közelben segítség , aki tekeri a húsdarálót:DDD), keverés , sózás, üvegbe töltés...
A receptet Alíztól kölcsönöztem . A petrezselymet megtripláztam, mert egyszerűen imádjuk. Slussz.



 




  



2011. október 5., szerda

Vendégség

Ma a pincénél vendégeink voltak az alsó tagozatos iskolásaink.  Nem kell megrémülni, kis falu, kis iskola, kevés gyerek. kevés ?  Harminc hatan voltak. Meg néhány szülő, pedagógusok.

Kenyér sütésre jöttek.  Mivel este 5 -re értek csak oda, előre megsütöttem a kenyereket.
Hogy az élmény meg legyen, előkészítettem kovászt, lisztet, lángos tésztának. Kicsit ráfűtöttünk a kemencére, együtt megdagasztottuk , négy jókora langalló lett, tejföllel, sajttal, szalonnával.
Ittak mustot, hatalmasat hancúroztak, némelyik csurom víz lett, piros arccal mentek haza.








2011. október 2., vasárnap

Gyömbéres szilvareszter


Megvettem azt a szilvát, amit nem kellett volna.  Szemre szép, de se íze se.....

Enni semmiképp nem jó, egy kilónyi  ízetlen szilvával meg mi a csudát lehet kezdeni ?   Desszertnek pudingot főztem, ahhoz   lesz  egy részéből öntet.  Egy régen vett szakácskönyvet nézegettem tegnap, ott volt egy recept.

Én így készítettem: 

Kettőnknek 10- 12 szilvát kimagoztam, elnegyedeltem, lábasba raktam.  Öntöttem alá egy csöppnyi vizet, csak hogy ne szárazon kezdjem el főzni. 3 evőkanál barna cukorral megédesítettem.
Már nyúltam a fahéjas üveg után, amikor eszembe jutott a tegnap vásárolt gyömbér. Egy ujjhegynyi darabot letörtem, meghámoztam és vékony csíkokra vagdostam. 
A szilvához adtam.
Addig főztem, míg a héja elkezdett pöndörödni, ennyi idő alatt elpárolog a víznek a nagy része is.

Langyosan kanalaztam a puding tetejére, mellé kis lágy tejszínhab..... azt hiszem nem igazán a kalóriaszegény desszertek közé való, de nagyon finom.

Az eredeti recept pedig így szól : 
Jó érett kék szilvát megmosunk, kimagozunk, és állandóan keverve addig főzzük, míg a héja kezd összesodródni.
Ekkor kilónként 20 dkg cukrot teszünk hozzá, még egyszer felforraljuk. Forró üvegekbe töltjük. tetejére egy kevés rumban elkevert Na-benzoátot teszünk, lekötjük és száraz dunsztba tesszük.

2011. október 1., szombat

Krémsajtos kakaós csiga



A héten egész egyszerűen minden tényező és minden történés a kelt tészta felé vezetett. Minden, mert egy hete nem sütöttem édességet, max. csak kenyeret. A minden tényezőben benne vannak a látott, az elképzelt és a meg nem valósított tényezők. Minden napra akadt valami , ami miatt elment a kedvem a sütögetéstől. De gondoltam, majd a hétvégén, majd akkor. Hát péntek megint kilőve, pedig hogy szeretem én a péntek délutánokat. Ráérősen hazajövök, és egész estelig teszek veszek, tervezgetek, pakolászok.Olyan jó hétvégés hangulatom van. 


De ma, ma minden adott a hétvégés hangulathoz és a sütéshez is.Kisült egy kenyerem, a csiga pedig édesebb, szaftosabb már nem is lehetne:DDD
 Jádétól kölcsönöztem a  krémsajtos ötletet. Finom, de nekem a cukor soknak tűnt, így a töltelékbe csak 10 dkg-ot tettem. A tetejére pedig dió helyett csokit, mert ezt szeretik.....

Ja és a cérnás szeletelés tök jól bevált...





 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...