2010. július 29., csütörtök

Citromtorta Judit napra



Múltkor a TV Paprikán sütötte Rachel Allen és végre sikerült leírnom a receptet.

Hétfőn Anna nap volt, holnap Judit, most itt van mindkettő, itthon, hát köszöntünk.

És minden JUDIT nevű barátot, ismerőst és olvasót is szeretettel köszöntök.
Most kivételesen nem virággal, tortával.

Isten éltessen mindannyiótokat boldogságban, elégedettségben.

RECEPT:
17,5 dkg liszt
10 dkg vaj
egy tojás sárgája
2,5 dkg cukor.

Vajat a liszttel elmorzsoljuk, a többi anyaggal összegyúrjuk. Ha kell kis vizet is tehetünk bele.
20 percig hűtőben pihentetjük.
Kerek lapot nyújtunk, és torta  vagy pie formába tesszük.  Sütőpapírt teszünk bele és babot, így sütjük 200 fokos sütőben 10 percig.

Míg sül 3 egész tojást  25 dkg cukorral kikeverünk habosra. Beletesszük 2 jókora citrom héját és levét, és 1 dl tejszínt.
A tésztából kivesszük a babot a papírral és a helyére öntjük a tojásos, citromos tejszínt.

170 fokos sütőben sütjük, ha csak rezeg a krém a közepén akkor jó.



Judit 

Naptári napok:
Július 30.
December 10.

Naptárban nem szereplõ névnapok:
Január 13.
Május 5.
Május 6.
Június 29.
December 22.

Név jelentése:
Judeából származó nõ

Név eredete:
héber

A Bibliában Judit jómódú és erényes zsidó özvegyasszony, Betulia városában. Mikor Nabukodonozor hadvezérének, Holofernesznek hadai a várost ostromzár alá vették, s az éhség és szomjúság már sokakat megölt, a szép Judit szolgálójával kilopódzott a várból, s az ellenség táborába ment. Holofernesszel elhitette, hogy elárulja honfitársait, és az õ gyõzelmére számít. A vezér megbízott benne, szabad mozgást engedett neki. Öt nap múltán sátrában megvendégelte az asszonyt, mert szépsége megigézte, és vele akart hálni. A sok bortól megrészegedve azonban elaludt, s mivel mindenki mást kitiltott a sátorból, Judit akadálytalanul levágta a fejét, és szolgálójával együtt visszatért a várba. A vezér nélkül maradt sereg másnap felhagyott az ostrommal, Betulia megszabadult. Sem a helyszín nem azonosítható, sem a szereplõk nem valóságosak, vagy nem az adott korban éltek.

Név elemzése:
A Judit név alkotó, ötletes személyiség kialakulását támogatja. A név viselõiben sok a mûvészi hajlam. Eredeti ötleteik vannak, és ezeket alkalmazzák is önkifejezésuk során. Önbizalmuk elegendõ arra, hogy ötleteiket megvalósítsák. Az is támogatja õket terveik megvalósításában, hogy kiválóan tervezik meg tennivalóikat. Bár könnyen ismerkednek, mégsem maradnak könnyen nyugodtak a másokkal való érintkezés során.

Becenevek:
Jutka, Juci, Jucó, Csuti, Csutka, Juti, Dzsudi, Ditta

Rozmaringos báránycomb kuszkusszal, zöldségraguval


Ha birka ,akkor pörkölt.  Ez egyértelmű.

A bárányhúst se eszi mindenki, állítólag bárány íze van :)  Ritkán kerül asztalra, ez szentigaz.

A mai ebéd jó régen kezdődött. Judit lányom és a párja egy évet Németországban volt egyetemista. Én itthon rágtam a körmöm, éhen halnak! ők eközben munkát találtak, ösztöndíjat pályáztak, és bejárták a fél világot.
Írországban, Skóciában  is voltak, és ettek haggist.
Most eszükbe jutott, vegyünk már egy bárányt, és annak a belsőségéből  itthon megpróbálnak készíteni egyet.
Kérdezgettünk birkás ismerősöket, de nem volt eladó báránykájuk.
Jó két hét múlva telefon, eltört egy láb, ha kell az állat, gyorsan menjünk!

Készült  haggis is, szerintem kb. olyan lett, mintha a skótok próbálnának csirkepörköltöt főzni, de megmaradt a többi hús.
Egyik combhoz kerestünk tegnap receptet.

OTTISNAK  ezt a receptjét választottuk.  Tegnap bepácoltam, betettem sütőzacskóba.
Nem igazán szeretem a római tálat, ezért ma úgy döntöttünk, hogy hagyjuk, ahogy van, zacskóstul jénaiba tettük a combot és irány a sütő!

Másfél óra alatt sült meg, nyálcsorgató illatokat terjesztve. A végén kivágtam a tasakot, hogy kicsit piruljon is.

A kuszkusz ?  5 perc. Fejenként 70 gramm , egy evőkanál olívaolaj, 1 dl forró víz.
Én közben mondtam az Áginak, a talpát  csikizgetve, hogy kuckuc, ő meg mosolygott nagyokat.

Hogy szebb legyen, egészségesebb, és utólag kiderült sokkal finomabb, készült a zöldséges ragu.
Cukkini,  padlizsán, sárgarépa,  krumpli, kápia paprika  olívaolajon megpárolva, egy húsleveskockát morzsoltam rá.

Gyors ebéd volt, a hússal semmit se kellett csinálni, a körettel úgyszintén. Annyi időbe tellet, hogy a zöldségeket össze aprítottam.

2010. július 26., hétfő

Pöttyös


Ez nem a búvártúrós névre hallgató sütemény, hanem pont a fordítottja.  Itt a túró között van a tészta.
Ugyan a recept azt írja, hogy először a barna golyóbisokat tegyük a tepsibe, én a túrós kenőcsöt öntöttem bele, és abba potyogtattam a tésztát.
Tettem alá sütőpapírt, kár volt, jobban megsült volna az alja nélküle.
Egyszerű gázsütőben 40 perc alatt szép pirosas barnás lett a teteje.


2010. július 25., vasárnap

Boldog névnapot kívánok !

Juhász Gyula

Anna örök

Az évek jöttek, mentek, elmaradtál
emlékeimből lassan, elfakult
arcképed a szívemben, elmosódott
a vállaidnak íve, elsuhant
a hangod és én nem mentem utánad
az élet egyre mélyebb erdejében.
Ma már nyugodtan ejtem a neved ki,
ma már nem reszketek tekintetedre,
ma már tudom, hogy egy voltál a sokból,
hogy ifjúság bolondság, ó de mégis
ne hidd szivem, hogy ez hiába volt
és hogy egészen elmúlt, ó ne hidd!
Mert benne élsz te minden félrecsúszott
nyakkendőmben és elvétett szavamban
és minden eltévesztett köszönésben
és minden összetépett levelemben
és egész elhibázott életemben
élsz és uralkodol örökkön. Amen.








2010. július 22., csütörtök

Hideg zöldségleves (okruska)


Ma megosztottuk a főzés munkáját.   Judit készítette a levest,  én a második fogást.  Az egy tokány volt, semmi érdekes nincs benne, ez a leves viszont megérdemli a figyelmet.
Teli finom zöldségekkel,  főzve is, nyersen is, krémes, savanykás, ilyen melegben mi kellene más ??

Így készült:

Hozzávalók:   4 db hámozott, kockára vágott burgonya
                      1 hámozott kockára vágott sárgarépa
                      1 hámozott kockára vágott petrezselyemgyökér
                      4 vékony karikára szeletelt újhagyma
                      1 magozott kockára vágott piros alma
                      1/2 kígyóuborka kockára vágva
                      20 dkg gomba szeletelve

                      6 dl joghurt
                      6 dl szódavíz
                      1 ek mustár, 2 ek fehér borecet
                      1 ek friss apróra vágott kapor
                          só, őrölt bors

                     Díszítéshez petrezselyemzöldje és egy főtt tojás.

A burgonyát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a gombát főzzük meg , majd csepegtessük le.

Tegyük egy leveses tálba.  A hagymát az almát az uborkát tegyük egy keverő tálba.  Keverjük hozzá a joghurtot, a szódavizet.  Keverjük hozzá  a mustárt, a borecetet a kaprot.

Tegyük a főtt zöldségekhez és keverjük össze.
Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.

Petrezselyem vagy zellerlevéllel megszórjuk, egy kockára vágott főtt tojással gazdagítjuk.

Hidegen tálaljuk.

Hat személyre szól a recept , mi négyen befaltuk a tál levest.

Az Ági csak nézett.....

2010. július 20., kedd

Egy finom saláta ebédre

Egyszer Cézár saláta után kutakodtam a neten és ezt a receptet adta ki.  Azóta tudom, hogy ez a saláta nem az a saláta, de attól még szeretem, mert nagyon finom.
Lehet variálni, hússal, sajttal, dióval, sajttal-dióval, különböző önteteket lehet a tetejére önteni, nálunk mindenképpen az elsők között szerepel.
Ma nem volt kedvünk semmi "rendes" ebédhez. 
Ezért, meg mivel volt két jókora csirkemell a hűtőben, és úgy gondoltam a fiúk se fognak érte haragudni ha ez lesz az ebéd.
A húst kockákra vágtam, sóztam, borsoztam és olívaolajon megsütöttem.
Egy fej salátát  megmostam és eltépkedtem.  Uborkát legyalultam, a paradicsomot szeletekre vágta, a hagymát úgyszintén. Megsóztam megborsoztam, olívaolajjal meglocsoltam.  Összekevertem csak úgy lazán, kézzel. Hozzátettem a husit, és behűtöttem.

Tálalás előtt ráöntöttem Ezersziget saláta öntetet és azzal is összekevertem.

Kenyeret pirítottam hozzá.

2010. július 18., vasárnap

Fagyi


Igen, levendulás.  Mit mondjak ? Fantasztikus !  Különleges, csodálatos és nagyon finom!


Mivel ma délelőtt le kellett olvasztani a fagyasztószekrényt,a fagyigépet kiiktattam és  kényszermegoldással született a fagyi végül.
Mikor lehűlt az alapanyag, felvertem jó sűrűre. Nem lett kemény hab belőle, de úgy betettem a fagyasztóba  és kétszer átkevertem.
3-4 óra után ehető állagú lett.  Igazi   fagyis kanalam nincs, ezért nem szabályosak a gombócok, de higgyétek el, senkinek eszébe nem jutott az első falat előtt se, utána meg aztán főleg !
És NAGY NAGY  dícséreteket kaptam !

2010. július 16., péntek

Töltött kagyló


Máris írom a receptet.

Szóval egyszer vettem ezt a tésztát. Ki is próbáltam, de túl macerásnak tartottam.  Nem tudom mit tettem bele akkor, talán csak olyan milánói módra megtöltöttem?

Most egy újságban volt ez a recept, elég mutatósnak tűnt, pont hoztam darált húst is, és ha már így összeállt minden hozzá, gondoltam , miért is ne?

A tésztát ugye sós vízben kifőzzük, al dente, leszűrés után kicsit meglocsoljuk olíva olajjal.  A recept 20 db óriás kagylót ír, gyanítom azok nagyobbak az enyémeknél.   Szóval olajjal meglocsoljuk.  Aztán lehet várni kicsit, hogy hűljön. Biztos más módon is tölthető, én a tenyerembe vettem és úgy csináltam.

A tölteléke pedig:
Egy póréhagyma fehér részét felkarikázzuk, olajon megdinszteljük. Kockára összevágva egy fehér paprikát hozzáteszünk, azzal is kicsit hagyjuk.
50 dkg darálthús kell hozzá, fehéredésig sütögetjük. egy evőkanál liszttel megszórjuk, ráöntünk 2 dl húslevest és addig főzzük, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.
Szintén várunk, hogy a kezünket ne égessük meg.

Amikor kézmelegre hűlt tészta és hús, a kagylókat telirakjuk és olajozott jénaiba egymás mellé ültetjük őket.
180 fokos sütőben 15 percig sütjük lefedve.

Ekkor mindegyikre pestot teszünk és parmezánsajtot reszelünk rá.
Míg a sajt ráolvad , csak annyi ideig tesszük vissza a sütőbe.

Egy sört utána?

2010. július 12., hétfő

Ma nem én főztem

Varratszedésre kellett ma vinnünk a Mamát.  Az arcát műtötték, nem nagy a seb, de az orvos nem engedélyezte, hogy a háziorvos szedje ki.   Anyám 81 éves, járókeret, egyéb, nem egyszerű vele a dolog.
Jellemzően potyára mentünk.
Orvosnak színét se láttuk, 3 órát vártunk pedig.  Akkor kikértem a papírjait, és mondtam az asszisztensnek, hogy nem, nem megyünk vissza szerdán.   Itthon felhívtam a háziorvost, és saját felelősségre , már az enyémre, kiszedi a varratokat. Ő ugyanis házhoz jön.

Judit lányom ebéddel várt bennünket.

Gyümölcsleves volt,  sertésragu mustárban tésztával és fagyit ettünk befejezésül.



A sertésragu receptje:

Hozzávalók:  1 kg sertéshús
                    40 dkg hagyma
                    1 ek sürítettparadicsom
                    1/4  liter tejföl
                    3/4 liter húsleves
                     2 ek mustár

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.  A húst 3-4 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk majd forró olajban megpirítjuk.
A húst kiemeljük a serpenyőből, a sütési maradékban megpirítjuk a hagymát. Hozzákeverjüka sürített paradicsomot és tovább főzzük. Hozzáöntünk egy kevés ecetet, majd az egészet felöntjük a levessel. Hozzákeverjük a mustárt és tovább főzzük.

Visszatesszük a húst, ízlés szerint után sózzuk borsozzuk. Lassú tűzön puhára pároljuk.

Amíg puhul a hús megtisztítunk két kis sárgarépát és egy póréhagymát. Egyforma nagyságú darabokra vágjuk, és szintén megpároljuk, külön edénybe.  ( Szerintem bele is lehet tenni a húshoz.)

Amikor elég puha a hús  meghintjük egy evőkanál liszttel ,  beletesszük a tejfölt és besürítjük.
Hozzátesszük a zöldségeket, egy evőkanál mustármagot. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

2010. július 7., szerda

Jamie Oliver banános nutellás csigája

Múltkor este kapcsolgattam a tévét, és a TV Paprikán  Jamie első sorozatát vetítették. Valamit sütni akart, mondta, semmi az egész, csak liszt, tojás, só - gondoltam tésztát gyúr-  élesztő, folytatta, ekkor kenyérre gondoltam.
Aztán összegyúrta, nem is kelesztette, megtöltötte és egyből sütötte is. Egyik felébe szalonnát, tojást, sajtot rakott, a másik tésztába pedig nutellát.
Nutellás koszorút máskor sütöttem, ízlett.   Még banánt is bele?  A sült banán se semmi. Együtt pedig??
Húúúú micsoda finom lett!

Fél kiló lisztből csináltam egy rendes kelt kalácstésztát.  Duplájára kelesztettem  majd kétfelé osztottam.

Kinyújtottam jó hosszúra, megkentem nutellával és banánkarikákkal kiraktam.   Mogyoró nem volt itthon, ezért mandula lapocskákkal szórtam meg.

Felsodortam és csigává tekertem.
Megkentem tojással és fél óra pihenés után hideg sütőben kezdtem el sütni.

40-45 perc alatt sült meg.  Kicsit kirepedt és kifolyt ugyan, de azért szép ugye ?
Kettő ilyen szépséges csiga lett, négyen vacsorára megettük hideg tejjel.

Holnap ismétlés.

A Mama főztje

Vannak ételek, amiket nem lehet utánozni.  Amiknek az íze gyerekkorból megmaradt, próbálkozunk, valami hasonlót sikerül, de mégsem ugyanaz.
Ilyen nálunk Anyám borsólevese és a tökfőzeléke.

Borsólevessel a lányaim is próbálkoznak, az az etalon, ahogy a Mama főzte.

Ma egészen hasonló tökfőzeléket főztem, mint Ő.

Egy kis zsenge tök nőtt a kertünkben.  (Ugyan valakik belekaristolták, hogy ÁGI, de az Ági beleegyezését adta, így megfőztem. Cserébe tökfőzelékízű tejet szopizhat  anyjából délután, este.)

Meghámoztam, lereszeltem almareszelőn.  Besóztam és állni hagytam.
Egy fej hagymát megpucoltam, felvágtam és olajon megpároltam, sütöttem.
Evőkanál lisztet szórtam rá, kicsit azzal is kevergettem.
Most pirosra akartam, ezért ment rá kis pirospaprika is.  Ekkor már félrehúztam a tűzről.
Tejjel felengedtem, elkevertem. Beletettem a levétől kinyomkodott tököt, és pótoltam a tejet. Pici só még kellett bele.
Kb. 10 percig főztem lassú tűzön, mert ahogy forr, poszog, mint a lekvár, bizony fröcsköl ha nagy a láng.

Utoljára tettem bele kaprot és  egy pohár joghurtot.

Kóstolás után kicsit savanyítottam, nem is ecettel, hanem zöld szőlőlével  és hmmmm igazi fonom tökfőzelék lett.
Friss puha tönkölykenyérrel ettük.

Kukuccs!

2010. július 6., kedd

Szederhabos kocka


Hozzávalók:
Tészta: 5 dkg puha vaj v. margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 tojás, 1 kk sütőpor, 10 dkg finomliszt
A krémhez: 75 dkg szeder, 2 dl félszáraz vörösbor,20 dkg kristálycukor, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, egy darabka fahéj, 1 citrom leve, 12 lap v. 2 tasak zselatin, 1 vaníliás pudingpor, 8 ek narancs v mandula likőr, 5 dl + 1,5 dl tejszín ( Hulala , ebből 5 dl elég díszíteni is ) tejszínhöz egy cs vaníliás cukor, egy habfixáló, citromfű levelek

Készítése: a tésztának valókat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tortaformába símítjuk, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt világosra sütjük, kihűtjük.
A szedret 16 szem kivételével lábasba tesszük, ráöntjük a bort , a cukrot, a fahéjat, szegfűszeget, a citrom levét, és mérsékelt tűzön 5 percig főzzük. Sűrű szitán átpasszírozzuk. Jól használható a paradicsompasszírozó, néhány mag nem zavar később.
A masszát visszaöntjük a lábasba.
A zselatinlapokat hideg vízben megduzzasztjuk, és amikor jó, beletesszük a szederpépbe.
Hozzáadjuk az 5 ek vízzel elkevert pudingport, és épp csak felforraljuk.
Beleöntjük a likőrt is és kihűtjük.
A tésztát visszatesszük a tortaformába.
Kemény habot verünk a hulalából és óvatosan összeforgatjuk a szederrel.
Ráöntjük a tésztára és hűtőbe tesszük. Fagyaszthat, sőt úgy a finomabb félig fagyva.
Tejszínhabbal, a félretett szederszemekkel , citromfűlevelekkel és csokiforgáccsal díszítjük.

Én tepsiben csináltam, kockákra vágva.



Ezt a sütit régebben, két éve csináltam.  Egy másik blogba beírtam, aztán azt abbahagytam, töröltem.   Az újság is elkallódott, ahol a receptet találtam.


A múltkor a Gyöngyi fórumában nézelődtem, és sok régi kedves  beírást, sütött főzött receptet találtam.  Ezt is.
Lassan színesedik a bokron a szeder......