2011. július 31., vasárnap

Rostos szederlé


Százszor finomabb , mint a kajszilé!!!!

Eszméletlenül rossz idő van. Mindenütt elborulva, állandóan, szitálva esik az eső. A szeder meg attól érik ugye. Nem is akármennyi. Anyukám kétnaponta jelez, menni kéne, mert folyamatosan szüretel. Minden formában jöhet . Fagyasztva, csak úgy egyszerűen. Joghurtba turmixolva,dzsemnek, gyümölcs levesnek, süteménybe ,cobblerbe!!! ,és most rostos lének.



Hát nem tudom hogyan jellemezzem. Egyszerűen fantasztikus az íze. Volt még a késői málnánkon úgy egy fél kiló. Még azt is hozzáadtam a szederhez.
Mindenben úgy jártam el, mint az előzőleg készített kajszilénél. Gyümölcs megmos, vízzel feltesz főni, kicsi citromsav, szép piros maradt a színe tőle. Picit felrottyant, botmixerrel átkavar, aztán szitán áttörtem a magok miatt.Többszörös mennyiségű vizzel felönt, hogy azért kellemesen iható legyen. Cukor a lébe ízlés szerint. Közben kóstolgatni, ki hogy szereti. Ha télire készül akkor kis tartósító a forró lébe, és azonnal üvegekbe, leköt,száraz dunszt. Kész,ennyi.
Kb. 3 kiló gyümölcsből lett 10 liter ivólé.

Tegnap előtt csináltam. Már két liter elfogyott:)))



2011. július 29., péntek

"Férfilecsó"





Minden úgy kezdődött, hogy a kertben szép számmal pirosodni kezdtek a paradicsomok, és a paprika is erős fejlődésnek indult. Indult, mint a mi lecsó főzésünk. Már a múlt héten megbeszéltük. Elterveztük. Hogy a bográcsban főzzük az ELSŐ kerti lecsónkat. De hogy ,amikor folyamatosan esik. Hát mégsem lehet az első kerti lecsót szakadó esőben főzni??? Nem hát. Ezt megbeszéltük. De az eső csak nem akart elállni. Tegnapig.

Mint "derült"égből a villámcsapás, úgy tudatosult bennünk, hogy lehet menni a kertbe leszedni a hozzávalókat. Mert a "férfilecsó"úgy készül ám, hogy minden hozzávalót akkor és frissen kell leszedni. Én mint "nő" nem készülve a "fergeteges"napsütésre a lehető legjobban szétszedtem a lakást. Tudjátok, ilyenkor jó pakolni, hűtőt olvasztani, lomolni a gyerekszobában.

- Neeeem baj,- mondták a "férfiak"- csak pakolj, majd mi elintézzük.


És leszedve a friss zöldségeket minden adott volt egy jó"férfilecsóra".


Az időjárás:)

A daraboló munkás:)

Az újság, amire pucolni kell a hagymát:)


A megfelelő tűz, és bogrács:)


A precíz szeletelés:)



És kész a szalonnás lecsó!Higgyétek el, nagyon finom lett!

Nekem csak terítenem kellett,
meg sütni egy kenyeret hozzá:)

2011. július 27., szerda

Vaníliás meggyes croissant



Amióta annak a bizonyos "7 nap" nevezetű , irtó nagy népszerűségnek örvendő előrecsomagolt croissantnak beharangozták a reklámját, na azóta készültem megsütni.

Minden elismerésem a marketinges reklámszakembereké. Mennyi ideig tarthatott, még kiagyalták, hogy melyik az az ízkombináció, amiért aztán tutira minden gyerkőc nyifogni fog, hogy neki márpedig az a legújabb, legfinomabb croissant kell....mert hát nem elég a csoki, és a lekvár, van már mellé vanília krém is. És rögtön duplának is nevezik. Na nem a mérete dupla, nem is a krém mennyisége, pedig azt hihetnénk, hanem egyszerűen kétféle massza van belenyomva. Semmi új, ugyanaz a tészta íz, csak van benne fehér krém is.

Ha megvette had vigye........, de megsütve otthon finomabb és egészségesebb is.



Link
Hozzávalók
A tészta a jól bevált croissant Gondaanyutól, a sütőport most kihagytam, a melegre való tekintettel mert nálunk már délután sütött a nap!!!!
A vaníliakrém Limarától van, nagyon finom lett, igaz ebbe a mennyiségbe elég volt a fele adag is.
A meggyes részhez egyszerű tölteléknek való cukros meggyet kb. 30 dkg-ot egy kevés vízzel felfőztem és 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel sűrítettem.





Elkészítés

A vajat összegyúrjuk a liszttel és a hűtőbe tesszük. A vaníliakrémet és a meggyes tölteléket is elkészítjük, kihűtjük. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát készítünk. Lisztfüggő, nekem elég 2,5 dl folyadék. A továbbiakban receptben leírtak szerint járunk el . A kis háromszögek töltésénél a vanília és a meggyes töltelékből egyforma arányban pakolunk annyit,amennyivel kényelmesen és esztétikusan fel tudjuk tekerni a tésztát. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Közben lekentem tojással, és előmelegített forró sütőben készre sütöttem.





Vaníliás teasütemény

Semmi extra, csak egy finom keksz.

Hozzávalók:  125 g puha vaj vagy margarin
                     100 g porcukor
                     2 csomag vaníliás cukor
                     1 tojásfehérje
                     100 g étkezési keményítő
                     125 gr liszt

A vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a por és a vaníliás cukrot. Keverjük tovább amíg habos krémet kapunk.
Tegyük bele a tojásfehérjét, a keményítőt és a lisztet.
Fakanállal símára keverjük.

Papírral bélelt tepsire diónyi gömböcöket teszünk belőle, és kissé ellapítjuk.
180 fokos sütőben világosra sütjük.
Még forrón vékonyan meghintjük porcukorral.

2011. július 26., kedd

Tejbeszósz és csibeláb

- Mama, főzöl nekem tejbeszószt ?????

(33 év össze ebédje lefutott a  fejembe erre a kérdésre.  Anyám főzött tejszószt, egy édes besamel, főtt húshoz, én sose szerettem.  Nálam ilyet nem ehetett.)

-Tejbeszószt?????? Tejberizst?
-Nem,  tej-be-szószt!

(Zabkását főztem nekik is , gríz volt itthon , próbálkoztam vele.)

-Tejbegrízt ?
-Igen, igen , tejbegrízt!

Mikor megfőtt, nézegette, görbült a szája.
 -Ez a tejbegríz?  
-Igen, ez.
-De én mondtam, hogy tejbeszószt főzzél, tudod, azt ami  felfújt, amihez lekvárt eszünk !

BINGÓ!

 

Este nyolckor már nem álltam neki rizsfelfújtat  készíteni, ezért megbeszéltük, hogy ma ebédre azt sütünk.

Egy kis rebarbarás eperdzsemmel tálalva, ezt tüntette el a lelkem.

-Levesnek , fejtett bableves?
-Fúúúú, azt ne !
-Borsóleves?
-Az jó lesz, husival, meg  kettő csibelábbal !
- Kettővel ?
-Igen egyet nekem, egyet a Papának !

Reggel jót mulattunk az Andreával a boltba, mikor mondtam, hogy olyan aprólékot kérek, amiben van kettő csibeláb is, végül több láb lett, de szükség is volt a plusz lábakra:)

És ő az, akinek a kedvére készült a mai ebéd. Juli, most éppen mint pompom girl.

2011. július 25., hétfő

Rostos kajszilé




Emlékszem , zsenge zöldborsó koromban kb. egy de lehet, több napos műveletnek számított egy egy adag gyümölcs befőzése. Már az üvegek látványától is menekülhetnékem támadt, hát még akkor, amikor megláttam baba fürdető kádamat az udvaron, tele befőttes üvegekkel....csörömpölve mostuk a rengeteg üveget, és közben azon imádkoztunk, hogy történjen már valami, valami csoda, hogy ne kelljen otthon lenni a befőzési szezonban:) Anyám és drága nagyanyám meg csak hordta, hordta a tengernyi üveget, és mi rendületlen mostuk. Aztán daráltunk, vagy éppen daraboltunk. És újra mostunk, daraboltunk. Mindezek után a lakásban lépni sem tudtunk a dunsztos kupacoktól, mert minden szobában, óriás fazekakban a vastag dunyha alatt csoportosan dunsztolódott valami, vagy éppen az óriási karos fotel alatt ázott az illatos , citromos, büszke lé, nagyapám titkos receptje által.
Na akkor határoztam el, hogy én bizony nem fogok így befőzni. Csak szépen, módjával, kis mennyiséget egyszerre....
Ez majdnem sikerült is. De az ivólének azért muszáj volt nagyobb mennyiséget megfőzni egyszerre.





Rostos kajszilé
gyümölcs tetszőleges mennyiségben
citromsav
cukor ízlés szerint
víz
ha télire készül esetleg tartósító

A puha, szinte túlérett gyümölcsöt kimagozzuk. Egy nagyobb fazékba rakjuk, és azonnal citromsavval összekeverjük. Én a papíron lévő utasítást követve kilónként 2 grammot tettem hozzá. Így nem barnul be a lé és szép üde színe lesz még télen is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és felfőzzük. A gyümölcs érettségétől függően megfőzzük, ízlés szerint cukrozzuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Már így is nagyon finom, de lehet hígítani(nálunk kellett), felfőzni újra a vízzel és még azon melegében, forrón üvegekbe tölteni,előtte egy kis tartósítót lehet keverni a lébe, lekötni, és mehet a dunsztba. Ha friss fogyasztásra készül, nem kell bele tartósító, elég a hűtőbe tenni.
Nagyon nyafogó gyerekeknek, akik végképp nem szeretik a darabos részeket egyszerűen át lehet szűrni....
Nagyon, nagyon finom. Igazi kajszi íz.

Aki hozzá van szokva a "bóti " kitudjamibőlkészült 100 ft/5 liter nemtudommihez, az biztos nem fogja elkészíteni, úgyhogy nem is tudom minek írom ide, hogy módjával fogyassza, mert erősen lazító hatása van annak aki tényleg nincs hozzá szokva:))))



2011. július 21., csütörtök

Egy cserép.................kenyér !!!!

Most madarat   lehet fogatni velem !

Pár hete már megpróbáltam a virágcserében sütött kenyeret. Gondosan beáztattam a cserepeket, megdagasztottam szépen a klassz kis kenyértésztát, beletettem a cserepekbe,  aztán hiába volt szép barnára sült a teteje, az alja, oldala bizony fehér és sületlen volt.

Gondolkodtam és arra jutottam, hogy nem kellett volna beáztatni annyira. Sőt egyáltalán sem.  A három cserép azóta is a konyhába csücsült.
Ma vettem egy újságot, hát mi van benne? Süssünk kenyeret cserépben!   Nosza.

A recept inkább kalácsos volt, tej, tojás  - ezeket kihagytam.
A fűszerezés is furcsa, kíváncsi vagyok milyen ízű lesz?     Lekvárt nem kenünk rá az biztos.


A recept, ahogy sütöttem:


50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 - 3 dl víz
teáskanál cukor
teáskanál só
két kisebb vöröshagymát összekockázunk és egy összenyomott fokhagyma gerezddel szépen megpároljuk vajon vagy olajon
1/2 teáskanál édeskömény - sima köménymagot tettem helyette
1/2 teáskanál szárított rozmaring
4 evőkanál apróra vágott kapor    - ennyit sokalltam , egy kis csokorral vágtam össze
csipetnyi szerecsendió
Önszorgalomból tettem bele 3 evőkanál burgonyapelyhet.

Gép megdagasztotta, bő fél óra alatt szépen megkelt.
Ekkor átgyúrtam, elfeleztem és gombócra formáztam.
Ha új a cserép akkor vajjal vagy olajjal ki kell kenni és mehet bele a  tészta.  Az enyémeket korábban kisíkáltam ugyan, de használtak voltak, ezért sütőpapírral béleltem,  NEM ÁZTATTAM !  , és így ment bele a tészta.

Megint bő fél óra kellett a kelésre,  megspricceltem vízzel a tetejüket, megszórtam maggal és mehettek a forró gőzös sütőbe.   Majdnem egy órát sültek.


Ez a recept a Blikk extra receptek c. kiadványból van.
A cserépben sütéshez kedvet pedig  ebből a könyvből kaptam:

2011. július 20., szerda

Svéd fahéjas tekercs



Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin
5 dl tej,  3-5 dkg élesztő
1 tojás
6 evőkanál cukor
1 kg liszt
csipet só
A vajat vagy margarint felolvasztjuk kis lábasban, a tejet ráöntjük, együtt langyosra melegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és egy nagy tálba öntjük.
5 dkg lisztet elveszünk és az összes többi hozzávalót beletéve jól kidolgozzuk a tésztát.



Letakarva a duplájára kelesztjük.

Töltelék: 25 dkg szobahőmérsékletű, lágy vaj vagy margarin
6 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál őrölt fahéj vagy kardamom
10 dkg őrölt mandula vagy dió
Az összes hozzávalót összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel.
Felsodorjuk, hosszában félbevágjuk. Kicsit kifordítjuk, hogy a vágás legyen felül és megfonjuk. 



Vajazott tepsibe tesszük, tojással megkenjük, cukorral meghintjük kb. 40 percig kelesztjük. Forró sütőben sütjük szép pirosra.

Ui. : nem kell elrémülni a kiló liszttől. Olyan finom a kalács, hogy ajándékba is lehet adni, de otthon is elfogy ha van egy két gyerek a háznál. A szomszéd gyerekek is imádni fogják.
Kardamomom nem volt mindig fahéjjal csináltam, mindenki szereti nálunk.


Amikor még híre hamva sem volt a gasztroblogoknak, a 90-es évek elején, közepén a Magyar Konyha  egyik számában volt ez a kalács. 

Nagyon tetszetős volt, finom is, a szomszédban is, nálunk is 3-3 gyerek, elég gyorsan elfogyott mindig. A gyerekek közül már egy sem lakik itthon, a legkisebb is középiskolás, de jó emlékezni, milyen is volt.  
Remélem majd egyszer nekik is eszükbe jut ennek a kalácsnak az íze.








2011. július 17., vasárnap

Illatos cipók

Ebből a blogból  származik a recept, valakitől elkalandoztam egyszer ide, és megjegyeztem. Ha szétnéztek sok szépet láthattok.
Olyan lisztjeim, ami az eredetiben írva vagyon nem voltak, így ami volt abból gazdálkodtam.

Összesen 75 dkg liszt kell, én vegyesen tettem:   20 dkg fehér tönköly
                                                                         20 dkg teljes őrlésű tönköly
                                                                         20 dkg durumbúza liszt
                                                                          5 dkg teljes őrlésű rozs
                                                                         10 dkg BL 55-ös finomliszt
Hozzátettem rendesen a 4 dkg vajat
                                     2 dkg élesztőt
                                    200 gr joghurtot
                                      két kismérő kanál sót
                                      180 gr vizet és 180 gr tejet, ezt nem egyszerre.

Dagasztógép szépen bedagasztotta, majd egy órán keresztül kelt.
Deszkán átgyúrtam, elfeleztem és hosszúkásra formáztam.
Kisebb tepsibe sütőzacskóba tettem mindkettőt. Lisztet szórtam a tetejükre, éles pengével , a pengét ferdén tartva a közepét végig vágtam.
Bő fél órát kelt még,  aztán ment az előmelegített sütőbe.  Amikor már szép barna volt a zacskót letéptem a tetejükről és úgy sült vagy 10 percig.
Tetszik !

2011. július 14., csütörtök

Hideg gyümölcsleves

Az idejét sem tudom mikor írtam leveses posztot. Meg egyáltalán. Hiába , meleg van. Nagyon meleg. Az embernek még ahhoz sincs sok kedve, hogy megmozduljon, nem hogy fényképezzen. Nem tagadom, a hűs szobában azért a posztot megírni nem nagy nehézség, már ha a szoba hűs:)
Mert a miénk nem az. Emeleten lévén minimum 28 fok szobánként, még akkor is, ha folyamatosan megy a ventilátor, és a sütőt sem kapcsolom be. Istenem, mi lenne , ha bekapcsolnám????

Na mindegy ez van. Szeressük ezt is és örüljünk annak amink van. Jelen esetben melegünk:)


Ez a leves a nyári abszolút kedvenc. A legegyszerűbb, és a legegészségesebb. A gyümölcsök tetszés szerint variálhatók, kinek mi érik a kertben, vagy a piacon.


Hozzávalók:
1 liter tej
2 dl tejszín vagy
2 dl joghurt
kevés cukor vagy méz,
darabka fahéj
gyümölcs minden mennyiségben

Először is a tejet felforralom a fahéjdarabbal. Lehűtöm. A fényképen látható üvegben a piros gyümölcspép málna és ribizli nyersen turmixolva. A pépből legalább 5 nagy kanállal teszek a turmix gépbe, most beleaprítottam 2 db őszibarackot, és egy darab banánt. Felöntöttem a lehűtött fahéjas tejjel, tettem bele 2 dl natúr joghurtot, ízesítettem mézzel. Alaposan összeturmixoltam Ez az alap. Ebbe megy az éppen aktuális gyümölcs. Nálam most őszibarack, málna, sárgadinnye, banán.

Ha savanykás gyümölcsöm van, akkor tejszínnel készítem, ha édeskés, mint most , akkor joghurttal.

2011. július 11., hétfő

Vasárnap képekben
















Összesítés:  kb. 200 látogató regisztrált. 15 bio kiállító jött el.  Megfőztünk 60 kiló húst, mára maradt egy ebédnyi belőle.
Sütöttem 11 ilyen nagy , több mint 2 kilós kenyeret, ebből maradt felszeletelve egy kilóra való.
Többet elkértek így egészben, volt aki csak 2 szeletet kért.
A sógornőm hozott 3 nagy tepsi gyümölcsös kelt pitét. A segítségeim a kemencében egész délelőtt vagy 10 tepsi, adag különböző kelt kalácsot sütöttek. A paprikás kácsiból Észtországba is vittek egy termetes rudat.
Ezer köszönet a szomszédasszonyaimnak és Gabojszának.

Mivel meleg volt pincehideg szódavizet ihatott mindenki, persze bort is lehetett kóstolni, sőt !

ITT is olvashattok a Bionapról.