2009. július 29., szerda

2009. július 24., péntek

Őszibaracktorta


Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1/2 citrom héja
8 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
Töltelék: 30 dkg magozott, hámozott őszibarack
10 dkg szeder ( de málna vagy egyéb bogyós is jó lehet )
2,5 dl habtejszín ( növényi nem jó )
6 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
1 vaníliás cukor
2 ek vaníliás pudingpor
A tésztához valókat összegyúrjuk, folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük min. 30 percet.
Ekkor kivesszük, kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát úgy, hogy kb. 3 cm -es pereme legyen, és sehol ne legyen rajta lyuk.
A barackokat negyedeljük és a tésztára tesszük. Rászórjuk a szedret.
A tejszínt a tojással, a vaníliás pudinggal és a cukorral habverővel összekeverjük és ráöntjük.
A tészta szélét ilyenkor ha lenyomogatjuk akkor egyforma magas lesz a töltelékkel.
180 fokos sütőben megsütjük. Kb. 40-50 perc.
Sülés után kihűtjük és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a tésztája puhuljon. Így szépen lehet szeletelni, törés nélkül.
Bekerülési költséget pontosat nem tudok, a barack, a tojás, a szeder ingyen volt.
Úgy gondolom 1000 Ft körüli az összeg, de 12 szelet süteményre elosztva az nem olyan sok.
A munka minimális, tényleg gyorsan és könnyen egy nagyon finom süteményt kapunk.
Az újság szerint, ha 12 felé vágjuk egy szeletben 220 kalória van.

2009. július 21., kedd

Spagettiszósz


Eddig mindig kész szószt vettem, illetve port, és feljavítottam kis itthon eltett paradicsomlével.
De ha már így előtérbe került jogosan az házi ízek fontossága, nekiveselkedtem ennek a szósznak.
Így készült:
2 kisebb vöröshagymát összekockáztam, két gerezd szeletelt fokhagymával olajon megpároltam.
5 szép piros, érett paradicsomot , mint az almát, meghámoztam, (lehet forró vízbe dobni és lehúzni a héját ) kockára vágtam.
Rátettem a hagymára és nagy lángon elkezdtem főzni. Addig főztem, míg szét nem esett a nyers paradicsom.
Fővés közben tettem hozzá saját főzésű ketchupot, sót, kis cukrot és oregánót.
A húst külön pirítottam meg, és kevertem a paradicsomhoz.
Tudom, sok a hús benne, de a kosztosom saját bevallása szerint is, rosszul viseli a húsmentes napokat ( neki ezek a nehéz napjai ), meg nem is annyira szereti az olaszos ebédeket.
De, azt mondta, érezhető a különbség !
Ez nem mondható gyorsan elkészülő ételnek, bár ha paradicsomkonzervet vesz valaki.......

2009. július 19., vasárnap

Majonézes zöldbabsaláta


Ezen a képen a tojás inkább csak díszítés. A lényeg a zöldbab.

A történet pedig úgy szól, hogy rádöbbentünk, mindjárt elmúlik a nyár, és még nem is sütöttünk semmit az udvaron. Ezen felbuzdulva, beszereztük a sütnivalókat, és tegnap estére beterveztük a garden partyt.
Az időjárásfelelős azonban közbeszólt.

Így mára tolódott a sütögetés. Scsevapcsicsa sült a parázs fölött, ahhoz készült ez a saláta.

Így készült: 40 dkg ceruzababot, zöld színűt , megpucoltam, feldaraboltam. Enyhén sós vízben
megfőztem. A főzővízbe egy evőkanál ecetet és egy gerezd fokhagymát is beletettem, a hagymát szeleteltem.

Mikor megpuhult leszűrtem, salátástálba tettem. Pici sóval, borssal fúszereztem.

10 dkg majonézt egy citrom levével, teáskanál cukorral, csokor összevágott petrezselyemzöldjével összekevertem, és a zöldbabra öntöttem, összeforgattam.

Egy kockára vágott főtt tojással és petrezselyemzölddel díszítettem.

Szeretjük a zöldbabot, de hogy ez ilyen finom lesz, arra nem gondoltam!

Azt meg, hogy milyen jól esett hozzá egy pohár 2007-es Cabernet Sauvignon, na azt csak az tudja, aki az asztalunknál ült !


És hogy mibe került mindez nekem? Számoljunk:

A zöldbabot a kertbe szedtem, ha veszem kb. 200 Ft.
10 dkg majonéz 80 Ft
egy tojás 25 Ft

Mindent felszámolva ( só, bors, citrom ) maximum 500 Ft, és akkor már az energia is benne van.
Kilencen ettünk belőle.

2009. július 18., szombat

Citromos csirkeragu leves

A Mindmegettén találtam valamikor pár éve. Többször megfőztem már, mindig sikere volt.
Tegnap régi kedves barátok jöttek, hosszú útról, ők kapták.

Így készül:

Hozzávalók: egy közepes vöröshagyma kockára vágva
Csirkemell filé 4 db azaz két csirke mellehúsa kockára vágva
egy csomag előfőzött rizs
két citrom
ételízesítő
egy csokor kaporlevél

Vajon vagy olajon megfuttattam a hagymát, majd a húst rátettem és fehéredésig sütögettem.
Felöntöttem 2 liter húslevessel, vagy vízzel, és ételízesítővel ízesítettem.
15-20 percig főztem.
A tasak rizst a levesben főztem 10 percig majd kivettem.
Egy citrom levét kifacsartam, a levesbe tettem.
A másik citromot félbe vágtam és elszeleteltem, szintén a levesbe tettem.
Meghintettem kaporral, és ízlés szerint utánsóztam.

Lehűtöttem, majd tálalás előtt beletettem a rizst is.

Szuper !

2009. július 15., szerda

Joghurtos sárgabarack desszert

Ilyen meleg nyári napon jól esik ebéd után, vagy a délutáni kávé mellé egy hűs desszert.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sárgabarack
5 cl baracklikőr
citromlé
4 levél zselatin
5 dl joghurt
vaníliás cukor 1 csomag
4 dkg méz
1,5 dl tejszín
díszítéshez vágott mogyoró, mandula, barack.

Elkészítése: A barackot megmossuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk. Meglocsoljuk a likőrrel és a citromlével.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
A joghurtot a vaníliás cukorral és a mézzel elkeverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük.
4 desszertes poharat lehűtünk.

A zselatint forró vízben feloldjuk.
A joghurtot, a tejszínt és a zselatint összeforgatjuk.
A desszertes poharakba a barackkal rétegezve belerakjuk.
Tetejét mandulával, mogyoróval és citromfű levéllel díszítjük. Lehűtjük.

Ha valaki nyaral, egy pohár pezsgőt nyugodtan ihat utána !

2009. július 14., kedd

Kelt almás palacsinta

Van egy Éva almafánk. Most érik. Kicsik és kukacosak az almák, nem lett permetezve, de ha szépen és ügyesen kivágjuk a rosszat, a többi része finom.

Zöldbableves után jól fog esni a belőle készült palacsinta.

Hozzávalók: 4 dl tej ( eredetileg 6 dl volt, de ezt sokallom )
1 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
20 dkg liszt
4 tojás
2 nagyobb alma
fahéj, porcukor, csipet só

Az élesztőt 1 dl tejben egy kockacukorral felfuttattam.
A 4 tojás sárgáját az evőkanál cukorral, a liszttel , a többi tejjel összekevertem.
Az almát meghámoztam, felszeleteltem. A tojásfehérjét kemény habbá vertem.

A habot a tojássárgájához adtam, majd beleforgattam az almát is.
Teflonserpenyőben vastagabb palacsitákat sütöttem. 8 darab lett. Megfordításhoz kell egy kis merészség, vagy két serpenyőt használjunk a sütéshez, vagy mint én , palacsinta lapáttal egy gyors mozdulattal fordítottam.

Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

2009. július 9., csütörtök

Zöldbab télire


Sok a zöldbabom, és kevés a hely a fagyasztóban. Ezért üvegbe teszem .
Így készül: a zöldbabot megpucolom és összevágom. 2 % -os sós vízben ( 1 liter víz 2 dkg só ) roppanósra főzöm, ez 5-10 perc.
Szűrőkanállal előmelegített üvegekbe szedem. Rámerem a főzőlevét.
Minden üvegre mokkáskanálnyi 20 %-os ecetet öntök, illetve késhegynyi szalicilt. Ez talán el is maradhat, a hőkezelés mellé nem igazán kell.
Fémtetővel lezárom és lassú tűzön, gyöngyöző forrással 15-20 percig dunsztolom.
A vízben kell kihűlnie.
Többször csináltam, több évig eláll. Télen csak ki kell nyitni és melegítés után kész is a köret.

2009. július 1., szerda

Saját kezűleg

A piacon nagyon finom gyümölcsös joghurtokat is árulnak. Tavasszal rákaptunk.
Mostanában azonban inkább itthon készítek. Árulnak autóval rendes házi tejet. Azt is isszuk. Ha marad, de venni is szoktunk hozzá, megaltatom.
Gyümölcs van. Meggy,ribizli , málna, kajszi, őszibarack. Aztán az "ellopott " ízek: mézes-mentás, citromos. Lesz szilvás-fahéjas, almás-fahéjas később.

Nagyon finomak, próbálkozzatok vele!