2009. augusztus 31., hétfő

Sóska főzelék

Gyerekkoromban ettük ugyan a vadon növő sóskát, de asztalra nem került nálunk. Anyósomnál ettem, és Ő tanította meg a készítését is.
Mérni nem szoktam a mennyiségeket, ide is csak tájékoztató jellegű receptet írok.
Így készítem:
A sóskát megmosom, kiválogatom. A levél főeréről leszakítom a levéllemezt. Ha ehhez nincs kedv, akkoris a levélnyelet le kell szedni, és akkor én késsel összevágom a levelet, különben hosszú "cérna" formájában a rostok benne maradnak a szószban.

Lábosban olajat hevítettem, rádobtam a sóskát. Közepes lángon gyakran kevergetve pépesre pároltam. A nagy helyet foglaló levelek elég kevés péppé esnek össze. Két evőkanál lisztet és fél liter tejet simára kevertem, majd ráöntöttem. Ízlés szerint cukroztam. Felforr és már kész is van.

Főtt hússal, bundás kenyérrel , tükörtojással kiváló második fogás.

Érdekesség: a sóska a növényrendszertanban a Keserűfűfélék családjába tartozik.
SÓSkának hívjuk, és savanyú íze van.

2009. augusztus 25., kedd

Befőző fazék

Beruháztunk. Ugyan mindjárt vége a befőző szezonnak, de azért szilvával kipróbáltuk.

29 literes, 9 befőttes üveg fér el benne. Beállítható a hőfok, csap van az oldalán, leveket is lehet vele készíteni.

Német ismerősökkel jó hozatni, interneten rendelve egész sokkal olcsóbb, mint boltban vásárolva.


2009. augusztus 24., hétfő

Közérdekű

Akit érdekel: a Metró áruházakban lehet kapni kenyérsütőgép üstöt és lapátot.

2009. augusztus 16., vasárnap

Csőben sült cukkini provence-i módra

Előre írom, nagyon finom ! A látvány meg nem ilyen kéne legyen, de valószínű a recept sem volt leírva rendesen, meg én is rontottam egyet rajta.

Így készül :

Hozzávalók : 1 kg cukkini
25 dkg rizs
50 dkg fagyasztott spenót
2 hagyma, 3-5 gerezd fokhagyma
fél liter tej
2 ek liszt
10 dkg sajt

A rizst előfőzzük. Ez annyi, hogy forrásban lévő vízben, mint a tésztát beleöntjük, amikor újra felforr egy percig főzzük, majd leszűrjük.

A cukkinit lereszeljük, besúzzuk, kicsavarjuk a levét. Nem öntjük ki, felhasználjuk később.

A hagymát olajon , vajon, megpároljuk, rátesszük a spenótot, rányomjuk a fokhagymát. Megszórjuk 2 ek liszttel.
Ráöntjük a cukkini levét és fél liter tejet. Felforraljuk.
Besűrűsödik, levesszük a tűzről.
Beletesszük a cukkinit, a rizst, a sajt nagyobb részét.
Ízlés szerint utánsózzuk, borsozzuk.
Jénaiba, tepsibe öntjük és a maradék sajtot a tetejére szórjuk.
180 fokos sütőben megsütjük.

Mint elől írtam nagyon finom. Én a rizst benne hagytam a főzővizében, és nagyon elázott, nem szívta fel a cukkini levét sülés közben. Mert ennek kocka alakúnak kéne lenni, mint egy rizsfelfújt.

Tökéletes étel, ha észrevétlenül és orvul spenótot akarunk etetni a családdal.

Nagy adag, egy családi ebédre bőven elég a fele is.

2009. augusztus 12., szerda

Tárkonyos raguleves

Én így főztem:

A húst kockára vágtam. A zöldségeket ( sárgarépa, petrezselyem, krumpli, hagyma, karfiol ) szintén kockára illetve rózsáira szedtem a karfiolt.

Kevés olajon megpirítottam, átsütöttem a húrt, rátettem a zöldségeket. Kicsi vizet öntöttem alá, hogy ne süljön le.
Sót, borsot szórtam rá.
Rövid párolás után felöntöttem vízzel. Utánízesítettem és puhára főztem.

A végén tejföllel elkevertem a tárkonyt és belekevertem.
Aki úgy szereti tésztát is főzhet bele.

2009. augusztus 11., kedd

Sajtos hagymaleves

Egyszerűen imádom. Általában húsleves van vasárnap nálunk, mint rendes konzervatív háztartásokban. Ez , ami helyette lehet.

A zsemlét többnyire sütőben pirítom, most serpenyőben csináltam, kicsit meg is kapta, és a végén sajtot szórtam rá.

Így készítem:

Fejenként egy közepes hagymát felszeletelek. Vajon megpárolom, felöntöm. Húsleveskockával ízesítem és kb. 15 percig főzöm. Ekkor beleteszek egy maréknyi reszelt sajtot, őrölt borsot, csipet szerecsendiót és elzárom a tüzet alatta. Mert elkészült.

Tálaláskor megszórtam petrezselyemzölddel és a pirított zsemlekockákkal.

Gyors és könnyű elkészíteni, garantált a siker.

Belereszeltem kb. 10 dkg sajtot, ez 220 Ft volt ( biopiaci sajt volt ).
A két hagyma, a zsemle, a fűszerek, maximum 4-500 Ft, amibe kerül.

2009. augusztus 9., vasárnap

Szicília torta

Bevallom , Csokiparány kókuszos csokis tortáját szándékoztam elkészíteni ma. De a boltos a kezembe nyomott néhány limettát, amit múltkorjában rendeltem nála.
Így ez a desszert lett a nyerő. Ami késik nem múlik, a kókuszos is el fog készülni hamarosan.

Az újságban ez volt az ajánlás:

" A várva várt desszert több egyszerű édességnél: frissítő, akár az erdő susogása. "

Hozzávalók: tészta: 50 gr kukoricapehely
50 gr pirított kenyér
50 gr babapiskóta
125 gr vaj

Krém és díszítés: 8 lap fehér zselatin vagy egy csomag zselatinpor, 20 gr
4 limetta, zöld citrom
500 gr joghurt , 3 Millit vettem
100 gr cukor, 50 ml citromlé
250 ml tejszín

Így készül: a tésztának valókat összetörjük. Az olvasztott vajjal elkeverjük és egy 26 cm-es tortaformába nyomkodjuk, hűtőbe tesszük.

2 citrom zöld héját lereszeljük, félreteszszük.
A citromokat kifilézzük. Késsel, mint az almát meghámozzuk , és a belső hártyák közül kivágjuk a gyümölcs húsát. Kistányér fölött dolgozzunk, hogy a levét is felfogjuk.

A zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk.

A joghurtot összekeverjük a cukorral és az 50 ml citromlével. A zselatint mikróban addig melegítjük, hogy feloldódjon, majd vékony sugárban a joghurthoz adjuk.
A tejszínből habot verünk.
Mire kész a hab, a joghurt is elkezd keményedni a zselatintól.
Összekeverjük a tejszínhabot és a joghurttot, majd hozzáadjuk a zöldcitrom gerezdeket.
A tortaformába símítjuk, rászórjuk a citromhéjat és a hűtőbe tesszük.

Hűtőbe tesszük dermedni.
Tálaláskor citromfű levelekket és citromszeletkékkel díszítjük.

12 szelet lesz belőle, kalóriatartalma szeletenként 260 kcal.

Kezdőknek is ajánlom, kevés munkával egy fenomenális desszertet készíthetünk, gyönyörű, frissítő, finom.


2009. augusztus 6., csütörtök

Részeges szilvalekvár

Anyósomtól kaptam egyszer ezt a receptet, minden névben szoktam főzni. Ez az a lekvár, amit ha mondom is, hogy szilvalekvár, a János mindíg megkérdezi, hogy ugye ez meggylekvár ?

Így készül:
5 kg szilvát húsdarálón ledaráltam. Lábasba öntöttem a nem túl szép darálmányt, 45 percig főztem. Amikor állandó keverés mellett folyamatosan forr, onnantól kell számolni.
Jókat poszog, vigyázni kell, mert forró és éget.

45 perc után beleöntöttem 1 kg kristálycukrot, 5-6 vaníliáscukrot, 2 dl rumot.

Így még további 15 percig főztem, majd üvegekbe töltöttem és betakargattam.

Nagyon finom fűszeres lekvár. Nem lesz kemény, de palacsintába, rizskoch mellé, meg persze kenyérre kalácsra is kiváló.

Nyers ecetes szilva

Ez az alapanyag, a kész termékről nem tudtam rendes képet, mert csillogott az üveg.

RECEPT:

Körömnyi kéndarabot (kénlapból fél cm-nyi csíkokat ) meggyujtunk, és a befőttes üvegeket a szájukkal ráborítjuk.
Mikor az üvegek megtelnek a kéngőzzel, beledobjuk a megmosott , hamvas szilvát. ( Egyik kezemmel a szilvát raktam, másikkal úgy fogtam az üveget, hogy minél kevesebb kéngőz jöjjön ki belőle. )
Azonnal rámertem a forrásban lévő szirupot : 1 liter vízhez 20 dkg cukrot és egy dl 20 -os ecetet adtam, felforraltam, és lobogó forró levet mertem a szilvára.
Rácsavartam a kupakot, és száraz dunsztba tettem.
12 üveg lett.
Télen sültekhez kiváló és különleges.
Vigyázni kell, a kéngőz nem túl kellemes, ha beszippantjuk.
Egyéb tartósítószer nem kell, a kén tartósít.

2009. augusztus 5., szerda

Pároló edény

A mai ebédünk nagyon egyszerű volt. Párolt halfilé, krumplival, cukkinival, rizzsel.
Főpróba volt.
Merthogy kaptam én a drága Pendzsi barátnémtól egy pároló szerkentyűt. A lányaimnak van már ilyen, egyik használja néha, a másik nem.
A használati utasítása elég szűkszavú, hát improvizáltam is kicsit, belemagyaráztam is kicsit a leírtakba.
Alulra kerültek a halak, sóztam, borsoztam, kis citromlevet csavartam rá és egy pár szál borsikafüvet fektettem a tetejére.
Középre került a köret. Az újkrumplit vékony karikákra vágtam, megsóztam és az edénykébe tettem. Mivel a cukkini könnyebben puhul, ezeket a krumpli tetejére tettem, megsóztam és fokhagymát vágtam rá.

Ez a felső edény izgatott leginkább. Itt lehet pl. rizst főzni. Valami ilyesmi volt a füzetben, hogy plusz két dl víz kell a rizshez. Hogy alulra vagy a rizsre nem derült ki, én mindenesetre a rizsre öntöttem.
40 percre állítottam az időzítőt.
Ilyen , amikor dolgozik.

30 perc is elég lett volna.

A rizs gyönyörűen, pergősre párolódott.
A hal persze természetesen omlós puha lett. Ugyancsak ilyen lett a krumpli és a cukkini is.

Teljes a siker, biztosan sokat fogom használni a berendezést. Zsír nélkül , könnyedén lehet benne főzni.
900 Wattos, kb. 40 forintba került az elhasznált villanyáram, ami úgy gondolom nem sok.

2009. augusztus 4., kedd

Őszibarack krémleves

A befőzésre alkalmatlan puha barackokból ebédre levest főztem.

4 barackot meghámoztam, leszedtem a magjáról. Annyi vízzel, hogy jól ellepje feltettem főni. Fűszereztem is, egy evőkanál cukorral, fahéj darabbal, citromhéjjal.

Pár perc fővés után botmixerrel pürésítettem. Egy barackot héjastol szép vékony szeletekre vágtam és bele tettem. Kis citromlével finomítottam, és tejszínnel selymesítettem. Épp csak hagytam felforrni.

Tálaláskor lágyra vert tejszínnel, citromfűvel és őrölt fahéjjal díszítettem.



Ez igazán gyors és könnyű.

4 tányér leves lesz belőle, és max. 300 Ft a bekerülési költsége.

Befőzés


Kezdő háziasszony koromban fontos szempont volt, hogy a lehető legegyszerűbben tudjam készíteni a befőtteket.

Ez egy ilyen recept, nem kell dunsztolgatni se vizesen , se szárazon.
Nem emlékszem, hogy valaha is megromlott volna az így eltett gyümölcs.
A receptet akkor sok éve F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című könyvében találtam.

Így szól:
1 kg cukorból másfél liter vízzel szirupot főzünk. Keverünk bele két kávéskanál szalicilt.
A megpucolt, feldarabolt barackot kisebb adagokban - mint a tésztát szokás - kifőzzük.
A gyümölcsöt szedőkanállal az üvegekbe szedegetjük.
A forrásban lévő szirupot rámerjük.
Másnap kötjük le.

Én nem teszek a szirupba szalicilt, hanem a befőtt tetejére, késhegynyit. Le is fedem, sőt kicsit be is takarom. Ez a lé, 9 üveg barackra elég. Amíg ez a barack megfől a szirupban, a többit le lehet takarni, de anélkül sem hűlik ki. Elég sok belefér így egy 720 ml-es üvegbe, mert kicsit összeesik, és lehet tenni rá gyümölcsöt.

2009. augusztus 2., vasárnap

Hamuban sült pogácsa...

helyett napraforgó kenyér vagy kalács. Kétszer is sütöttem, ez a képen a második.

Az elsőből ettünk, aztán vitt belőle az Anna.
A másodikból vittek a Juditék, az Eszterék, egy kicsit itthon is hagytam kóstolónak.

Gesztenye receptjét sütöttem, a második nagyon szép lett.
Mértem mindent, ezeket tettem bele:

66 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
4 dl tej
1,25 dl étolaj
1 nagyobb tojás
teáskanál cukor
teáskanál só
5 dkg élesztő.

Az elkészítés módja a www.gesztenye.blogol.hu oldalon szép részletesen megtalálható.

Az itthon maradt részt hideg tejjel épp most eszi a párom.