2011. szeptember 29., csütörtök

Olajos paprika télire

Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen.
Errefelé ún, sváb paprikából készítik ezt a savanyúságot, ami kisebb nagyobb piros paprika, húsos, némelyik csípős. A magját a  Mídi néni és a Regina néni és a többiek is maguk szedték minden évben.

Én meg rendeltem a boltban 5 kiló pritamint.   Gondoltam ledarálom, sóval elteszem.   Aztán meggondoltam magam:)

Recept :   10 kiló paprika
                4,5 liter víz
                7,5 dl 20 %-os ecet
                50 dkg cukor
                4 kávéskanál só
                 szalicil
                 étolaj

A paprikát alaposan megmossuk és elszeleteljük.  A pritamint könnyű, gerezdekből áll, én minden gerezdet még legalább félbe vágtam.

A vizet a cukorral, sóval, ecettel felforraltam és annyi paprikát tettem bele, hogy kényelmesen lehessen megkeverni.
Újraforrástól 5 percig főzzük a paprikát.  Ekkor szűrőkanállal előmelegített üvegekbe szedtem őket.  Megroggyan, tehát majd lehet még a tetejére tenni a következő adagnál is.  Azt bele kell kalkulálni, hogy a tetejére olaj kell, tehát helyet kell hagyni annak is.
Amikor minden paprika üvegben van,  akkor tettem a lébe a szalicilt.
Rámertem a levet, és egy cm vastagon olajat öntöttem rá.
Itt már rajta az olaj, nem igazán látszik, higgyétek el:)

Lezártam és kész. Dunsztolni nem kell, mert az olaj lezárja, elzárja a paprikát.


Mindent  feleztem a hozzávalókból. Az 5 kiló nyers paprikából 9 üveg savanyúság lett. Elég is.
Télen majd elővesszük.

2011. szeptember 26., hétfő

Töltött kel mazsolás mártással

Bátran mertem főzni az alábbi receptet, mert a  mazsolamártás  nagy kedvenc nálunk.

Ott kellették magukat a kelkáposzták a zöldséges polcon. A Príma Konyha Magazin elején pedig ott virított , hogy mit is főzzek belőle.

A külső nagy leveleket, szám szerint 12-t,  leszedtem és forró vízben előfőztem. Kiszedtem, lecsepegtettem.  A vastag eret levágtam.

Töltelék:  60 dkg darált hús
               20 dkg rizs, előfőzve
               1 tojás
               2 szelet vízbe áztatott kenyér, bár ha rizs van benne, talán nem is fontos.
               1 közepes sárgarépa almareszelőn lereszelve
                só, bors, szerecsendió

A masszát összegyúrjuk és a kel levelekbe töltjük.
Szép sorba egy lábasba rakjuk és felöntjük víz és száraz fehér bor 1:1 arányú keverékével.  Jó lesz csak vízzel is, de nem kell félni a bort használni. Az alkohol elpárolog 72 fokon, az ízanyagok viszont emelik az étel élvezeti értékét.
Hintünk rá egy kanálhegynyi fahéjat, pár szegfűszeget és rászeletelünk egy kisebb citromot.  Belemorzsolunk egy húsleveskockát, majd lassú tűzön megfőzzük.  Kb. egy óra kell neki.

Kiszedjük a tölteléket, és a mártást elkészítjük.

10 dkg cukrot karamellizálunk, szép világosra. Rászűrjük a hús levét, beleteszünk 10-15 dkg mazsolát. 5 percig főzzük.
2 dl főzőtejszínt  2 evőkanál liszttel elkeverünk és besürítjük vele a mártást.  Nekem híg maradt, étkezési keményítővel behabartam még.

Tálaláskor tányérra teszünk egy tölteléket és mellé, ráöntjük a mártást.

Hogy milyen ?  Aki szereti a hús-gyümölcs párosítást, annak érdemes kipróbálni. . Olyan finom és különleges ízeket  kapunk cserébe, akármilyen ünnepi asztal méltó étele.

2011. szeptember 25., vasárnap

Csokoládés körtetorta

Lehet valami titkos vonzalom a körte a csokoládé és közöttem:)  Ez a negyedik ilyen recept.

A mai ebéd máshogy alakult, mint reggel gondoltam.
A második fogásnak kinéztem egy kelkáposztás receptet, de kaptunk töltött káposztát, így csak levest kellett főznöm.
Szép körtéket vettem, gondoltam egy ILYEN sütire, de a Príma konyha hátuljában egy másik recept elcsábított.

Így készül:

10 dkg étcsokoládét 1,5 dl tejszínnel gőz fölött megolvasztunk.
Meghámozunk 2-3 körtét, negyedeljük, citromlével meglocsoljuk, hűtőbe tesszük.

12,5 dkg cukrot  3 egész tojással habosra keverünk. Több részletben hozzáadunk, folyamatosan keverve, 12,5 dkg szoba hőmérsékletű vajat. Belecsorgatjuk a langyosra hűlt olvadt csokoládét.
Összeforgatjuk 25 dkg liszttel és egy csomag sütőporral.

Egy kisebb, 24 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, liszttel, vagy kibéleljük  sütőpapírral. Belekenjük a masszát. A tetejére rakjuk a körtéket úgy, hogy a szára felőli rész kerüljön  a közepe felé. Kissé bele is nyomkodjuk.

Előmelegített, közepesen forró, 180 fokos  sütőben 50-60 percig sütjük.

Ha kész, rácsra emeljük és megkenjük felforrósított baracklekvárral.
Amikor kihűlt hűtőbe tesszük, hogy a lekvár kissé rádermedjen.
Csokimázat öntünk rá, úgy, hogy lefolyjon az oldalára is.

Máz:   0,5 dl víz, 12 dkg porcukor, 15 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, kiskanál citromlé.

Én most a csokimázat kihagytam, majd télen teszek rá:)

2011. szeptember 11., vasárnap

Györgyfalvi zakuszka


Pár éve ott ragadtunk. Kértek valamit, hogy vinnénk-e?   Elvittük, aztán alig elindultunk tőlük, valami furcsa hangot adott az autó, és tudtuk, baj van. Pedig a kólát nem is hoztuk el , hiába készítette ki a Pendzsi, jót vidultam is rajta.  Aztán a kárörömért  büntetésül :)  náluk töltöttünk még pár napot.
Na, akkor írtam le recepteket. Édes, sós süteményekét, és ezt a zakuszkát is.

Vinettás zakuszka, ahogy a Pendzsi főzi

Hozzávalók:
2 kiló padlizsán (vinetta)
2 kiló paradicsom
2 kiló pritamin paprika
2 kiló húsos  tv paprika vagy amilyen van éppen
1/2 kg hagyma
só, 3-4 babérlevél
2-3 dl étolaj

A padlizsánt vaslapon vagy sütőben megsütjük. Jó feketére, kell, hogy égett íze legyen, úgy finom a padlizsánkrém is és a zakuszka is.  Betakargatjuk, ha eléggé kihűlt lehúzzuk a héját.  Ezt akármikor is megcsinálhatjuk, amikor kedvező áron kapunk padlizsánt.  Mélyhűtőből kivéve tökéletesen használható.
( A vinettát az oltyánoktól vesszük, jó sokat a piacon, mert ahol ők élnek ott terem a legjobb, legszebb vinetta.- mondta Pendzsi.)


A húsos paprikát ugyancsak megsütjük.  Tepsit alufóliával kibéleljük, beletesszük a paprikákat és szintén úgy megsütjük, hogy feketére égett részei is legyenek minél több. Jól betakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Lehúzzuk a bőrét. Egész könnyen lejön, szinte egyben marad a paprika húsa. Természetesen a csumáját, magját is kiszedjük.
Ezt is megcsinálhatjuk a főzés előtti napon.

A paradicsomot átpasszírozzuk, a hagymát a pritamin paprikát ledaráljuk, úgyszintén a lehéjazott paprikát  és a padlizsánt is.
Kiváló erre a célra a késes mixer.

A hagymát az olajon megpároljuk, rátesszük az összes többi hozzávalót.  Ízlés szerint sót, a babérlevelet, borsot.

Főztem vagy másfél- 2 órán keresztül, sűrű kevergetéssel, mert ha nem elég gyors a kavargatás, bizony forrón posszan a kezünkre e szósz.

Ági ott hammogott, nyammogott, megkóstoltuk mi is, ő is.  Igen-igen ízlett neki.  
Most a takaró alatt pihen, hogy elálljon sokáig.
Bízom benne, megéri a telet:)

Gyros kicsit másképp

A hétvégén még a jó időt kihasználva úgy határoztunk, (határozott a gyerkőc, hogy egészen pontos legyek), hogy kint ebédelünk a szabadban, valami jó kis könnyű nyárias kaját. A szokásos vasárnapi húsleves mellé gyrost készítettünk. Igaz egy kicsit másképpen készült mint ahogy szoktuk. Egészen pontosan nem a hagyományos módon a sütőben sütöttem hozzá a pitát, hanem egy jó nehéz vas serpenyőben.

A pita receptje innen

A tésztát , miután megkelt 12 egyenlő részre osztottam, gömbölyítettem, majd vékonyra nyújtottam. Forró vas lábasban szárazon 1-2 perc alatt átsütjük mindkét oldalát. Miután megsültek fokhagyás olívaolajjal átkentem, így könnyebben tekerhetők.

 Fűszerkeverékkel húst sütöttem, készítettem citromos, fokhagymás kakukkfüves joghurtos mártogatóst hozzá. A megsült pitákat zöldségekkel, a hússal és az öntettel feltekerve tálaltam. Nagyon finom úgy is, hogy egyszerűen cikkekre vágjuk a kisült lepényeket a mártogatósba tunkoljuk a finom ropogós szeleteket, mellé pedig a zöldségeket és a húst kínáljuk.


2011. szeptember 9., péntek

Céklás batyu

Első pillantásra megtetszett a TV Paprika Magazinban a képe is meg a recept is.  Céklákat úgyis ki kellett már szedni a földből, a kisebbekből készült ma ebéd.

Hozzávalók:  fél kiló cékla
                    2 ek olívaolaj
                    1 lila hagyma
                    1,5 ek mustármag
                    1 ek sherryecet ( helyette balzsamecetet raktam )
                    1 csipet cukor
                    3 ág kakukkfű vagy egy teáskanál szárított
                    28 dkg leveles tészta
                    15 dkg lágy kecskesajt ( egyszerűen túróval helyettesítettem)
                    1,5 ek méz
                    1 tojás

A céklát alufóliába csomagolva a sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük.  Kihűtjük. Ezt akár előző nap is lehet végezni. Meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.

Serpenyőben olajat forrósítunk. Rátesszük a vékony karikára vágott lilahagymát, megszórjuk a mustármaggal és 5-6 percig pároljuk.
Hozzáadjuk az ecetet a cukrot a kakukkfüvet, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve 2-3 percig forraljuk. Összekeverjük a céklával és kihűtjük.

A leveles tésztát belisztezett deszkán 3 mm-re nyújtjuk.  Négy egyforma kocka alakot vágunk ki belőle.
Közepére teszünk a kecskesajtból, kis mézzel meglocsoljuk.  Erre jön a cékla.  A tésztát ráhajtjuk, batyut készítünk. A széleit jól lenyomkodjuk, akár villával is rásegíthetünk. Megkenjük felvert tojással. Ha volt leeső tésztadarab, kidíszíthetjük vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire téve forró sütőben szép barnára sütjük.


Salátával, párolt zöldségekkel igazán finom ebéd vagy vacsora.

Barna bagett

A Nők Lapja Konyha c. újságban volt a recept.
Alapvetően a formázásával van bajom, de most  azt hiszem azt is megtaláltam itt. 

Tetszik a kenyér, szép vékony, de stabil, ropogós héja van, a belseje kissé tömörebb, mint gondoltam, de azt hiszem a viszonylag sok rozsliszt miatt lehet.

Recept pedig így szól:   55 dkg  finomliszt
                                    20 dkg tk rozsliszt
                                    10 dkg darált dió ( ezt   kihagytam )
                                    2,5 dkg élesztő
                                    2 ek olívaolaj
                                    3,5 dl víz
                                    2 kk só

A szokásos módon bedagasztjuk, egy óra kelesztés után átgyúrjuk, két bagettet formázunk belőle. A duplájára hagyjuk kelni. Ferdén bevágjuk a tetejét,  majd 200 fokos sütőben megsütjük.




Nem írok új bejegyzést, ehhez folytatom. 
Sütöttem fehér lisztből bagettet, csodálatos lett.


45 dkg BL 55-ös liszt, 15 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
kb. 4 dl víz, nem egyszerre adtam hozzá
1-2 evőkanál olaj

Dagasztottam kelesztettem.  Négy felé osztottam, megformáztam.  Egyet így, kalásznak, hármat a szokásos bagett formára.

Ez az Epi forma ez izgatott, ezért  tökéletesítettem:)


Ez az első, a rozsos recept.  

A formázásról képek:         bagett formázása.


                           

2011. szeptember 1., csütörtök

Bazsalikomos hideg paradicsomleves pálinkás habgaluskával

Recept INNEN.

Már kerestem a múltkori nagy melegben  egy hideg paradicsomleves receptet.  Akkor nem volt hozzá    bazsalikom, most viszont egy nagy szatyorral kaptam.  A nagy részéből  pesto lett,a maradékból  meg egy kis hideg paradicsomleves.

A receptet a fent jelzett belinkelt oldalon megtaláljátok, mégegyszer nem  írnám le.
Aki a paradicsomlevest egyébként is szereti, annak biztosan tetszeni fog, egy nagyon finom leves. Érdemes kicsit többet készíteni, mert elfogy.
Ha előző nap megfőzzük, meleg nyári napokon kiváló hűsítő  is.

Vodka helyett pici pálinkát használtam, azon egyszerű okból, hogy az van itthon.  Az alkohol kifől, de el is hagyható.
A levesbe a leveskockát ne tettem, szerintem felelsleges.

Érdemes kipróbálni, nem több munka, mint akármilyen másik leves.