2009. szeptember 24., csütörtök

Számmisztika

Egy bizonyos kor után ha végiggondoljuk az életünket , érdekes dolgokat figyelhetünk meg.

A Sors? Isten? A véletlen?  Ki miben hisz.

Mindketten egy-egy halott testvérnek köszönhetjük az életünket.
Elsőre egyikünket sem vettek fel a főiskolára, csak második nekifutásra.
Az első gyerekünk december 31-én született, kicsit korábban az előírásnál. Ha pont akkor születik, akkor január 20-án jön a világra, pont azon a napon, mint a János keresztanyja, akit szintén Gonda Eszternek hívtak.

A Judit szeptember 27-én született.
Amikor az Annának beírták a könyvbe, hogy szept. 25-ére várható, nevetve, mondtam, hogy azt a két napot  kiböjtöljük, és akkor egyszerre lesz a születésnapjuk.
Anna ezt biztosan meghallotta és jól megjegyezte, mert ő is szeptember 27-én született, 5 évvel később, mint a nővére.

A Juli szeptember 4-én jött közénk.  Talán órára pontosan akkor, amikor anyósomnak az a kisfiú, aki nem élt.  Azt hiszem furcsa érzések keveregtek akkor a dédiben.
Zsófi május 14-én, akkor van a nővérem legkisebb fiának is a születésnapja.

Március elején érkezik közénk egy újabb kis emberke.  Akkor is van egy csomó születésnap a családban.

Furcsa dolgok ezek. talán nem véletlenek.  Talán.

2009. szeptember 22., kedd

Szedett-vedett ebédünk

Néha befészkeli magát a fejembe egy étel képe, és addig nem hagy békén, amíg meg nem főzöm.

Ezzel is így voltam. Szombaton vettem póréhagymát, találtam egy kis darab cukkinit, ott kornyadozott a hűtőben, ízesítésül pedig egy kis sonkát is szeleteltem hozzá.

Tészta: 20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só

Töltelék: 2 kisebb póréhagyma
fél cukkini
10 dkg sonka
Ezeket olajon megpároltam, kicsit sóztam, borsoztam.

A tésztát 10 percig elősütöttem. Beletettem a hagymát, majd másfél dl főzőtejszínt 2 egész tojással elkevertem, ráöntöttem, és előmelegített sütőben megsütöttem.

A sütőformám 24 cm átmérőjű.

2009. szeptember 20., vasárnap

Körtés rétes

Kezdő sütögetőknek tökéletes sütemény. Gyors, könnyű és látványos.
Kell hozzá egy csomag mirelit leveles tészta, néhány körte,vaníliás cukor, darált dió, mazsola, egy tojás, mandulaforgács.

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni ( ilyenkor mindig a szó másik értelme jut eszembe, hogy a tésztát kiengedjük :)
2 mm vastagra kinyújtjuk, kétfelé elvágjuk, mivel 2 rúd rétes lesz belőle.
A körtéket hámozás után tetszőleges kockákra vágjuk, citrommal meglocsoljuk.
A tészta közepére, szépen csíkba,teszünk körtét. Megszórjuk vaníliáscukorral, daráltdióval, mazsolával. (Meg egy kis csokoládéval :)
Felhajtjuk az egyik oldalt, megkenjük tojással, ráhajtjuk a másik oldalt.
Az egészet bekenjük tojással, megszórjuk mandulával és forró sütőben szépen megsütjük.


Polenta spenóttal

A spenótot nem sokan kedvelik. Mostanában bújtatva adom asztalra, így maradék nélkül elfogy.
A szüretelőink ennek a köretnek határozottan megörültek.
Nemcsak látványnak szép a sárga puliszkán üldögélő spenótkupac (rosszindulatú egyének békának nézték), de ízletes is.

25 dkg kukoricadarát 5-6 dl forrásban lévő, enyhén sós vízbe szórunk és csomómentesre keverünk.
Egy kis tepsit vagy egy lapos jénait kibélelünk folpackkal, ezt olajjal megkenjük. Hűvös helyre tesszük.

Amikor már kihűlt és jól megdermedt a lepény, a spenótot megtisztítjuk, megmossuk. Olajon fokhagymával, borssal megszórva, sózni is lehet, de csak óvatosan, megpároljuk.
A legvégén juhtúrót vagy márványsajtot keverünk a levelek közé.

A puliszkát kiborítjuk, lehúzzuk a fóliát majd csinos kockákat vágunk belőle.
Minden kocka tetejére teszünk egy kiskanál sajtkrémes spenótot.

Köretnek is kiváló, de akár önálló ételnek, előételnek is megteszi.

Gyors és könnyű, nem került 1000 forintba.

2009. szeptember 19., szombat

Svédasztal feketemunkával

Teljesen szabályosan, számlával lefedve történt minden, mégis, ha tegnap betévedt volna egy munkaügyi ellenőr a szőlőnkbe, valószínű csúnyán nézett volna. Meg mi is vissza.

Svéd túristák jöttek ugyanis szüretelni.
A hajósi Pincefaluban találkoztak a Jánossal, majd szakszerű idegenvezetés és egy pince meglátogatása után lovaskocsival elbandukoltak a szőlőbe.


Ahogy befordultak a sarkon, az alábbi látvány fogadta őket:
Az asztalokon az ebéd volt, mert bizony délre járt az idő. Hideg sültek, saláták, süti, ásványvíz, bor , és bemelegítésnek, üdvözlésként egy jófajta stampedli pálinka.
Ebéd után balesetvédelmi oktatás következett, majd a szorgos munka.

Hagyományosan, puttonyba öntötték a vödrökből a szőlőt.
Gyorsan megteltek a kádak. Újra lovaskocsizás a pincéhez, majd darálás, préselés következett.
Öt órakor vacsorát kaptak, ragulevest, marhapörköltet krumplival, káposzta salátával, szilvás és almás pitét.

Búcsúzáskor megköszönték, hogy nálunk lehettek, jönnek jövőre is. Ízlettek az ételek.
A leszüretelt szőlőből készülő bort előre lefoglalták.
Volt egy beteg férfi közöttük, aki csak a magával hozott -gondolom gyógyszeres, fájdalomcsillapítós- italt tudta meginni.
Úgy búcsúzott, hogy majd ha meggyógyul visszajön, és végigkóstol mindent, amit most nem bírt.
Adja Isten, hogy úgy legyen. Visszavárjuk.

2009. szeptember 13., vasárnap

Körte és csokoládé: harmadik felvonás

Ez a kép nem a legszebb, viszont a süti ! Az valami mesés !

Így készül:
Tészta: 17,5 dkg liszt
10 dlg vaj
1 tojássárgája
csipet só
2 evőkanál cukor

Krém: 1,5 dl tejszín
1 tojás
1 sárgája

Töltelék: 3 körte
15-20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál cukor

A tésztának valókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük.
Krémnek valókat összekeverjük, hűtőbe tesszük.
Körtéket félbevágva meghámozzuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük úgy, hogy egybe maradjanak, nem hosszában, hanem keresztbe vágdossuk.
Csokit összetörjük. Konyharuhába a bontatlan csokit betekerem, sodrófával jól megpüfölöm.

Tésztát vékonyra nyújtva kibélelni vele egy 26 cm-es sütőformát. Közepét villával megszúrkálni, 10 percig sütni előmelegített sütőbe. Fontos, hogy a tészta ne legyen lyukas, mert kifolyik a tejszín belőle.
Kivenni, beleönteni egyenletesen a csokit, ráhelyezni a körtét, ráönteni a krémet, megszórni cukorral.
20-25 perc alatt készre sül.
Kihűlve szeletelni, de nem totál hidegen. Így a csoki még kicsit lágy és csodásan harmónikus finom ízeket ad a torta többi részével Igazi ünnepi édesség.

Körte és csokoládé : második felvonás

Ez volt a mai süteményünk.

Elkészítése: a tésztához összegyúrunk 20 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 6 dkg cukrot, csipet sót. Ezt írta a recept, de sehogy nem állt össze, ezért egy kevés tejet is adtam hozzá. Pihentettem egy órát.
24 cm átmérőjű sütőtálba nyomkodtam. A tészta közepére sütőpapírt tettem, bele babot és előmelegített sütőben 10-15 percig sütöttem.

Ezalatt elkészítettem a krémet.
Fél dl feketekávéval felolvasztottam 5 dkg étcsokoládét.
3 egész tojást 15 dkg cukorral habosra kevertem, majd hozzátettem a csokis kávét. Egy vaníkiás cukrot tettem bele, két evőkanál listet, fél csomag sütőport.
3 körtét félbevágtam, meghámoztam, a magházat kivágtam.
A képen látható módon a tésztára tettem.
A krémbe kevertem még 5 dkg darabosra tört mogyorót, majd a körtékre öntöttem.
150 fokos sütőben 40 perc alatt sült meg.
Étcsokoládét olvasztottam és rácsokat csurgattam a tetejére.

Egy kis tejszínhabbal biztosan finomabb lett volna, én többet vártam a recept és a kép alapján.

Körte és csokoládé első felvonás

Nigella sütötte egyik műsorában. A lehető legegyszerűbb, gyorsan elkészülő édesség.

Egy sütőtálat kirakunk körtebefőttel, szezonban finom érett körtével.
2 egész tojást 12 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáteszünk 15 dkg puha vajat és folytatjuk a keverést. 12 dkg lisztet, fél csomag sütőport, egy-két evőkanál jó minőségű kakóport adunk hozzá, és a masszát a körték tetejére kenjük.
180 fokos sütőben sütjük 20-25 percig, amíg a tetején úgy látjuk, hogy kész. Kanállal adagoljuk.

Egy nagyon finom, szaftos, belül krémes desszertet kapunk.

2009. szeptember 9., szerda

Kókuszos kuglóf

Százszor megfogadtam, hogy nem veszek több szakácskönyvet, sem újságot. A baj csak az, hogy ott virítanak az orrom előtt aboltban, az ujságospolcon. És természetesen szebbnél szebb, nyálcsorgató fotók vannak a címlapon.

Egyik ilyen mégiscsakmegvett újságból való ez a kuglóf. Ott sokkal szebb volt, a kelt kuglófokat jobban szeretem, eléggé morzsásan lehetett csak szeletelni.

Így kell sütni:

Hozzávalók: 4 tojás
25 dkg cukor
1,5 dl olaj
15 dkg tejföl, ez egy kispohár
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál citromlé
2 dkg kakaópor
10 dkg puha vaj
8 dkg kókuszreszelék

A tojások sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk folyamatos kevergetés közepette az olajat és a tejfölt.

Kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sütőport, a kókuszreszelék 3/4-ét.

Felverjük kemény habnak a tojásfehérjét a citromlével.

Összekeverjük a lisztet a tojássárgás masszával, majd beleforgatjuk a habot is.

Egy kuglófsütőt kikenünk margarinnak és liszttel. A fele tésztát beletesszük, eligazgatjuk. A másik felébe belekeverjük a kakót és a sárga tészta tetejére tesszük.
Villával spirális mozdulatokkal kicsit összekeverjük a két színű tésztát.

150 fokos sütőben sütjük, kb. 50 percig.

A 10 dkg puha vajat összekeverjük a maradék 10 dkg porcukorral és megkenjük vele a kuglóf külsejét. Végül megszórjuk a kókuszreszelékkel.

Ui. : a 10 dkg vajnak a fele is elég.

2009. szeptember 8., kedd

Aggódás, öröm, gyerekek

2006. szeptember 4-e nagy nap a mi családunkban. Ezen a napon a győri kórházban született egy kislány. Akinek a nagyszülei lehetünk.
Mára már 3 éves lett, jókedvű, ügyes, okos, szép, ahogy a háromévesek általában.
Tegnaptól óvodás. Én izgultam legjobban, jobban mint amikor az enyémeket vittem.
És bízom benne, hogy szeretni fog járni, hogy barátokat talál, hogy egy kedves, szeretőszívű óvónéni törődik vele, akinek nem a munkája, hanem hivatása a gyereknevelés.



2009. szeptember 6., vasárnap

Nem kell mindig kaviár

Délelőtt vásárba mentünk. Reggel feltettem a rendes vasárnapi húslevest. A legkisebb lángon, takarékon szépen megfőtt mire megjöttünk.

Volt itthon néhány csirkemell filé, azokat sós fokhagymás tejbe áztattam.

Szép gomba volt a boltban, abból mártást készítettem.
Olajon hagymát pároltam, rá a gombát. Megsóztam kicsit, és megpirítottam. Meghintettem liszttel, főzőtejszínnel felöntöttem. Ízlés szerint utánsóztam, borsoztam , összeforraltam. petrezselyemzölddel megszórtam

És elmentünk.

Amikor hazaértünk gyorsan tettem föl tésztavizet.
Vajon kisütöttem a csirkemellet.
A kertben a késői vetésű krumpli alatt szép kis gumók vannak, abból főztem, majd a hús maradék zsiradékán nagy lángon megpirítottam.

Hazaérkezés után 20 perccel asztalon volt az ebéd.

Édesség az nem volt, később ettünk jégkrémet.

2009. szeptember 4., péntek

Próbálkozás

Vagy öt éve megvan a kemence. Sokmindent sütöttem, főztem benne, kenyeret is, de nem igazán sikerült.
Ma nagy fába vágtam a fejszét, elhatároztam, hogy azért is! Csak tanultam valamit kenyérsütésből az utóbbi időkben!

Azt a receptet használtam, amit itthon a sütőben is szoktam. Szépen bekovászoltam, ahogy a képen is látszik. Krumplival, öregtésztával.
5 óra hosszat hagytam a kovászt dolgozni, erjedni.
Akkor dagasztottam. Kézzel, mert sok volt a tészta, 4 kiló lisztet raktam a vájlingba.
Amikor megkelt a tészta, kiszakajtottam. 3 kenyeret csináltam. Szakajtóm az nincs, még ! ezért nagy tálakba tettem konyharuhába, ott újra kelt.
Ekkor sütőlapátra borítottam, elláttam intelmekkel, süljél szép barnára, magasra, ropogósra, illatosra ! Vágást tettem a tetejére, megsimogattam vizes kézzel, és bevetettem a kemencébe.
Mivel nagyok voltak a kenyerek, másfél óra alatt sült meg. Közepes magas lett, kissé meglágyult a tészta kelés alatt. De illatos, ropogós, cserepes. És finom.

Ismétlés lesz, van még mit tanulni, de nem adom fel.

Egyik megy holnap reggel Pestre. A másik kettőt félbe vágva szétosztottam a szomszédoknak.




2009. szeptember 2., szerda

(Rámás )Szilvás sütemény

Tegnap szilvás lepényeket nézegettem, így kerültem ChefViki oldalára. Ő emlegette a Ráma sütiskártyákat.
Nekem könyvem van, nem kártya, de a könyvben is ott a recept.

Tészta: 30 dkg liszt
15 dkg Ráma
5 dkg cukor
1 db tojás
1 dl tej
2 dkg élesztő

1,5 kg szilva

A morzsához: 20 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin

Az élesztőt kevés cukorral a langyos tejben megfuttatjuk. A puha margarinnal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és fél óráig kelni hagyjuk.

Közben a szilvát megmossuk, késsel félbe vágjuk, kimagozzuk.

Egy kb 20 x 30 cm-es tepsit kikentem margarinnal kicsit. A tésztát lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam és bele tettem.

A szilvákat a belsejükkel felfelé rárakosgattam úgy, hogy kissé fedjék egymást.

A morzsához való cukrot , lisztet összekevertem, majd a margarinnal eldörzsölgettem.

A szilvához kell egy kis fahéj, ezt lehet a szilvára szórni, én most a morzsába kevertem, majd ráöntöttem szépen a szilva tetejére.

Előmelegített sütőbe tettem és addig sütöttem, hogy a tetején a morzsa is kicsit barnás legyen.

Langyosan szeleteltem nagyobb kockákra.

Calzone...

LIMARA után , szabadon. Ez nagyon finom lett ! A vendégünk két ilyen batyut megevett. Juhtúrót azt nem kaptam, ezért tehéntúrót tettem bele, kaporral, snidlinggel, petrezselyemzölddel fűszerezve.
Van egy célszerszámom, amivel összenyomogattam a tésztát, de azért kézzel még "kicakkoztam".

Most nagyon tetszik, más töltelékkel alkalom adtán újra megpróbálom.

Hidegen, paradicsommal még jobb volt vacsorakor, mint délben.

Aztán eszembe jutott, hogy hamár úgyis kapor van benne, akkor egy kis kapormártással is nyakon lehetne önteni.



2009. szeptember 1., kedd

Sajtos, ropogós tallér

A Böbsi hozta a receptet valahonnan. Ma, amúgy csak 40 kiló szilvával viaskodtam, de a kíváncsiság győzött, és amikor már a sütőben sült, főtt a téli szilvalekvár, nekiálltam ennek.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
15 dkg sajt
1 kispohár tejföl
2 tojás
fél csomag sütőpor
só, köménymag

Ezekből tésztát gyúrni, és a megfelelő célszerszámmal megsütni.
Egy pohár sör, vagy egy jó fröccs mellé kiváló.