2010. január 31., vasárnap

Vámpíroknak avagy a Mókus őrs nagykanállal eszik

A Borbarát Klub  (Mókus őrs ) disznót vágott.  Ez férfimunka, az asszonyokra a főzés jutott.

Áldozatot vettük, és élettelenül hozták a feldolgozás helyszínére.
Felénk forrázzák a disznót, majd egy kúp alakú kaparóval lekaparják róla a szőrt.

Egyenesen következik, hogy először reggel jó korán, vizet kell   forralni.  Mikor megérkezett az állat, belegurigatták a teknőbe, leforrázták, levakarták.
Még ott fektében a körmöket megperzselték gázpörkölővel, és leszedték.
Ezután , úgy hívjuk, RÉNFA , nem tudom honnan ered a név, na erre a hátsó lábainál fogva fellógatták.
Itt feketére perzselik, lemossák szép fehérre,szétszedik. Kettévágják.
Ennyi a kinti munka.
A többi tető alatt, fűtött helyen következik. Mármint a darabolás.

Ez a darált hús, 15 kg. Kolbász lesz belőle.
Ég a kezük alatt a munka !
A végeredmény !
Jöhet a Gyurka, megsült a hurka !

Disznósajt pöcökkel avagy svartli, svábosan elkötve.
Kettő ilyen gyönyörűség lett hagyva.


Persze ettünk és ittunk is közben.
Volt fogópálinka, forralt bor.
Hagymás vér.
Pecsenye.
Disznótoros paprikás.
Orjaleves.
Töltöttkáposzta.
Sült hurka, kolbász.
Sütemény.

Ezekről sajnos fotó nem készült.

Aki nem hiszi, járjon utána.

2010. január 14., csütörtök

Mirelit borsóleves


A zöldborsót úgy szeretem, amikor nyáron kimegyek a kertbe, leszedem, kifejtem és megfőzöm.
Jó esetben addigra van már friss petrezselyem, sárgarépa is.

Borsófőzeléket csak nyáron főzök.

Tegnap mirelit borsóból kivételesen finomra sikerüt a leves.
Mindig így főzöm:
A megtisztított , feldarabolt zöldségeket, -  borsó, répa, petrezselyem, kis krumpli - olajon kevés vizet aláöntve megpárolom.
Meghintem egy teáskanálnyi liszttel, (őrölt paprikával ) felengedem vízzel.
Nem főzök sósan, így elég egy kiskanál vegeta ízesíteni.
A végén kevés apró tésztát, vagy csurgatott tésztát főzök bele.

Az máig rejtély, hogy a mirelit gyalult tököt miért csak 1 kg kiszerelésben  lehet venni ?????

2010. január 11., hétfő

Kreatív?


Lekvároskukta  küldte ezt a díjat nekem.   Köszönöm.

A szabályok:   1. Be kell linkelnem akitől kaptam.
                       2. Le kell írnom 7 dolgot magamról, amit (esetleg) érdekesnek találhatnak mások.
                       3. Tovább kell adnom 7 blogbarátnak, be is kell linkelni őket.
                       4. Értesíteni kell őket.


Első pont teljesítve.
7 dolog?   És hogy érdekes lenne másoknak ? 

1.  Három lányom van, és a harmadik lányunoka két hónap múlva fog közénk születni .  Érdekelne, milyen   lehet fiú nagymamájának lenni, de ha mind a kilenc unokánk lány lesz, az se fog elkeseríteni.

2. Az igazi , a tanult szakmám szőlész-borász, valamikor régen Gyöngyösön kaptunk diplomát.  Ma is ezt gyakoroljuk a férjemmel.

3. Alapvetően optimista vagyok, bár az erőszakos emberekkel nem tudok mit kezdeni.

4. Hiszek az ujjászületésben, és szimpatikusak nekem azok a vallások, amelyek emberközpontúak.

5. Szeretem az állatokat, most csak egy macska (kép lentebb ) és két kutya "boldogít".

6. Mindíg szerettem olvasni, mert olvasni KELL. S zeretek a barátaimmal, a szomszédaimmal  együtt lenni, kirándulni, jókat enni , inni, beszélgetni.

7.  Több mint 30 éve élünk - írjam, hogy boldog ? - házasságban.  Ez sokmindent jelent, hogy egymás jó tulajdonságaiért elnézzük a rosszakat, ezt is, de én szívesebben hiszem, hogy  Ő nekem az igazi és viszont.

Ez talán több is, mint hét.
Cserébe had ne nevezzek meg konkrét személyeket. Annyiszor körbe ért már ez a játék, mindenki elárult magáról sokmindent.

Mégegyszer köszönöm.

Tojásleves


A kevésbé "úri" levesek közé tartozik, sokan nem szeretik, nem főzik.

Pedig van több előnye is.  Kevés alapanyag kell hozzá, gyorsan kész, ha jó a recept a kezdő háziasszony is sikert érhet el vele.
Nálunk mindenki szereti, bár a lányaim a köménymagokat sorba rakosgatták a tányér szélén.

Így főzöm:

Fazékba kis olajon megfuttatom a köménymagot. Csak addig sütöm közepes tűzön, kevergetve amíg elkezd pattogni.  Ekkor megszórom evőkanálnyi liszttel és tovább pirítom. Csak szép világosra.
Félrehúzom,  mokkáskanálnyi őrölt pirospaprikával megszórom, vízzel felengedem.
Amikor felforrott beleteszek fejenként egy elhabart tojást, kevergetés mellett.
Szórok bele ételízesítőt, ettől elég sós lesz, külön sózni nem szükséges.
Valamilyen apró tésztával gazdagítom.

 Lehet cifrázni.       Mi például sok levest, ezt is tejföllel esszük.
                             Ha van friss petrezselyem zöld akkor megszórom azzal is.
                             Lehet citromlével kicsit megsavanyítani.
                             Lehet a tojást egészben is belefőzni.

Zacskós helyett mindenképp finomabb, egészségesebb.
                
                            

2010. január 7., csütörtök

Egy kis stíriait a zord télben ?



Odakünn nag ypelyhekben esik a hó, idebenn jó meleg.
Zöldbableves után finom volt  a STÍRIAI METÉLT.

Így készül F. Nagy Angéla receptes könyvéből:

50 dkg túrót krumplinyomón áttörni ( na ezt én mindig elszabotálom ), összegyúrni két tojás sárgájával, 16 dkg liszttel, csipet sóval, evőkanál porcukorral.  Ha nem állna össze kis tejfölt tehetünk bele.

Deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra és  ujjnyi széles és hosszú metéltekre szabdaljuk.
Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

Abba az edényben, amiben a tésztát összegyúrtuk 2 tojássárgáját , 2 dl tejfölt, 5 dkg puha vajat, citromhéjat, 2 evőkanál porcukrot, mazsolát elkeverünk, majd a 4 tojás fehérjéből vert habot is beleforgatjuk.

Kivajazunk egy jénai tálat .  A tésztát és a krémet összekeverjük óvatosan. Beleöntjük a tálba és forró sütőben átsütjük.

Cicmic


2010. január 6., szerda

Párolt savanyú káposzta


Valamikor régen csináltam hasonlót  újságból , ezt csak úgy emlékezetből.

Olajon megpároltam összekockázott vöröshagymát.
A savanyú káposztát kicist kimostam, kicsavartam a levét és rátettem a hagymára.  Öntöttem alá egy kis húslevest és másfél deci  félédes fehérbort.   Kb. 20 percig pároltam fedő alatt.
A narancsot késsel meghámoztam, fekkockázta, összekevertem a káposztával.

Így tálaltam:

Zsályás krumplileves



A mai Nők Lapjában  Bereznay Tamás ajánlja ezt a levest.
Krumpli termett a kertben, zsálya nől a ház sarkánál, tejföl van a hűtőben.  Így hát nekifogtam.

Négy személynek kell egy rendes fej vöröshagyma
                                  60 dkg krumpli
                                  evőkanál tejföl
                                  egy csokor zsálya

A hagymát apróra vágva megpárolni  olajon.   Felönteni 2 liter  vízzel.  Amikor felforrott akkor beletenni a 2 cm-es kockákra vágott krumplit.  Ételízesítővel  ízesíteni.
Lassú tűzön puhára főznia krumlit. Belevágni a zsályát, majd a tejfölt egy merőkanálnyi forró levessel elkeverni és a leveshez adni.    Borecettel, citromlével savanyítani.

Aki szereti az ilyen savanykás leveseket annak feltétlen javaslom, gyorsan kész, alig kell hozzá valami és nagyon finom.

2010. január 4., hétfő

Tönkölykenyér



Végérvényesen ez a kedvencem.  Legtöbbször ezt esszük, ezt sütöm.

Kovász:  20 dkg lisztből készül negyed kocka élesztővel és annyi vízzel, hogy sűrű nokedli keménységű legyen.   Összekeverem, és elteszem. Kamrába vagy a hűtőbe egy napra.

Készítése: a kovászt beleteszem a dagasztó üstbe.  Belereszelek egy tyúktojásnyi főtt krumplit.
                  Teszek hozzá árpamalátát, a teáskanál hegyére ami fér.
                  22 dkg tönkölyliszt teljes őrlésű
                  10 dkg fehér tönkölyliszt
                  10 dkg finomliszt
                   1 dl víz
                   1 dl tej vagy joghurt  ( a folyadékot helyettesíthetjük 2 dl tejsavóval )
                   2 kismérőkanál só
                   1,5 dkg élesztő.

A géppel megdagasztatom. Arra azért figyelek, mennyire kemény és szükség esetén a vizet pótolom, illetve ha netán lágyabb a tészta akkor lisztet teszek hozzá.

Kétszer kelesztem, másodszorra sütőzacskóban.  Hosszúkás formában sütöm.

Néha megszórom magokkal a tetejét, az különösen finom.

2010. január 1., péntek

Hájas kifli

Maristól  származik a recept, többször sütöttem már.


KELT HÁJASKIFLI


A hájat jó beáztatni ecetes vízbe, elveszi a szagát.
Aztán le kell darálni húsdarálón, de előtte a kemény hártyáját le kell húzni.

Hozzávalók: 50 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő 1 dl langyos cukros tejben felfuttatva


25 dkg háj
Töltelék lekvár dió mák.

A tészta hozzávalóiból a háj kivételével és plusz tejjel rétestészta keménységű tésztát dagasztunk, tehát inkább puhát nem keményet.

Kinyújtjuk, rákenjük a háj harmadát. Feltekerjük, mint a mákoskalácsot, kicsit lelapogatjuk és kettéhajtjuk.
Ezt még kétszer megismételjük 20-30 perces pihentetéssel.

Tehát háromszorra kenjük rá a hájat, és háromszor is hajtogatjuk meg.
A harmadik hajtás után is pihen a tészta. Ekkor kinyújtjuk, kockákra vágjuk és megtöltjük.

Saját tapasztalatom, hogy a csücskösre hajtott szebben kinyílik, illetve anyukám mindig azt tanította, hogy a nyílással befele  kell betenni a sütőbe, úgy lesz szép réteges.

Azért szeretem ezt a receptet, mert nem az a zsíros kalács lesz belőle. Ez kívül ropogós, belül omlós puha.

Ha új év , akkor lencse


Hátha egyszer bejön.....

Nézegettem a neten, aztán ezt választottam. Jó választás volt.
A www.hoxa.hu oldalról való a recept.

Hozzávalók:   fél kiló lencse
                     2 nagy sárgarépa
                     2 vöröshagyma
                     2 tojás
                     1 citrom


A lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzzük.  Leszűrjük, meglocsoljuk olajjal és ráöntjük egy citrom levét.    Sózzuk, borsozzuk.
Hagyjuk kihűlni.

Megtisztítjuk a hagymát és a répát, karikákra vágjuk őket.  Olajon, fedő alatt megpároljuk.

Összekeverjük a lencsével, kóstolás után utánízesítjük.
Főtt tojással, petrezselyemzölddel díszítjük.

Mi 2009-es évjáratú Kékfrankos rozét illetve egy szintén 2009-es évjáratú késői szüretelésű Olaszrizlinget ittunk utána.