2011. november 30., szerda

Karácsonyi teakeksz

 


Amikor megláttam Colors in The Kitchen oldalán ezeket a helyes kis sütiket azonnal beleszerettem. Tüneményesen kedves, mindent elmond a karácsonyról. Én is megsütöttem. Mandula helyett dióval, és fehér liszttel a tk. helyett. Igazi teakeksz...   

           
         

Az egyik fele ajándékba készült, a másikat megettük , finom meleg teába mártogatva....




2011. november 28., hétfő

Zimtstern avagy fahéjas csillag

Regine Stroner  Karácsonyi  sütemények című könyvéből.

Hozzávalók:  40 dkg héjas mandula   ( itt jegyzem meg, hogy kapható darált mandula a Lidlben, de ne csábuljatok el.  Ez most abból készült, más lett a színe. )
                     3 tojás fehérje
                     30 dkg porcukor
                     1 evőkanál  őrölt fahéj
                     1 kiskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors
                     fél citrom héja
                     1 kiskanál citromlé

A mandulát megdaráljuk diódarálóval. Akár kétszer is.

A tojás fehérjét habbá verjük, nagyon keményre. Akkor jó, ha késsel belevágunk és megmarad a kés nyoma.
Apránként hozzátesszük a cukrot, közben tovább verjük.

4 evőkanál cukros habot kiveszünk és a hűtőbe félre tesszük.

A mandulát és a fűszereket összekeverjük a habbal.  Kemény, formázható masszát kell kapni. Ha nem elég kemény tegyünk még bele mandulát.
Cukorral meghintett gyúródeszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és - ne a legkisebbel - csillagokat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.

Gyorsan sül !

A félretett habot a csillagok tetejére kel kenni. Vagy sülés előtt, nekem nem sikerült még sosem rendesen, plusz kicsit megbarnul sütés közben. Viszont ha sülés után kenem rá, akkor ugyanúgy, ahogy a mézeskalácsokon, rászárad a hab.  Ez elég macerás, a könyvben gyönyörű síma a hab, én akárhogy próbáltam nem lett olyan.

Két nagy tepsi lett az adagból.

Félédes, kései szüretelésű fehér borral nagy élmény !


             

2011. november 23., szerda

Narancs dzsem karácsonyra

A családban csak én szeretem, de a narancs lekvár nekem hozzátartozik a karácsonyhoz. Eddig egy másik receptet főztem , abban a héja is benne van és kesernyés. Mivel ajándékba is akarom adni, gondoltam hátha ez nem lesz az, de tévedtem.  Ez is kesernyés, de így finom.

Hozzávalók:   1,5 kg narancs
                      1 db citrom
                       35 dkg cukor
                      egy darab vanília rúd
                      2,5 dl víz

A narancsot és a citromot meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Beletesszük a narancsot, a vaníliát.  Másfél órát főzzük, ez idő alatt besűrűsödik.
Forró üvegekbe tesszük.

Egy finom foszlós kaláccsal  kiváló reggeli a hideg téli  vasárnapokon.


Utólag beírom a másik receptet is. Arról nincs fotó.

1 kg narancsot megmosunk. Héjastól vékony szeletekre vágunk és felkockázzuk.  Lábasba tesszük, ráöntünk 6 dl almalevet. Almáspite sütésekor  szoktam lefagyasztani erre a célra.
40-50 percig lassú tűzön forraljuk. Hozzáadunk 1 kg befőző cukrot.  még 5 percig főzzük lassú tűzön, majd 5 percig nagy lángon.  Üvegekbe töltjük.  Nem kell dunsztolni.

2011. november 19., szombat

Rozskovászos zsemle

A napokban Andinál találkoztam csodaszép zsemlékkel. Meghozta a kedvem a sütéshez... Már régen még a tavasszal sütöttem utoljára....
Mostanában rozsos öreg tésztám van itthon. Szerintem sokkal intenzívebb rozsos ízt ad a kenyérnek , pékárunak , ha eleve a kovászban, öreg tésztában van a rozsliszt. 
Öreg tészta Limarától egyenesen a feltalálótól:D
Az enyém most:
50 dkg liszt(ebből 10 dkg tk.rozsliszt)
3 dl langyos víz
1 dkg élesztő
1 tk cukor
A hozzávalókból dagasztunk egy kenyértésztát , konyhapulton letakarva egy éjszakán át kelesztjük. Utána összegyúrjuk és jól záródó dobozban a hűtőben tároljuk. Ez kb. 4 adag kenyérhez , péksütihez elegendő. 

Rozskovászos zsemle:
20-25 dkg rozsos öregtészta
60 dkg liszt (bl 80-as, vagy 55-ös)
3,5-3,8  dl folyadék( víz, tej)
1,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk.só
csipetnyi aszkorbinsav
1 nagy evőkanál főtt krumpli 

Elkészítés: Az öreg tésztát  a dagasztótálba tesszük és a receptben megadott mennyiségből 2 dl langyos vízzel , 20 dkg liszttel a cukorral és az élesztővel alaposan elkeverjük.Olyan galuska szerűre. hagyjuk megkelni addig, amíg vissza nem esik a tészta. Ezután a maradék hozzávalókat hozzáadjuk és lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyre tesszük kelni. Félidőben átgyúrjuk, hű az enyém már ekkor olyan szép rugalmas volt... szinte visszarúgott a tészta.
Amikor a duplájára kelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Ez 8-10 dkg-os darabokat jelent. Szépen gombócokká formázzuk, vagy hosszúkásra ki hogy szereti, és a tepsibe bekészített sütőzacskóba pakoljuk hatosával:
sütőzacskóban kelesztés előtt


sütőzacskóban hosszúkás formában
Ezután újra duplájára kelesztjük a zsemléket. A sütőt előmelegítjük. A sütőzacskók belső tetejére vizet permetezünk, a zsemléket tetszés szerint magokkal szórjuk , vagy egyszerűen úgy hagyjuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Eltávolítjuk a zsákot és.......megesszük. Én most 6 db hosszúkás és 6 db kerek zsemlét sütöttem.

kereken is

2011. november 17., csütörtök

Pita kenyér




Már sokszor  sütöttem  pita kenyeret, de eddig valahogy elkerülte a recept a blogot.... pedig régóta terveztem. A recept annyira jó, hogy minden változtatás nélkül a Limaráét használom.



Nálunk a kisebb,olyan könnyenakezembefoghatom méretű kenyerek váltak be , ezért én a megadott mennyiséget 12 egyforma részre osztom.
Dagasztás , kelesztés,darabolás gömbölyítés, pihentetés, nyújtás, pihentetés , sütés, töltés.....mindennel és mindenhogy, ki hogy szereti...gyrosnak vagy éppen tekercsnek...







gyrosnak



és tekercsnek
Tél, hideg, meleg konyha, sütés, finom illat.....szeretek ilyenkor sütni:)

2011. november 14., hétfő

Kalács édesítővel



Az egész egy véletlen kóstolással kezdődött. Kedves barátném sütött ilyen kalácsot a múlt héten és kaptunk kóstolót is. A 80-as évek végén nagyon nagy divat volt mifelénk ezt a kalácsot sütni. Valószínű azért, mert nem kell csak egyszer keleszteni, nincs benne tojás és édesítővel készül. Ezenkívül egyéb érveket nem tudok felsorolni, csak gondoljunk arra, hogy ha egy blogon megjelenik egy népszerű recept, akkor az egy hét alatt végigsöpör és mindenki elkészíti:))) Nos ez a kalács is ilyen. gyerekkoromban , vagy már inkább zsenge ifjúkoromban tuti minden hétvégén volt ilyen a szomszédban, vagy a barátos nőknél. És azóta nem sütöttem ilyet!!! De most bepótoltam.

 

Hozzávalók:
60  dkg liszt 
3 dl tej
1 dl étolaj
3 dkg élesztő
csipet só
30 szem édesítő tabletta
3 ek. keserű kakaópor
1 tojás a kenéshez!!!

Elkészítés :
A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk.Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam. 
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 2-2 felé osztjuk(gyk.: 2 fehér és két barna gombócunk lesz:)))
Kinyújtunk egy fehér és egy barna tésztát , egymásra tesszük és feltekerjük, mint a beiglit. A másik két lappal ugyanígy járunk el. Tehát lesz két szép rúd belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és langyos helyen kelesztjük . Sütés előtt egy tojással lekenjük . Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos kalácsokat. 

És amit kapunk : egy rugalmas, szép kalácsot, amin egyáltalán nem érezni az édesítő ízét...



 

2011. november 11., péntek

Leg-, leg-, leg.....

Hogy milyen is volt ??  Fííínom !  Háromszor is szedtek belőle. Kicsit húsleves ízű, kicsit becsinált, kicsit liba, kicsit savanyú, kicsit édeskés.

Ez volt a fő attrakció.  Ha semmi mást nem főztem volna tegnap, akkor is meg lettem volna magammal elégedve .
A Príma Konyha magazin címoldalán díszeleg ez a leves, és ez olyan leves amilyeneket én nagyon szeretek.

Még nincs késő, menjetek vegyetek liba aprólékot. Szárnyat, nyakat, zúzát, hátat.
Tegyétek fazékba, öntsetek rá hideg vizet.
 Felforrás után mehet bele a  zöldségek sora:
 vöröshagyma,
 fokhagyma,
sárgarépa,
 petrezselyemgyökér,
 karalábé,
 zellernek a gumója és a levele is.

Só, egész bors.  Csak lassú tűzön puha , omlósra főzzétek.
3 szép birsalmát vagy körtét szeletekre vágva dobjátok a levesbe.  Tejfölös habarással sürítsétek, egyet forr és kész.
Tálalásnál a hagymákat kidobni, petrezselyem zöldjével bőven megszórni és elégedetten asztalhoz hívni a családot.
Aztán bezsebelni a cuppogást, hümmögést, nyeldeklést, szóval a dícséretet.

Akkor mégegyszer:

- Birs?
- Nem, én seretlek:)

2011. november 8., kedd

Zabpelyhes csók

Akármikor lehet sütni, de adventi aprósütinek is megfelel.   A Ráma süteményes könyvből a recept, nem kell semmit változtatni , úgy jó, ahogy ott van.

Hozzávalók:  10 dkg margarin
                     25 dkg apró szemű zabpehely
                     8 dkg cukor
                     vaníliás cukor 1 csomag
                     8 dkg liszt
                     1/2 csomag sütőpor
                     2 közepes méretű tojás

A margarint serpenyőben felolvasztottam és megpirítottam rajta zabpelyhet. Nem lett barna , tulajdonképpen kevergettem egy darabig aztán úgy döntöttem, megpirult.
Rászórtam a cukrot és a vaníliás cukrot.   Összekevertem, addig hagytam a tűzön, hogy a cukor elolvadjon. Ez pár perc, tekintve, hogy meleg a zabpehely, gyorsan olvad a cukor.

Levettem a tűzről, hozzátettem a lisztet és a sütőport.  Megkevergettem.
A két tojást felvertem, majd hozzáadtam. Ez fogja össze az egészet, mert eddig csak szilárd hozzávalók voltak.

Sütőpapírral bélelt tepsiben kanállal és kézzel, gombócokat vagy valami hasonló kupacokat rakosgattam és forró sütőben megsütöttem. Kb . 15 perc kell a süléshez, amikor már érzik az illata akkor be kell kukucskálni rá.

Vagy a talpát kell csokoládéba mártani, vagy a tetejét megcsorgatni vele.

Kellemesen édes, vanília ízű kekszeket, csókokat kapunk. Mint a többi zabpelyhest , ezt is rágni kell,  de ez ne riasszon vissza senkit a sütésétől.

2011. november 6., vasárnap

Kapros céklakrémlaves



Céklaimádók, céklarajongók, krémleves függök figyelem!
Ez a leves isteni! Úgy ahogy van....

Az elkészítése turmixolással együtt potom fél óra. Vajon megpirítunk egy kis fej felkockázott hagymát, rádobjuk a meghámozott és apró darabokra vágott céklát.(kb.fél kilót) Felöntjük annyi zöldség leves alappal (én most házi ételízesítővel főztem) amennyi kényelmesen ellepi úgy fél liternyi és puhára főzzük. Ízesítjük sóval őrölt borssal, egy kis darab babérlevéllel. Amikor puhára főtt egyszerűen botmixerrel pépesítjük és egy evőkanál citromlével megbolondítjuk. Előtte érdemes kihalászni a babérlevelet. :D
Egy deciliter tejszínnel dúsítjuk. Tálaláskor vágott kaporral szórjuk meg.

Ja , azt elfelejtettem, hogy aki nem szeretne nyakig piros lenni,és nem akar konyhafalat súrolni az tegye kellően magas falú edénybe a turmixolni valót....